Τοπικές Ειδήσεις

Επαναλαμβάνεται η δίκη Ελβετού κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία από αμέλεια με wakeboard

Eπαναλαμβάνεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου την 11η Ιανουαρίου 2022, μετά την άσκηση εφέσεως από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, η δίκη με κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία από αμέλεια της 37χρονης Ρωσίδας Svetlana Bezrodnykh έναν 48χρονο Ελβετό, που κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου.
Η αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αιμιλία – Σοφία Μέρη, προσέβαλε με έφεση την αθωωτική απόφαση επισημαίνοντας ότι αν το Δικαστήριο είχε κρίνει ορθά τις αποδείξεις και είχε κάνει ορθή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου έπρεπε να κηρύξει τον κατηγορούμενο ένοχο.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Την 1η Αυγούστου 2015 και ώρα 21.50 το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον φύλακα του στρατιωτικού θερέτρου στην περιοχή του Τραουνού Αφάντου για την εξαφάνιση κολυμβήτριας.
Σκάφος του Λιμενικού ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό της με αρνητικά αποτελέσματα.
Την 23.15 ώρα της ίδιας ημέρας το Λιμενικό ενημερώθηκε από έναν ημεδαπό, κάτοικο Ρόδου, ότι ενώ έκανε σκί (wakeboard) στην περιοχή, το σκάφος που τον έλκυε, προσέκρουσε περί ώραν 20.30 σε άγνωστο αντικείμενο.
Στο σκάφος, ονόματι «Panther», που κυβερνούσε ο 48χρονος Ελβετός, ο οποίος εργάζεται ως εκπαιδευτής ιστιοσανίδας με νόμιμη άδεια και το κατέχει ως ιδιώτης, επέβαιναν ακόμη 5 άτομα.
Μετά την πρόσκρουση διενήργησαν έρευνα με μάσκες στη θαλάσσια περιοχή για να διαπιστώσουν, πού είχε προσκρούσει, αλλά δεν βρήκαν τίποτε, με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι είχαν χτυπήσει μεγάλο ψάρι ή κούτσουρο.
Ο σκιέρ επέλεξε να ενημερώσει το Λιμενικό, ενώ ο Ελβετός και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες στο σκάφος παρέμειναν στην παραλία, εορτάζοντας την εθνική εορτή της Ελβετίας.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Αυγούστου 2015 οι έρευνες συνεχίστηκαν από σκάφος του Λιμενικού και περί ώραν 08.30 εντοπίστηκε και περισυνελέγη η σορός της 37χρονης, διαμελισμένη.
Η προπέλα του σκάφους την είχε κομματιάσει στην αριστερή πλευρά του σώματός της.
Πιο συγκεκριμένα, η 37χρονη, που αναγνωρίστηκε από οικείους της στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, είχε ακρωτηριαστεί στο αριστερό άνω και κάτω άκρο.
Την 14.00 ώρα της ίδιας ημέρας ο 48χρονος προσήχθη από τους λιμενικούς προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες θανάτου της 37χρονης και συνελήφθη με εντολή της Εισαγγελέως Υπηρεσίας.
Ο 48χρονος εξέφρασε την λύπη του για το μοιραίο δυστύχημα. Κατέθεσε συγκεκριμένα ότι την 1η Αυγούστου 2015 και περί ώραν 20.15 έλκυε wakeboard στη θαλάσσια περιοχή του Τραουνού στ’ Αφάντου και όπως υποστηρίζει, βρισκόταν σε απόσταση 500 μέτρων περίπου από την ακτογραμμή.
Στην τελευταία στροφή που έκανε κατά τη διενέργεια του θαλάσσιου σπόρ αισθάνθηκε, όπως είπε, κάποιο τράνταγμα στο σκάφος.
Σταμάτησε αμέσως και ξεκίνησε ο ίδιος και οι επιβαίνοντες να ψάχνουν γύρω από το σκάφος με φώτα. Εψαξαν με μάσκες και κάτω από το σκάφος μαζί με τον ημεδαπό που έκανε wakeboard αλλά και με ακόμη έναν επιβαίνοντα.
Υποστηρίζει ότι έψαξαν αρχικά κάτω από το σκάφος και έπειτα στη γύρω περιοχή σε ακτίνα 30 μέτρων.
Όπως είπε η θάλασσα ήταν πολύ βρώμικη, είχε κουτιά, κομμάτια από ξύλα και πίστεψαν ότι ακούμπησαν κάποιο ξύλο ή κάποιο ψάρι και αποφάσισαν να γυρίσουν στην ακτή.
Ξεκαθάρισε ότι δεν είδαν αίμα ή κάποιο άλλο στοιχείο, που θα τους δημιουργούσε υποψίες για ατύχημα.
Η Εισαγγελέας στην έφεσή της αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος ως χειριστής του σκάφους διενεργούσε “wakeboard” ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες και ενώ δεν είχαν ορατότητα (δύση ηλίου), έχοντας εισέλθει εντός του χώρου των λουομένων.
Θεωρεί ότι κακώς έγινε δεκτή ως αληθής η απολογία του κατηγορουμένου στο ακροατήριο, διότι αυτή περιέχει αντιφάσεις σε σχέση με όσα κατέθεσε με την συνδρομή διερμηνέα στην προδικασία και δη ότι ο καιρός ήταν κακός.
Επίσης ο μάρτυρας κατέθεσε ότι το σκάφος βρισκόταν στη θάλασσα όταν ένιωσαν ένα έντονο τράνταγμα και για τον λόγο αυτό ακινητοποιήθηκε και δύο εκ των επιβαινόντων έπεσαν στη θάλασσα με φακούς (στοιχείο το οποίο επίσης καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν υπήρχε φως ημέρας) ψάχνοντας να βρουν τι ήταν αυτό που είχε χτυπηθεί.
Το γεγονός ότι δεν είδαν αίμα στην περιοχή εξηγείται αφενός μεν από το γεγονός ότι υπήρχε σκοτάδι, αφετέρου ότι το σκάφος ακινητοποιήθηκε κάποια μέτρα από το σημείο στο οποίο ένιωσαν την πρόσκρουση και συνεπώς ήταν αδύνατο να βρουν ακριβώς το σημείο όπου είχε χτυπηθεί η γυναίκα κάτω από τις συνθήκες αυτές.
Περαιτέρω, όπως θεωρεί η Εισαγγελέας, το Δικαστήριο μετά από σχετικό ισχυρισμό του συνηγόρου υπεράσπισης δεν προχώρησε στην ανάγνωση της κατάθεσης του μάρτυρα, ο οποίος βρισκόταν στην παραλία την ώρα του δυστυχήματος αλλά ούτε κλήτευσε τον ως άνω μάρτυρα, ο οποίος ως κάτοικος Ρόδου θα μπορούσε να είχε εμφανιστεί και την ίδια ημέρα ενώπιον του δικαστηρίου και ο οποίος προανακριτικά κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος επανειλημμένα εισήλθε στο χώρο των λουσμένων με το προαναφερόμενο ταχύπλοο σκάφος, η προπέλα του οποίου βρέθηκε να έχει υποστεί ζημία.
Περαιτέρω, όπως αναφέρει, έσφαλε το δικαστήριο θεωρώντας ότι δεν αποδείχθηκε πλήρως ότι η γυναίκα χτυπήθηκε από το σκάφος του κατηγορουμένου αφού κανένα άλλο σκάφος δεν έπλεε στη συγκεκριμένη περιοχή και μάλιστα σε τόσο μικρή απόσταση από την ακτή, ενώ τα τραύματα της παθούσας ήταν συμβατά με αυτά της προπέλας.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου παρίσταται ο δικηγόρος κ. Στέλιος Κιουρτζής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου