Ειδήσεις

Bloomberg: Υψηλό πολιτικό παιχνίδι η απόφαση της ΕΚΤ

Την ξαφνική απόφαση της ΕΚΤ να μην δεχθεί από τις 11 Φεβρουαρίου και μετά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο δίνει πολιτικές προεκτάσεις.

Το Bloomberg, σε άρθρο με τίτλο «Τι πραγματικά σημαίνει η κίνηση της ΕΚΤ κατά του ελληνικού χρέους» και υπότιτλο «Υψηλό πολιτικό παιχνίδι», αναφέρει ότι η κίνηση της ΕΚΤ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χαθεί κάθε εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τις επόμενες ημέρες, θα έχει πολύ μικρή επίδραση στις τράπεζες και τη ρευστότητά τους.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν στηρίζεται ιδιαίτερα στο ελληνικό δημόσιο χρέος ως ενέχυρο για την εξασφάλιση ρευστότητας. Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι η έκθεση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο κρατικό χρέος ανέρχεται σήμερα στα περίπου 21 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, το χρέος αυτό υφίσταται «κούρεμα» έως και 40% όταν χρησιμοποιείται από την ΕΚΤ ως εγγύηση.

Όλες οι εγγυήσεις που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για τις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ που δεν αποτελούν κρατικό χρέος, εξακολουθούν να είναι απολύτως κατάλληλες για χρήση. Η απόφαση της ΕΚΤ αφορά το ελληνικό κράτος και όχι τις ελληνικές τράπεζες.

Επίσης, τυχόν έλλειμμα ρευστότητας θα καλυφθεί πλήρως από τον μηχανισμό ELA με ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συνεπώς, λέει το Bloomberg, η απόφαση της ΕΚΤ θα έχει μικρή άμεση επίδραση στις ελληνικές τράπεζες και ουσιαστικά πρόκειται για άσκηση πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, έχει μιλήσει αρκετές φορές για αναδιάρθωση του χρέους και η ΕΚΤ σήμερα έδωσε την απάντησή της. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει να εισέλθει ξανά σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα επιτρέψει το χρέος της να χρησιμοποιηθεί ως ενέχυρο.

Οι άμεσες επιπτώσεις πρέπει να θεωρηθούν ως περιορισμένες στο χώρο της αγοράς, αλλά τεράστιες στο πολιτικό πεδίο.

«Η ΕΚΤ έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές πως ασκεί πολιτική πίεση στις κυβερνήσεις» λέει το Bloomberg και συνεχίζει «Οι σημερινές κινήσεις δείχνουν πως έχει επιλέξει να αγνοήσει αυτές τις κατηγορίες και να κάνει αυτό που θωρεί σωστό».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου