Τοπικές Ειδήσεις

Αυτό το καλοκαίρι δεν θα υπάρξει πρόβλημα νερού στο νησί της Ρόδου

Με θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των αναγκών της φετινής τουριστικής σεζόν, προχωρά η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος κ. Γιάννης Καμπούρης, στις προτεραιότητες της επιχείρησης είναι ο έλεγχος της κατάστασης στις συνδέσεις αλλά και ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος βιολογικού (στο Βόδι).
«Το πρώτο πράγμα που έκανα, αναλαμβάνοντας την προεδρία στην ΔΕΥΑΡ ήταν να συγκαλέσω μία σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες περιοχές, όπου είτε εμφανίζεται λειψυδρία, είτε υπάρχουν πολλές βλάβες με αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνές διακοπές στην υδροδότηση. Έχουμε προβεί σε διορθωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις σε κάποιες περιοχές όπως στην Γλύστρα όπου υπήρχε σοβαρή έλλειψη νερού σε μία γεώτρηση, καθώς και στον Αρχάγγελο όπου περιμένουμε τις εξελίξεις σχετικά με τις περιοχές που παρουσιάζουν συνεχή προβλήματα στην υδροδότηση.
Επιπλέον, ενισχύουμε δημοτικές κοινότητες με παρεμβάσεις σε αντλιοστάσια –όπου χρειάζεται. Επιθυμία μας είναι να προχωράμε σε αντικατάσταση δικτύων ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Αναμένουμε ακόμη, τρεις δεξαμενές που θα τοποθετηθούν σε χωριά της ανατολικής πλευράς του νησιού, όπου υπάρχει άμεση ανάγκη. Ωστόσο, μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει πρόβλημα ούτε σε επάρκεια, ούτε και στην ποιότητα του νερού που δίνει η ΔΕΥΑΡ».
Όπως ανέφερε ο κ. Καμπούρης, η ΔΕΥΑΡ έχει ήδη αποφασίσει την πρόσληψη 30 υδρονομέων που θα βοηθήσουν τις δημοτικές ενότητες που έχουν ανάγκες στην γεωργική άρδευση ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο επόμενος στόχος, είναι να ελεγχθούν οι συνδέσεις σε όλο το νησί,
«Βούληση της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ είναι να δημιουργηθεί ένα επιχειρησιακό κέντρο, όπου θα αποτυπώνεται όλη η λειτουργία της επιχείρησης –με δορυφορικό αποτύπωμα / σκανάρισμα όλων των δικτύων πάνω στο νησί- ώστε να ελέγχεται με άρτιο τρόπο η λειτουργία. Αυτή την στιγμή, η ΔΕΥΑΡ παράγει 28εκ. κυβικά νερού από τα οποία τιμολογεί τα 13 εκ. κυβικά (τον χρόνο). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν διαρροές ή παράνομες συνδέσεις, οι οποίες δεν έχουν εντοπιστεί και δεν τις γνωρίζουμε. Εάν ελεγχθούν όλα αυτά, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε παραπάνω νερό –το οποίο χάνεται- και φυσικά, θα μπορέσει να ορθοποδήσει η επιχείρηση και οικονομικά. Ήδη έχω προχωρήσει στην δημιουργία δύο κλιμακίων, ένα για την ανατολική κι ένα για την δυτική πλευρά, ώστε να εισπράττονται οι λογαριασμοί σε χωριά που δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες μας αλλά και να ελέγχουν τις εισπράξεις. Δεν μπορεί να επιβιώσει η ΔΕΥΑΡ με τις εισπράξεις μόνον από την Ρόδο και την Ιαλυσό. Πρέπει και οι άλλες ενότητες να ελέγχονται τόσο για την ύδρευση όσο και για την άρδευση».
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ μίλησε και για τα θετικά (μέχρι αυτή την ώρα) αποτελέσματα από την απόφαση να μειωθούν τα τιμολόγια στα κρουαζιερόπλοια με οριζόντιο τρόπο:
