Τοπικές Ειδήσεις

ΚΚΕ Νότιας Ρόδου: Συνεχίζεται η κοροϊδία στους αγρότες για τα ελάφια

Τα τελευταία χρόνια όπως είναι γνωστό οι αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και ειδικά της Νότιας Ρόδου πλήττονται σοβαρά από καταστροφές που προκαλούν τα ελάφια. Φέτος οι καταστροφές είναι ακόμα μεγαλύτερες και οι περισσότερες καλλιέργειες πλέον δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επιτυχώς χωρίς περίφραξη. Την ίδια ώρα αυξάνουν και τα τροχαία ατυχήματα.

Η δυναμική κινητοποίηση των αγροτών με κάθοδο με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην πόλη της Ρόδου, ανάγκασε την κυβέρνηση σε ελιγμό. Κάτω από την πίεση των αγροτών η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα, τα οποία η ίδια αρνούνταν να λάβει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η επίσκεψη του υφυπουργού περιβάλλοντος στην Ρόδο και τα πανηγύρια ότι το πρόβλημα λύθηκε, ήταν μια μόνο μια κίνηση τακτικής της κυβέρνησης, με στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών και να διασπαστεί ο αγώνας τους. Γιατί:

Πρώτον τα μέτρα αυτά είναι αποσπασματικά και δεν εγγυώνται σε καμία περίπτωση την προστασία του συνόλου των καλλιεργειών. Ειδικότερα, η μερική περίφραξη κάποιων ορεινών δασικών περιοχών, χωρίς να εξασφαλισθεί ταυτόχρονα τροφή και νερό για τα ελάφια σε καθημερινή βάση, δεν εγγυάται ότι τα ζώα θα παραμείνουν μακριά από τις καλλιέργειες. Δεύτερον μετά από δύο μήνες δεν υλοποιήθηκε ούτε ένα από τα εξαγγελθέντα μέτρα, με αποτέλεσμα και την φετινή χρονιά να συνεχίζονται οι καταστροφές στις καλλιέργειες στη Νότια Ρόδο. Επίσης το κόστος των περιφράξεων θα επιβαρύνει και φέτος τους αγρότες, εκτοξεύοντας ακόμα περισσότερο το υψηλό κόστος παραγωγής.

Την ωμή κοροϊδία της κυβέρνησης της ΝΔ στους αγρότες, αποκαλύπτουν και οι δηλώσεις του δημάρχου και στελεχών της δημοτικής αρχής για το θέμα. Αυτοί που υποδέχτηκαν τον υφυπουργό περιβάλλοντος λέγοντας πως το πρόβλημα λύθηκε, σήμερα καταθέτουν άλλη πρόταση περί κυνηγιού του ελαφιού ως μοναδική λύση. Αυτή η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο στοχεύει να χωρίσει τον κόσμο σε υπέρ και κατά του κυνηγιού, να θέσει τους αγρότες απέναντι από τις οικολογικές οργανώσεις, και να βγει λάδι η κυβέρνηση. Ο μόνος πραγματικός τους στόχος είναι να στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα που δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα για την προστασία και την στήριξη της αγροτικής παραγωγής του νησιού.

Η κυβέρνηση πρέπει με ταχείς ρυθμούς να υλοποιήσει τα εξαγγελθέντα μέτρα για περιφράξεις των βουνών με εξασφάλιση τροφής και νερού στα ελάφια.

Να προσλάβει το απαιτούμενο προσωπικό στο δασαρχείο Ρόδου και να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση και κατάλληλο εξοπλισμό για παροχή νερού και τροφής καθημερινά στα ελάφια.

Ταυτόχρονα να μην μείνει στα λόγια, αλλά να υλοποιηθεί άμεσα η δέσμευση για επιδότηση 100% στους αγρότες για ηλεκτρικές περιφράξεις στις καλλιέργειες τους, από φέτος.

Παράλληλα πρέπει να προχωρήσει η μόνιμη λύση του προβλήματος, ώστε να προστατευθεί ο πρωτογενής τομέας του νησιού και να διασφαλισθεί η οδική ασφάλεια στα χωριά.

Οριστική λύση είναι να ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ελαφιών στα δάση σε ειδικά μεγάλα πάρκα κλειστά, με τροφή και νερό, μακριά από τις αγροτικές καλλιέργειες και το οδικό δίκτυο. Ο πληθυσμός εκτός των πάρκων πρέπει να ελέγχεται και να παραμένει μικρός.

Τέλος είναι ξεκάθαρο πλέον, πως για να υπάρχει πρωτογενής τομέας στο νησί, χρειάζεται να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Ειδικά τώρα που με τον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρα μας, έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Η λήψη άμεσων μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής, είναι ο μόνος τρόπος ώστε να μπορούν οι αγρότες να συνεχίσουν παράγουν και να υπάρχει επάρκεια τροφίμων στα νησιά μας.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

4 Mαΐου 2022

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου