Κατά 20%-30% μειωμένη είναι τη φετινή χρονιά η παραγωγή ελιάς και λαδιού στη χώρα μας, γεγονός που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην παρατεταμένη ανομβρία αλλά και στο ότι τα δέντρα δεν μπορούν να παράγουν κάθε χρόνο την ίδια ποσότητα. Πέρυσι ήταν μία πολύ καλή χρονιά, σε ό,τι αφορά την παραγωγή ελιάς και λαδιού και για φυσικούς λόγους ήταν σχεδόν αδύνατο να είχαμε την ίδια ποσότητα και φέτος.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο ελαιοπαραγωγός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πολυγύρου Χαλκιδικής, Βαγγέλης Ευαγγελινός, ο οποίος σημείωσε ότι είναι μεγάλη η διαφορά, η οποία ξεπερνάει τα τρία ευρώ το κιλό ή το λίτρο, μεταξύ της τιμής που πουλάει το λάδι και την ελιά ο παραγωγός στον χονδρέμπορο και αυτής στο ράφι των σούπερ – μάρκετ που αγοράζει ο καταναλωτής.
Ειδικότερα, στα τέσσερα ευρώ το κιλό πουλάει το λάδι ο παραγωγός, ενώ ο καταναλωτής το αγοράζει τουλάχιστον κατά εφτά ευρώ το λίτρο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η τιμή του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα εννέα ευρώ το λίτρο. Σε ό,τι αφορά την τιμή της ελιάς, οι παραγωγοί πουλάνε μεσοσταθμικά κατά 1,4 ευρώ το κιλό, ωστόσο, οι καταναλωτές αγοράζουν στη λιανική πώληση προς 4-5 ευρώ το κιλό.
Παράλληλα, ο κ. Ευαγγελινός χαρακτηρίζει ως πέρα από κάθε λογική αισχροκέρδεια και «ξεφτίλα» το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια η τιμή του λαδιού έφτασε για τον καταναλωτή ακόμα και στα 12-14 ευρώ το λίτρο, όταν οι παραγωγοί πουλούσαν προς 5-6 ευρώ ανά λίτρο.
«Η μεγάλη κερδοσκοπία, η οποία υφίσταται και σήμερα έστω σε μικρότερο βαθμό, οφείλεται καθαρά στο γεγονός ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας. Σε γενικές γραμμές μεσοσταθμικά οι τιμές που πουλάμε εμείς στους εμπόρους, είναι οι ίδιες εδώ και 15 χρόνια, ωστόσο, οι τιμές για τον καταναλωτή είναι υψηλότερες σε αυτό το χρονικό διάστημα. Εμείς ελεγχόμαστε σε κάθε μας ενέργεια, ενώ στον αντίποδα στους χονδρεμπόρους δεν γίνονται ουσιαστικά έλεγχοι, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αισχροκέρδεια», λέει στο ethnos.gr ο κ. Ευαγγελινός.
Η Ισπανία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις τιμές
Όπως αναφέρει ο ίδιος, σε πολύ μεγάλο βαθμό τις διεθνείς τιμές λαδιού τις καθορίζει κατά κύριο λόγο η Ισπανία, που είναι ίσως η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο και κατά δεύτερο λόγο η Ιταλία. Φέτος στην Ισπανία υπήρξε μεγάλη ανομβρία, με αποτέλεσμα να μην είναι μεγάλη η ποσότητα που παράχθηκε. Αυτό είχε ως συνέπεια να είναι και υψηλότερες οι τιμές στη διεθνή αγορά.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία σημαντική ελαιοπαραγωγός χώρα, συμπαρασύρεται και αυτή από τις διεθνείς τιμές, αφού, όπως λέει ο κ. Ευαγγελινός, οι παραγωγοί δεν έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμών, από τη στιγμή που εκείνοι δεν έχουν στην ουσία το δικαίωμα να πουλήσουν σε καταναλωτές.
«Είναι ουσιαστικά παράνομο να πουλάει ο παραγωγός έστω και έναν ή δύο τενεκέδες λάδι απευθείας στον καταναλωτή. Αν εγώ μεταφέρω ελιές από τα δέντρα μου στο ελαιοτριβείο, θα πρέπει να κόψω ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής. Έτσι, αναγκαζόμαστε ως χώρα, παρά το ότι παράγουμε πολύ λάδι να ακολουθήσουμε τις διεθνείς τιμές, τις οποίες άλλοι διαμορφώνουν», λέει ο κ. Ευαγγελινός.
Πολύ καλή η φετινή ποιότητα ελιάς και λαδιού
Κατά τον εκπρόσωπο των ελαιοπαραγωγών Πολυγύρου Χαλκιδικής, παρά την παρατεταμένη ανομβρία φέτος η ποιότητα πράσινης και επιτραπέζιας ελιάς είναι από πάρα πολύ καλή έως άριστη.
Τέλος, ο κ. Ευαγγελινός σημειώνει ότι τους ελαιοπαραγωγούς έχει «γονατίσει» το κόστος της ενέργειας και κυρίως η πολιτική των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.
«Μας έρχονται λογαριασμοί ρεύματος κατ΄ εκτίμηση, χωρίς στην ουσία να ξέρουν οι πάροχοι την ποσότητα που έχουμε καταναλώσει. Μας έρχονται λογαριασμοί, ακόμα και χωρίς να έχουν δουλέψει οι γεωτρήσεις. Πολύ συχνά δεχόμαστε απειλές ότι, αν δεν πληρώσουμε τους λογαριασμού, θα μας κόψουν το ρεύμα. Αυτό που συμβαίνει με το ρεύμα εδώ και 2-3 χρόνια, είναι πρωτάκουστο», τονίζει ο κ. Ευαγγελινός.
Πηγή: ethnos.gr
	
	















