ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαπέν: Σε καθοριστική στιγμή αλλά με καλή δυναμική οι διαπραγματεύσεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σαπέν Βαρουφάκης

«Δεν υπάρ­χει άλλη λύση από αυτή μιας συμ­φω­νί­ας» δή­λω­σε ο Γάλ­λος υπουρ­γός οι­κο­νο­μι­κών Μισέλ Σαπέν μετά την έκτα­κτη ση­με­ρι­νή συ­νά­ντη­ση που είχε στο Πα­ρί­σι με τον Έλ­λη­να ομό­λο­γο του Γιάνη Βα­ρου­φά­κη.

Μετά το τέλος της συ­νά­ντη­σης, η οποία κρά­τη­σε μιά­μι­ση ώρα και την οποία ο Γ. Βα­ρου­φά­κης χα­ρα­κτή­ρι­σε ως «ευ­χά­ρι­στη και χρή­σι­μη», εξή­γη­σε στους δη­μο­σιο­γρά­φους τους λό­γους του έκτα­κτου αυτού ρα­ντε­βού με τον Γάλλο ομό­λο­γό του.

«Είναι πολύ ση­μα­ντι­κό, επει­δή στο Eurogroup η επι­κοι­νω­νία των υπουρ­γών Οι­κο­νο­μι­κών με­τα­ξύ τους είναι δύ­σκο­λη» εξή­γη­σε, «εί­μα­στε και πολ­λοί και δεν έχου­με μια ευ­και­ρία για να πλη­ρο­φο­ρη­θεί ο ένας από τον άλλο, παρά μόνο να πλη­ρο­φο­ρού­με­θα όλοι μαζί από τους θε­σμούς, είναι πολύ ση­μα­ντι­κό, ιδίως σε πε­ριό­δους σαν αυτή που έχει πολύ με­γά­λη ση­μα­σία η μέ­γι­στη επι­κοι­νω­νία, ήταν ιδιαί­τε­ρα ση­μα­ντι­κό» επα­νέ­λα­βε ο κ. Βα­ρου­φά­κης, «να εκ­θέ­σου­με τις θε­τι­κές κι­νή­σεις που έχει κάνει η Ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση από τον Φε­βρουά­ριο μέχρι τώρα, ώστε να επέλ­θει συμ­φω­νία και ιδίως η πα­ρου­σί­α­ση ενός συ­νο­λι­κού ορά­μα­τος που έχου­με για το πως η Ελ­λά­δα θα ξε­φύ­γει από την κρίση, θα ανα­κάμ­ψει και θα αρ­χί­σει να ανα­πτύσ­σε­ται. Αυτό ήταν το αντι­κεί­με­νο της ση­με­ρι­νής συ­ζή­τη­σης, πάντα στο πλαί­σιο της προ­σπά­θειας εξεύ­ρε­σης μιας άμε­σης λύσης, ώστε να ξε­κλει­δω­θεί και το θέμα της ρευ­στό­τη­τας και για να προ­χω­ρή­σου­με σε ένα νέο συμ­βό­λαιο με την Ευ­ρώ­πη.

Στο ερώ­τη­μα κατά πόσο η Γαλ­λία θα μπο­ρού­σε να ανα­λά­βει πρω­το­βου­λί­ες ο υπουρ­γός απά­ντη­σε:

«Η απά­ντη­ση θε­τι­κή, η Γαλ­λία δεν μπο­ρεί να μην παίρ­νει τέ­τοιες πρω­το­βου­λί­ες σε μια Ευ­ρώ­πη η οποία ελ­πί­ζει να ξε­πε­ρά­σει την κρίση» κα­τέ­λη­ξε ο Γ. Βα­ρου­φά­κης.

Ο Γάλ­λος υπουρ­γός Μισέλ Σαπέν, ο οποί­ος συ­νό­δευ­σε τον κ. Βα­ρου­φά­κη στην έξοδο, σχο­λί­α­σε τη συ­νά­ντη­ση με δή­λω­σή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μι­λώ­ντας για «κα­θο­ρι­στι­κή στιγ­μή» και μια «καλή δυ­να­μι­κή» για την κα­τά­λη­ξη των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων.

«Hταν μια ση­μα­ντι­κή συ­νά­ντη­ση, η ελ­λη­νι­κή ηγε­σία θέ­λη­σε να πε­ρά­σει κά­ποια μη­νύ­μα­τα στους Ευ­ρω­παί­ους υπουρ­γούς, στην Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή, και στην ΕΚΤ».

Θεωρώ ότι έχου­με φθά­σει σε μια κα­θο­ρι­στι­κή στιγ­μή. Πι­στεύω ότι έχου­με μια καλή δυ­να­μι­κή στις συ­ζη­τή­σεις και έχου­με την ικα­νό­τη­τα -όχι τώρα εντε­λώς άμεσα- έχου­με όμως τη δυ­να­τό­τη­τα να βρού­με έναν καλό συμ­βι­βα­σμό.

Εναν συμ­βι­βα­σμό που θα επι­τρέ­ψει να υπάρ­ξει σε­βα­σμός προς την Ελ­λά­δα και στην κυ­βερ­νη­τι­κή της εναλ­λα­γή αλλά και συγ­χρό­νως σε ολό­κλη­ρη την Ευ­ρώ­πη ώστε να υπάρ­ξει πρό­ο­δος μαζί με την Ελ­λά­δα.

Εί­μα­στε σε μια δυ­να­μι­κή στιγ­μή μια χρή­σι­μη στιγ­μή.

Στο ερώ­τη­μα εάν προ­τί­θε­ται να πάρει η Γαλ­λία κά­ποια πρω­το­βου­λία, ο Μ. Σαπέν απά­ντη­σε :

«Οχι, η Ευ­ρώ­πη λει­τουρ­γεί από κοι­νού, δεν παί­ζει ρόλο η πρω­το­βου­λία του κα­θε­νός, αλλά το να μπο­ρούν να προ­χω­ρούν όλοι μαζί.

Σχε­τι­κά με τις δυ­σκο­λί­ες που προ­βάλ­λει τε­λευ­ταία το ΔΝΤ ο υπουρ­γός δή­λω­σε:

«Κάθε θε­σμός έχει τον δικό του προ­βλη­μα­τι­σμό και εκ­φρά­ζει τις από­ψεις του. Σε δε­δο­μέ­νη στιγ­μή όμως θα πρέ­πει να κα­τα­στα­λά­ξει. Πά­ντως έτσι κι αλ­λιώς δεν υπάρ­χει άλλη λύση από αυτή μιας συμ­φω­νί­ας».

Εθνος

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.