«Ήταν επιθυμία του ιδίου του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, ώστε να δώσουμε κίνητρα στις εταιρείες κρουαζιέρας που προσεγγίζουν το λιμάνι μας και να αυξηθεί, με αυτό τον τρόπο, η επισκεψιμότητα. Σε συνάντηση που είχα με τους εκπροσώπους και πράκτορες των εταιρειών που προσεγγίζουν το λιμάνι μας, συζητήσαμε το θέμα και τόνισα ότι θα μπορέσουν να έχουν ακόμη καλύτερη τιμή εάν επιθυμούν, να υδροδοτούνται μετά τα μεσάνυχτα. Πιστεύω ότι στο τέλος της διαδρομής, η ΔΕΥΑΡ δεν θα χάσει από αυτή την απόφαση –παρ όλο που η τιμή στην μείωση ήταν γενναία», όπως τόνισε.
Όσον αφορά στα έργα, ο κ. Καμπούρης έκανε μνεία στην πλήρη ανακατασκευή του κεντρικού Βιολογικού στο Βόδι –το οποίο θα δημοπρατηθεί, θα ανακατασκευαστεί με ταυτόχρονη λειτουργία του από τον ανάδοχο και θα συνεχίσει γι αρκετά χρόνια. Είναι ένα από τα τρία έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ με έναν χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό περίπου 25εκ ευρώ συνολικά.
«Ο κεντρικός Βιολογικός στο Βόδι θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουνίου. Αποφασίστηκε (ομοφώνως) να δημοπρατηθεί και να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες. Ήδη οι ενδιαφερόμενες εταιρείες επισκέφτηκαν την Ρόδο, εξέτασαν τις εγκαταστάσεις και περιμένουμε τις προτάσεις τους για το έργο».
Επανέλαβε πάντως ότι η ΔΕΥΑΡ αλλά και ο Δήμος Ρόδου, δίνουν μεγάλη σημασία στην β’ φάση του Φράγματος Γαδουρά, αφού όταν προχωρήσει, θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης στη Νότια Ρόδο, στη Λίνδο, στον Αρχάγγελο και στ’ Αφάντου: «Όταν γίνει αυτό, θα ανοίξει ο δρόμος και για νέες επενδύσεις στην ανατολική πλευρά του νησιού» -ανέφερε.
Κληθείς, τέλος να σχολιάσει τα οικονομικά της ΔΕΥΑΡ, ξεκαθάρισε πως επειδή τους τελευταίους μήνες αυξήθηκαν υπερβολικά οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, οι καταναλωτές έχουν στρέψει εκεί το ενδιαφέρον τους με αποτέλεσμα να βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις οφειλές για το νερό!
«Απευθύνω έκκληση στους καταναλωτές και πελάτες της ΔΕΥΑΡ να μην αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τους λογαριασμούς του νερού! Η ροή ήταν καλή μέχρι και πριν από τρεις μήνες, περίπου. Επειδή όμως εμφανίσθηκαν διογκωμένοι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, αναγκάστηκαν να δώσουν προτεραιότητα σε αυτό. Ας μην αφήνουν όμως απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ, διότι θα αυξηθούν αργότερα και θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τις πληρωμές».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Πολίτης    06.05.2022 07:31

    Υπάρχουν ακόμα αρκετές περιοχές στο νησί (για παράδειγμα το πανόραμα – ηλιούπολη στα Κολύμπια, στο ύψωμα) που οι κάτοικοι έχουν ακόμα αντλίες και το καλοκαίρι κάποιες ώρες δεν έχουν νερό καθόλου γιατί δεν έχει δύναμη το νερό να ανέβει (προφανώς τα ξενοδοχεία “απορροφούν” όλη την ποσότητα). Είμαι σίγουρος ότι για αυτές τις περιοχές δεν σας έχουν ενημερώσει και επειδή φαίνεστε άνθρωπος που θέλετε να λύσετε προβλήματα, καλό θα είναι καποιος απο εκεί μέσα να σας ενημερώσει για αυτές τις περιοχές. Ξέρουν ποιες είναι και πρέπει να βρεθεί λύση

Σχολιασμός άρθρου