Μόλις λίγες ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά ξεκίνησε η καταβολή της αποζημίωσης στους Συμιακούς για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες της 13ης Νοεμβρίου 2017.
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η διαδικασία της καταβολής αποζημιώσεων στη Σύμη θα εξελισσόταν παράλληλα με αυτή στη Μάνδρα Αττικής, εντούτοις σημειώθηκε καθυστέρηση, γι αυτό και οι έκτακτες αποζημιώσεις ξεκίνησαν να καταβάλλονται μόλις πριν από την Πρωτοχρονιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», η καταβολή αφορούσε σε ιδιοκτήτες δύο ακινήτων στο Χωριό, τα οποία υπέστησαν και τις μεγαλύτερες καταστροφές.
Στην λίστα με τα ονόματα των 144 συνολικά δικαιούχων που ενέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών -ιδιοκτητών σπιτιών και επιχειρήσεων- που θα λάβουν αρχικά την έκτακτη αποζημίωση των 5.000 και 8.000 ευρώ αντίστοιχα για την αποκατάσταση των κτηριακών ζημιών, θα προστεθούν ακόμα περίπου 15 δικαιούχοι που αρχικά είχαν αποκλειστεί. Τις σχετικές βεβαιώσεις για τις ζημιές, θα εκδώσουν στους 15 ιδιοκτήτες οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σύμης και στη συνέχεια θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την καταβολή της έκτακτης αποζημίωσης.
Οι επιπλέον δικαιούχοι θα ειδοποιηθούν από το Δήμο προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία θα αποσταλούν στο υπουργείο Εσωτερικών ώστε να πιστωθούν τα χρήματα στο λογαριασμό τους και να ξεκινήσει η εκταμίευση της έκτακτης ενίσχυσης.
Αμέσως μετά την καταβολή των έκτακτων αποζημιώσεων, θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις που ήδη προβλέπονται από τον νόμο, για τις οποίες ωστόσο θα απαιτηθεί επιπλέον χρονικό διάστημα και που διαμορφώνονται ως εξής:
1.000 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή κατοικίας
500 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου
300 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή αποθήκης
60 ευρώ ανά τ.μ. για επιδιόρθωση κατοικίας
40 ευρώ ανά τ.μ. για επιδιόρθωση επαγγελματικού χώρου
20 ευρώ ανά τ.μ. για επιδιόρθωση αποθήκης

Λύση στο… παρά πέντε
για τα τέλη κυκλοφορίας
Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, βρέθηκε λύση και για τα οχήματα που είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά της βροχής, με τους ιδιοκτήτες τους να γλιτώνουν στο… παρά πέντε την καταβολή των τελών κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα και τα δίκυκλά τους που καταστράφηκαν. Αρχικά τους είχε ζητηθεί να μεταφέρουν τα οχήματά τους (!) στη Ρόδο, να ακολουθηθούν οι διαδικασίες απόσυρσης και στη συνέχεια να διαγραφούν από τις λίστες του Υπουργείου Μεταφορών, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, αφού έπρεπε να επωμιστούν όλα τα έξοδα αυτής της πολυδάπανης διαδικασίας.
Ωστόσο, μόλις ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών έλαβε γνώση της κατάστασης, με απόφασή του, βρέθηκε τρόπος ώστε η διαδικασία να γίνει απευθείας από τη Σύμη, χωρίς να χρειαστεί οι ιδιοκτήτες να υποβληθούν σε νέα ταλαιπωρία και βεβαίως να διεκπεραιωθούν εγκαίρως οι γραφειοκρατικές εκκρεμότητες, προκειμένου οι κάτοικοι να προλάβουν τις προθεσμίες και να απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2018.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ιδιοκτήτες σπιτιών και επιχειρήσεων της Σύμης που προσπαθούν ακόμα να ορθοποδήσουν, θα προμηθευτούν είδη εξοπλισμού και οικοσκευές επιβαρυμένοι με ΦΠΑ 24%, αφού στη Σύμη από την 1η Ιανουαρίου 2018, δεν ισχύει το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις. Όπως λένε οι Συμιακοί, θα έπρεπε η κυβέρνηση να λάβει υπόψιν τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά τις πλημμύρες, ώστε να δοθεί η εξάμηνη παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όπως συνέβη με τα υπόλοιπα πέντε νησιά, μεταξύ των οποίων η Κως και η Λέρος, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες έπειτα από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η νεροποντή της 13ης Νοεμβρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