Ρεπορτάζ

Εξαρθρώθηκε οργανωμένη σπείρα κλοπής καλωδίων ηλεκτροδότησης

Εξαρθρώθηκε, κατόπιν συστηματικής και εμπεριστατωμένης έρευνας αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου με την συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου και της Ο.Π.Κ.Ε., προς πλήρη επιβεβαίωση σχετικών ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», οργανωμένη σπείρα διαρρηκτών και κλεπταποδόχων στην οποία φέρονται να μετέχουν τουλάχιστον 6 μέλη, που αφαιρούσαν καλώδια ηλεκτροδότησης του φωτισμού της Ε.Ο. Ρόδου – Λίνδου και τα πουλούσαν σε μάντρα σκράπ.
Χθες το πρωί εντοπίστηκαν και προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου 5 ημεδαποί, κάτοικοι Αρχαγγέλου, ηλικίας 25, 19, 20, 29 και 29 ετών όταν μετά από έρευνα σε αποθήκη της οικογένειας ενός εξ’ αυτών εντοπίστηκαν 550 μέτρα καλωδίου που είχε αφαιρεθεί από τον κόμβο Μασάρων έως την γέφυρα Γαδουρά στο διάστημα από 19 έως 27 Απριλίου 2022 με την χρήση αυτοκινήτου ενός δεύτερου εμπλεκόμενου.

Προέκυψε ότι οι ίδιοι ημεδαποί ενέχονται και στην κλοπή καλωδίων συνολικού μήκους 6.260 μέτρων και ότι το είχαν πουλήσει ως χαλκό σε 24χρονο αθίγγανο που λειτουργεί μάντρα σκράπ.
Φέρονται να διέθεσαν στον αθίγγανο 800 περίπου κιλά χαλκού και να εισέπραξαν 3,5 ευρώ για κάθε κιλό!
Τους αποδίδονται οι κλοπές καλωδίων στα παρακάτω σημεία:
1. Ε.Ο Ρόδου Λίνδου, στο ύψος του δρόμου προς παραλία Τσαμπίκα (100μ. καλώδια)
2. Ε.Ο. Ρόδου Λίνδου, από Αρχάγγελο (μετά το μοναστήρι Αγ. Θεοδώρων) προς Χαράκι (2.200μ)
3. Ε.Ο. Ρόδου Λίνδου, στον κυκλικό κόμβο Μασάρων (1.500 μ.)
4. Επαρχ. Οδός Χαράκι – Μαλώνα από τον κόμβο Χαράκι προς Μαλώνα (1200 μ.)
5. Ε.Ο. Ρόδου Λίνδου από Αρχάγγελο προς Χαράκι (600 μ.)
6. Ε.Ο. Ρόδου Λίνδου από γέφυρα Γαδουρά προς Κάλαθο (660 μ.)

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου για τα περαιτέρω.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Δ/νσης Νοτίου Αιγαίου:

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης και τα 6 μέλη της εγκληματικής ομάδας

Εξιχνιάστηκαν -7- περιπτώσεις αφαίρεσης καλωδίων εκτιμώμενης προκαλώντας οικονομικής ζημιάς πάνω από 100.000,00€

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους περιλαμβάνει τα αδικήματα της σύστασης – συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, και διάπραξης διακεκριμένων κλοπών

Κατασχέθηκαν 500 μέτρα ηλεκτροκαλώδιο, που είχαν αφαιρέσει πρόσφατα και ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο

Εξαρθρώθηκε, ύστερα από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, εγκληματική ομάδα – κύκλωμα τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές ηλεκτροκαλωδίων από δημόσιο δίκτυο φωτισμού και αποθήκες στη Ρόδο.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν σήμερα (Τετάρτη 4 Μαΐου 2022), έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που οργάνωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου και τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, έξι ημεδαποί άνδρες ηλικίας 19, 20, 24, 25, 29 και 29 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα η οποία περιλαμβάνει τα αδικήματα της σύστασης – συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και διάπραξης διακεκριμένων κλοπών κατά συναυτουργία κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικών καταγγελιών, ανάλυσης, επεξεργασίας και συνδυαστικής αξιοποίηση στοιχείων – δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης και σκιαγραφήθηκε το προφίλ της εγκληματικής τους οργάνωσης. Ταυτόχρονα διακριβώθηκαν τα περιγραφικά χαρακτηριστικά των εμπλεκομένων δραστών, οι μεταξύ τους σχέσεις και ρόλοι.

Όπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη της υπόθεσης, οι δράστες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση, δρούσαν από κοινού με διαφορετική σύνθεση, κατά περίπτωση και έχοντας δημιουργήσει κατάλληλη υποδομή αφαιρούσαν καλώδια ηλεκτροφωτισμού από το οδικό δίκτυο και αποθήκες επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ρόδου και του Αρχαγγέλου.

Στη συνέχεια διέθεταν τα κλεμμένα καλώδια στον 24χρονο προς εκμετάλλευσή τους ως χαλκό, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Από την εξακρίβωση της εγκληματικής τους δραστηριότητας εξιχνιάστηκαν επτά περιπτώσεις κλοπών οι οποίες προσδιορίζονται στο χρονικό διάστημα από 22 Οκτωβρίου 2020 έως 23 Απριλίου 2022, ενώ η οικονομική ζημιά που προκάλεσαν εκτιμάται πάνω από τις 100.000,00 ευρώ.

Κατά τις έρευνες που έγιναν σε δύο κατοικίες και αποθήκη των δραστών βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

· 500 μέτρα καλώδιο ηλεκτροφωτισμού, που είχαν αφαιρέσει πρόσφατα

· Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν ως μέσω για την τέλεση των παράνομων ενεργειών τους

· Ηλεκτρικός τροχός κοπής καλωδίων

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.

σπείρα καλώδια

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Πολίτης    06.05.2022 07:34

    Στις μάντρες σκραπ θα έπρεπε να κάνουν καθημερινά ελέγχους. Εκεί είναι η πηγή του κακού. Οσοι αυτοί τα αγοράζουν, θα υπάρχουν καποιοι που θα τους τα προμηθεύουν

Σχολιασμός άρθρου