Τοπικές Ειδήσεις

Νέα δικαστική αντιπαράθεση Περιφέρειας και ΔΕΥΑΡ με φόντο το φράγμα Γαδουρά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο

• Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπερασπίζεται τη νομιμότητα των πράξεών της απέναντι σε μία επιχείρηση που αγνοεί τις υποχρεώσεις της και αναζητεί σωτηρία στα δικαστήρια, παρά τις επανειλημμένες απορρίψεις • Η Πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου εξετάζει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να παγώσει προσωρινά η εκτέλεση κατάσχεσης 6,3 εκατ. ευρώ κατά της ΔΕΥΑΡ

Σε τροχιά νέας δικαστικής κρίσης έχει εισέλθει η πολύκροτη υπόθεση της επιβολής κατάσχεσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εις βάρος της ΔΕΥΑΡ για το ποσό των 6.384.094,10 ευρώ. Χθες, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου, κατατέθηκαν απόψεις από τις δύο πλευρές, ενώπιον του Προέδρου του Δικαστηρίου, ο οποίος καλείται να αποφανθεί για το εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις έκδοσης προσωρινής διαταγής αναστολής της εκτέλεσης. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί άμεσα.
Ανάλογη διαδικασία δεν έγινε χθες ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς.
Από τις 18 Ιουνίου 2025, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρόδου (ΔΕΥΑΡ) βρίσκεται αντιμέτωπη με πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενεργώντας βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και των συμβατικών υποχρεώσεων της ΔΕΥΑΡ, προχώρησε στην έκδοση κατασχετηρίων εγγράφων για το συνολικό ποσό των 6.384.094,10 ευρώ. Το ποσό αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές που απορρέουν ευθέως από την προγραμματική σύμβαση της 6ης Ιουνίου 2022, σύμβαση την οποία είχε συνυπογράψει και αναγνωρίσει η ίδια η ΔΕΥΑΡ.
Αντί να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, όπως καλούσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από την πρώτη στιγμή, η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ επέλεξε να ακολουθήσει μια τακτική διαρκών ενδίκων βοηθημάτων. Κατέθεσε διαδοχικές αιτήσεις προσωρινών διαταγών και ανακοπές, σε διάφορες βαθμίδες της δικαιοσύνης: πρώτα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, έπειτα στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, για να καταλήξει, τελικά και εκ των υστέρων, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου, το αρμόδιο κατά νόμον όργανο.
Σειρά αποτυχιών
Οι πρώτες ενέργειες της ΔΕΥΑΡ κατέληξαν σε πλήρη αποτυχία. Μία ανακοπή κρίθηκε απαράδεκτη λόγω μη νόμιμης επίδοσης, ενώ η δεύτερη απορρίφθηκε για λόγους αναρμοδιότητας. Η ίδια η τακτική που ακολουθεί η ΔΕΥΑΡ καταδεικνύει, όπως τονίζει η Περιφέρεια στα υπομνήματά της, ότι δεν υπάρχει πραγματική νομική βάση στους ισχυρισμούς της, αλλά μια απέλπιδα προσπάθεια καθυστέρησης της αναπόφευκτης εκτέλεσης.
Παρά τις ξεκάθαρες απορρίψεις, η ΔΕΥΑΡ επιμένει να επαναφέρει τα ίδια επιχειρήματα, σε νέα αίτηση ενώπιον της Προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, από την οποία ζητά την έκδοση προσωρινής διαταγής. Η απόφαση αναμένεται, πιθανότατα, εντός της ημέρας.
Η θέση της ΔΕΥΑΡ
Η ΔΕΥΑΡ, μέσω των νομίμων εκπροσώπων της, ζητά με την αίτηση αναστολής την παύση εκτέλεσης του επίμαχου κατασχετηρίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το οποίο επιβλήθηκε στις 18 Ιουνίου 2025. Η κατάσχεση αφορά όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς της επιχείρησης και, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ, έχει φέρει την υπηρεσία σε συνθήκες ασφυκτικής οικονομικής αστάθειας.
Όπως αναφέρεται στα δικόγραφα, έχει ήδη επέλθει πλήρης δέσμευση των λογαριασμών, αδυναμία πληρωμής μισθών και εργολάβων, καθώς και κινδύνου παύσης κρίσιμων έργων ύδρευσης και αποχέτευσης. Η ΔΕΥΑΡ υποστηρίζει πως χωρίς τη χορήγηση προσωρινής δικαστικής προστασίας θα καταρρεύσει η λειτουργία της, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το νησί.
Η επιχείρηση αναφέρει χαρακτηριστικά πως η μηνιαία μισθοδοσία ξεπερνά τα 430.000 ευρώ, ενώ οι συνολικές της ανάγκες (λειτουργικά, ρύθμιση χρεών, μισθοδοσία) ξεπερνούν τα 17,3 εκατ. ευρώ ετησίως. Όλα αυτά σε συνθήκες δραματικής οικονομικής επιβάρυνσης, απότοκο τόσο της πανδημίας όσο και της θεομηνίας «Bora» του Νοεμβρίου 2024, που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο δίκτυο ύδρευσης.


Η θέση της Περιφέρειας
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επισημαίνει κατηγορηματικά ότι η διαδικασία είσπραξης έγινε απολύτως σύμφωνα με τον νόμο και σε εκτέλεση προγραμματικής σύμβασης, η οποία καθιστά τη ΔΕΥΑΡ συμβατικά υπεύθυνη για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας και συντήρησης των υποδομών ύδρευσης από το φράγμα Γαδουρά.
Η Περιφέρεια είχε επανειλημμένως προειδοποιήσει τη ΔΕΥΑΡ για τις υποχρεώσεις της, προσφέροντας ακόμα και δυνατότητα διακανονισμού. Η αδιαφορία και η μη ανταπόκριση της ΔΕΥΑΡ καθιστούν πλέον επιβεβλημένη την προσφυγή σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Όπως τονίζεται στο δικόγραφο της Περιφέρειας, η υποχρέωση πληρωμής της ΔΕΥΑΡ είναι σαφής, απόλυτη και θεμελιωμένη τόσο σε συμβατικές όσο και σε νόμιμες βάσεις.

Καμία επείγουσα ανάγκη, καμία ανεπανόρθωτη βλάβη
Το επιχείρημα της ΔΕΥΑΡ περί «ανεπανόρθωτης βλάβης» καταρρίπτεται πλήρως, σύμφωνα με την Περιφέρεια. Όπως τεκμηριώνεται από τα οικονομικά στοιχεία που η ίδια η ΔΕΥΑΡ δημοσίευσε, η επιχείρηση διαθέτει επαρκές ταμειακό απόθεμα, έχει ήδη προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών της και συνεχίζει να εισπράττει εκατομμύρια ευρώ από τέλη και λογαριασμούς καταναλωτών.
Η ίδια η επιχείρηση έχει δηλώσει δημόσια ότι το 2024 έκλεισε με κέρδη άνω των 6 εκατ. ευρώ. Επομένως, οι αιτιάσεις περί επικείμενης κατάρρευσης της λειτουργίας της, μη καταβολής μισθών και απειλής για τη δημόσια υγεία δεν αντέχουν σε έλεγχο και προβάλλονται προσχηματικά.
Η Περιφέρεια, σε αντίθεση, έχει ήδη εξασφαλίσει τη συνέχεια της λειτουργίας του έργου ύδρευσης μέσω νέου διαγωνισμού και δεν διακινδυνεύει την παροχή νερού στη Ρόδο. Αντίθετα, ο μόνος κίνδυνος προκύπτει από τη συνεχιζόμενη απροθυμία της ΔΕΥΑΡ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Κομβική ημέρα για το κύρος των θεσμών
Σήμερα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου καλείται να αποφασίσει αν θα χορηγήσει προσωρινή διαταγή αναστολής ή αν θα απορρίψει και αυτή το αίτημα της ΔΕΥΑΡ, εδραιώνοντας την εφαρμογή του νόμου και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σταθερότητα και νομική πληρότητα, ζητά να μη γίνει δεκτή η νέα αίτηση, τονίζοντας ότι η αποδοχή της θα συνιστούσε ουσιαστική επιβράβευση της αθέτησης συμβατικών και οικονομικών υποχρεώσεων. Στην αντίπερα όχθη, η ΔΕΥΑΡ φαίνεται να επιλέγει τη στρατηγική της αναβολής, μεταφέροντας το βάρος των συνεπειών στους πολίτες της Ρόδου.
Το σημερινό δικαστήριο δεν κρίνει απλώς μια χρηματική διαφορά, αλλά το εάν ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να λειτουργεί υπεύθυνα, με διαφάνεια, λογοδοσία και σεβασμό στις υπογραφές του.

Ο περιφερειάρχης τήρησε τη δέσμευσή του: Αποδεσμεύτηκαν οι πόροι για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΡ

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου (ΔΕΥΑΡ) και κυρίως για τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε ανασφάλεια ως προς την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος απέδειξε έμπρακτα την αφοσίωσή του στις δεσμεύσεις του και τον σεβασμό του στους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας τη μισθοδοσία τους μέσω της στοχευμένης αποδέσμευσης των απαραίτητων κονδυλίων.
Οπως είναι γνωστό, ο περιφερειάρχης δέχθηκε στο γραφείο του τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων και μέλος της Διοίκησης της ΔΕΥΑΡ κ. Λευτέρη Καρανικόλα, ανταποκρινόμενος στην ανάγκη συνεννόησης και αναζήτησης λύσης για το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε από την άρνηση της ΔΕΥΑΡ να εξοφλήσει την πολυετή οφειλή της προς την Περιφέρεια.

Η απαίτηση των 6,38 εκατ. ευρώ και το αδιέξοδο
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εκπληρώνοντας το θεσμικό της καθήκον, προχώρησε σε αναγκαστική κατάσχεση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ, ύψους 6.384.094,10 ευρώ, όπως προβλεπόταν από τη σχετική βεβαίωση της οφειλής προς την ΑΑΔΕ, από τις 8 Μαΐου 2025. Η κίνηση αυτή ήταν αποτέλεσμα της παρατεταμένης άρνησης της ΔΕΥΑΡ να αναγνωρίσει ή να διαχειριστεί την εν λόγω οφειλή, που σχετίζεται με τη λειτουργία και συντήρηση του φράγματος Γαδουρά – ενός κρίσιμου έργου για την υδροδότηση της Ρόδου.
Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, η ΔΕΥΑΡ επέλεξε συνειδητά να κλιμακώσει την κρίση και να αγνοήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία όχι μόνο για τη θεσμική συνεργασία αλλά και για την ευημερία των υπαλλήλων της.
Η απόφαση ευθύνης της Περιφέρειας
Παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ήταν υποχρεωμένες να κινηθούν νομικά για την εξασφάλιση των δημοσίων πόρων, ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος δεν αδιαφόρησε για την πίεση που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι. Μετά τη δημόσια παρέμβαση του προέδρου των Εργαζομένων, και με σαφή αναφορά στην ανάγκη προστασίας της μισθοδοσίας, η Περιφέρεια επέλεξε να παραιτηθεί μερικώς από το κατασχετήριο και σε ύψος ποσού που του προσδιόρισε ο κ. Καρανικόλας.
Με εξώδικη δήλωση προς την Τράπεζα Πειραιώς (27 Ιουνίου 2025), ζήτησε να αποδεσμευτεί το ποσό των 295.000 ευρώ, το οποίο η ίδια η ΔΕΥΑΡ είχε αναφέρει ως απαραίτητο για την πληρωμή μισθών. Η αποδοχή αυτής της δήλωσης, παρότι ο σχετικός λογαριασμός δεν ήταν μισθοδοτικός, έγινε καλόπιστα και καθαρά προς όφελος των εργαζομένων – μια πράξη ευθύνης και θεσμικής γενναιοδωρίας.


Στην εξώδικο προς την τράπεζα Πειραιώς αναφέρονται τα εξής:
«Με το από 18/6/2025 κατασχετήριο έγγραφό μας που σας επιδόθηκε στις 18/6/2025 προέβημεν με βάση τις διατάξεις του ΚΕΔΕ (αρθρ. 30 επόμ. ν. 4978/2022) σε αναγκαστική κατάσχεση μέχρι του ποσού των ΕΥΡΩ έξι εκατομμυρίων τριακοσίων ογδόντα τεσσάρων χιλιάδων ενενήντα τεσσάρων και δέκα λεπτών (€ 6.384.094,10) μετά των νόμιμων τόκων και εξόδων μέχρις εξοφλήσεως, προς ικανοποίηση της αναφερόμενης στο παρόν απαίτησης μας, προερχομένης από τον από 8/5/2025 ενσωματωμένο στο ως άνω κατασχετήριό μας βεβαιωτικό κατάλογο κατά της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Ρόδου (ΔΕΥΑΡ) η οποία εδρεύει στο 2ο χλμ της Εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου, στη Ρόδο με ΑΦΜ 997562265, εις χείρας σας, για διάφορα ποσά προερχόμενα από διάφορες αιτίες όπως καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, όψεως, προθεσμιακούς–εμβάσματα, σε οποιοδήποτε νόμισμα, ομολόγων ή εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, αμοιβαία κεφάλαια, πιστοποιητικά καταθέσεων, ποσά που δεν τελούν υπό αίρεση, ούτε υφίσταται νόμιμο κώλυμα κατασχέσεώς τους.
Με την παρούσα μας σας ζητούμε όπως, εφόσον έχει δεσμευθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ ποσό που υπερβαίνει τις διακόσιες ενενήντα πέντε χιλιάδες (295.000) ευρώ, να δεσμευθούν οι λογαριασμοί μόνο ως προς το υπερβάλον αυτού ποσό. Τούτο επειδή, κατά δήλωση της ΔΕΥΑΡ Ρόδου, την οποία και καλόπιστα αποδεχόμαστε, το ποσό των 295.000 ευρώ είναι απαραίτητο για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΡ καίτοι ο λογαριασμός δεν είναι μισθοδοτικός».
Η δέσμευση του προέδρου  των Εργαζομένων
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Καρανικόλας διαβεβαίωσε τον περιφερειάρχη ότι τα αποδεσμευμένα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Ο περιφερειάρχης με τη σειρά του επανέλαβε πως η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σέβεται τους ανθρώπους που εργάζονται για την κοινωνία και ποτέ δεν τους χρησιμοποίησε ως εργαλείο πίεσης – αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές κατά της στάσης της Διοίκησης της ΔΕΥΑΡ.
Η αντίθεση δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη: από τη μία πλευρά, η Περιφέρεια που, με θεσμική ευθύνη και διάθεση συνεργασίας, αναζητά λύσεις – και από την άλλη, μία δημοτική επιχείρηση που επιλέγει την όξυνση, ακόμα και σε βάρος των ίδιων της των υπαλλήλων.
Η κίνηση του περιφερειάρχη απογυμνώνει το επιχείρημα περί “επιθετικής τακτικής της Περιφέρειας”. Αφού το μόνο πραγματικό αίτημα ήταν η μισθοδοσία, και αυτό καλύφθηκε μέσω της νομικής αποδέσμευσης, το αφήγημα κατάρρευσε – όπως εύστοχα παρατήρησε ο ίδιος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου