Ειδήσεις

Απίστευτες δηλώσεις Τσαβούσογλου

Στη δήλωση ότι σε θέματα διάσωσης δεν τίθεται θέμα κυριαρχίας προχώρησε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία ακολούθησε τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι υπάρχουν νομικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών υπογραμμίζοντας όμως ότι “σε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία για πολιτικά οφέλη, γεγονός που αποδείχθηκε και στο παρελθόν όταν στο σεισμό στην Τουρκία οι πρώτοι που συνέδραμαν ήταν οι Έλληνες” Και πρόσθεσε: “Τα ανθρωπιστικά δεν πρέπει να μπερδεύονται με τα πολιτικά. Ποιο είναι το δικό σου νησί, ποιο είναι το δικό μου νησί δεν υφίστανται όταν υπάρχει πρόβλημα διάσωσης”.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση των δυο ανδρών τέθηκαν επί τάπητος η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας, το Κυπριακό, αλλά και τα πεδία συνεργασίας ή διαφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως γίνεται προετοιμασία για να υπογραφούν κι άλλα σύμφωνα επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία, πέραν αυτού που έχει υπογραφεί ήδη μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας και άλλων χωρών της ΕΕ. Διευκρίνισε πως η Τουρκία έχει τροποποιήσει το νομικό πλαίσιο για την επανεισδοχή και έχει ήδη εγκρίνει, σε ποσοστό 99%, 860 σχετικά αιτήματα από την πλευρά της Ελλάδας.
Παράλληλα, η Τουρκία έχει ξεκινήσει διαδικασία για συμφωνίες και για τους αιτούντες άσυλο από τρίτες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μαρόκο, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να εκφράζει την αισιοδοξία πως θα υπογραφούν σύντομα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί κι άλλα μέτρα από την Τουρκία, όπως στο θέμα της θεώρησης διαβατηρίων από τρίτες χώρες που είχαν ιδιαίτερα θετική επίδραση στην αντιμετώπιση της ροής προσφύγων μέσω Τουρκίας.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε εξάλλου πως η Τουρκία στηρίζει και θα στηρίζει πάντα τις νατοϊκές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν στο Αιγαίο για να συνδράμουν σε αυτή την κρίση του Προσφυγικού.
Ο Τσαβούσογλου έθιξε και την ανθρωπιστική διάθεση της Τουρκίας, κάνοντας ειδική αναφορά στους καταυλισμούς που έχουν στηθεί στα σύνορα με τη Συρία και όπου μπορούν να μείνουν οι Σύριοι.
Όμως πέραν του προσφυγικού, οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν διάφορα διμερή και διεθνή θέματα.
Σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα μπορεί να συμβάλει η Τουρκία στο θέματα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, όταν παραβιάζεται ο ελληνικός εναέριος χώρος, ο κ. Τσαβούσουγλου τόνισε: “Κατά την άποψή σας παραβιάζεται ο δικός σας εναέριος χώρος, κατά την άποψή μας ο δικός μας. Εδώ έχουμε διαφορές νομικές και πολιτικές. Για αυτό και κάνουμε τις διερευνητικές συνομιλίες. Στα ανθρωπιστικά θέματα δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ντε φάκτο κατάσταση που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης δεν συνεπάγονται παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ακόμη και σε νησιά που διαφωνούμε, εάν εμφανισθούν πρόσφυγες θα πρέπει να συνεργασθούμε, γιατί αν αναρωτηθούμε ποιανού είναι ποιο νησί, οι πρόσφυγες θα πεθάνουν”.
Για το Κυπριακό, συμφώνησαν ότι πρέπει να επιδιωχθεί η επίλυσή του, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να επισημαίνει πως υπάρχουν θέματα στα οποία έχουν λόγο η Βρετανία, και η Ελλάδα και η Τουρκία ως εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά πάνω από όλα το ζήτημα αφορά τις δύο κοινότητες στην Κύπρο. “Πρέπει να είναι μια αποδεκτή και βιώσιμη λύση, διότι η λύση αυτή θα περάσει από ένα δημοψήφισμα, το οποίο πρέπει να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα”, είπε.
Ως προς τις διμερείς συνεργασίες, οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι δεν αρκεί στα Ανώτατα Συμβούλια να υπογράφονται διάφορες συμφωνίες, αλλά ότι χρειάζεται αυτές οι συμφωνίες να υλοποιούνται.
Σε ό,τι αφορά τα έργα που θα βοηθήσουν την περαιτέρω οικονομική και εμπορική προσέγγιση των δύο χωρών, αναδείχθηκε και από τις δύο πλευρές το σχέδιο ταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με τη Θεσσαλονίκη αλλά και ακτοπλοϊκής γραμμής, με εμπορευματικού τύπου πλοία που θα συνδέει τη Σμύρνη με τη Θεσσαλονίκη.
Στο ενεργειακό επίπεδο, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ο καθένας έχει τα οράματά του, τα όνειρά του. “Καταλήξαμε ότι πλέον ρεαλιστικά εξ αυτών είναι ο TAP και ο ΤΑΝΑΡ και συμφωνήσαμε ότι η επιτάχυνση των έργων του ΤΑΝΑΡ θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και στην επιτάχυνση του ΤΑΡ. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διευθετηθούν και διάφορα θέματα που υπάρχουν και στις δυο πλευρές”.
Ως προς το θέμα της Κύπρου και των ενεργειακών κοιτασμάτων τα οποία θα εκμεταλλευτεί η Κύπρος, το Ισραήλ και ενδεχομένως και η Αίγυπτος, η Τουρκία προτείνει να είναι το έδαφος για τη διαμετακόμιση αυτών των ενεργειακών κοιτασμάτων, του φυσικού αερίου κλπ.
“Η Τουρκία επιθυμεί τη συνεργασία με την Ελλάδα. Πρέπει να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για να εμβαθύνουμε το υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας”, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορές και προβλήματα προς επίλυση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Τσαβούσογλου τόνισε την ανάγκη να αποφεύγεται οποιαδήποτε παρέμβαση, δήλωση που εντείνει το κλίμα μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας.
Ν. Κοτζιάς: Συζητήσαμε για τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό
Η Ελλάδα και η Τουρκία, στον βαθμό που μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους, θα αποτελέσουν ένα ισχυρό σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Ο κ. Κοζιάς αναφέρθηκε εξάλλου στο αντικείμενο των συζητήσεών τους, λέγοντας αναλυτικότερα πως “συζητήσαμε για τις επερχόμενες συναντήσεις, δηλαδή για τη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες όπου η ΕΕ μαζί με την Τουρκία θα συζητήσει το προσφυγικό και βέβαια το ανώτατο συμβούλιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία που γίνεται στη Σμύρνη στις 8 του μήνα”. Ακόμη, “Συζητήσαμε για τα ζητήματα των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, τις εμπειρίες από την ΕΕ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπως και η συμφωνία συνδρομής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.”
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να περιορισθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά είναι παγκόσμιο πρόβλημα και εκτίμησε ότι η επίσκεψη του ομολόγου του επιδρά θετικά στην αναζήτηση λύσης. Για τα προβλήματα στο Αιγαίο” πρόσθεσε “γίνονται οι διερευνητικές για να συμφωνήσουμε πώς θα τα υπερβούμε. Η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη”.

Και για το Κυπριακό μίλησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, λέγοντας πως εγγυήτριες χώρες, η Ελλάδα και η Τουρκία “θέλουμε να βρεθεί λύση στο Κυπριακό που να ανταποκρίνεται στις ελπίδες τους καημούς και τις προοπτικές τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων, να μπορούν να νιώθουν στο σπίτι τους όλοι με ασφάλεια, σε ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο, ομοσπονδιακό διζωνικό κράτος.”

Το μεγάλο θέμα της συζήτησης, όπως είναι αναμενόμενο, ήταν το προσφυγικό. “Συμφωνήσαμε και οι δυο ότι το προσφυγικό δεν είναι θέμα Τουρκίας, δεν είναι θέμα Ελλάδας, ούτε μπορεί να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα στην ευρωπαϊκή του έκφραση, το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και βέβαια έχει σφραγίσει και την Ελλάδα και την Τουρκία”, είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ωστόσο, στάθηκε και σε αναπτυξιακές συμφωνίες, κυρίως στο πλαίσιο του τουρισμού, αφού “1 εκατομμύριο Τούρκοι επισκέπτονται την Ελλάδα ετησίως, και 700.000 Έλληνες ταξιδεύουν στην Τουρκία αντίστοιχα”. Επί τάπητος τέθηκαν και τα ενεργειακά θέματα, και κυρίως του αγωγού TAP. Τέλος, ο υπουργός ανέφερε πως συζητήθηκε η δημιουργία του γρήγορου τρένου που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη -ίσως μέχρι και την Ηγουμενίτσα-, αλλά και η ακτοπλοϊκή διασύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης που θα διευκολύνει τόσο τη μεταφορά προσώπων, όσο και εμπορευμάτων.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου