Ρεπορτάζ

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της παραλαβής ή μη του έργου των LED στο Δήμο Ρόδου

Με ομόφωνη απόφαση, που έλαβε χθες σε κατεπείγουσα δια περιφοράς διαδικασία η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου, αναβλήθηκε εκ νέου η έκδοση απόφασης για την έγκριση και αποδοχή ή μη της από 26 Οκτωβρίου 2020 γνωστοποίησης ολοκλήρωσης εγκατάστασης της ενωσης εταιρειών “Ο.Τ.Ε Α.Ε. – GLOBILED M.E.Π.Ε – ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.”.

Η ένωση εταιρειών, όπως έγραψε η «δημοκρατική», γνωστοποίησε στην Επιτροπή Παραλαβής και Παρακολούθησης της Σύμβασης την ολοκλήρωση του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων και Εφαρμογές Smart Cities με Εξοικονόμηση Ενέργειας», γνωστού και ως έργου των LED του Δήμου Ρόδου.
Γνωστοποίησε ειδικότερα ότι έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του εξοπλισμού φωτισμού (φωτιστικών, λαμπτήρων και προβολέων), καθώς και η εγκατάσταση και παραμετροποίηση του συστήματος τηλεδιαχείρισης.
Οπως αναφέρει σε επιστολή της, έχουν εγκατασταθεί 30.403 τεμάχια φωτιστικών, λαμπτήρων και προβολέων LED, καθώς και 600 κόμβοι Globinode2.
Επισημαίνει δε ότι καταγράφεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας από την λειτουργία του νέου δικτύου Led φωτισμού και ότι εκκρεμεί, η υπόδειξη από την αναθέτουσα αρχή των οριστικών σημείων εγκατάστασης των 120 θέσεων έξυπνης στάθμευσης και των 6 θέσεων δημιουργίας Wi-Fi Spots.
Σημειώνει ακόμη ότι οι συγκεκριμένες πιλοτικές εφαρμογές αποτελούν μικρό ποσοστό του έργου της τάξεως του 5% και ότι η υλοποίηση τους ναι μεν θα συνεισφέρει στην εξυπηρέτηση των δημοτών της πόλης, πλην όμως δεν επηρεάζει την ολοκληρωμένη, ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας του δικτύου φωτισμού.
Τα απαιτούμενα υλικά και οι εξοπλισμοί αυτών ήδη βρίσκονται στην αποθήκη της κοινοπραξίας και η εγκατάστασή τους θα γίνει, αμέσως αφού υποδειχθούν τα οριστικά σημεία από τον Δήμο Ρόδου.
Οπως έκρινε η Οικονομική Επιτροπή δεν έχει γνωστοποιηθεί και φαίνεται να εξακολουθεί να εκκρεμεί η επιλαμβανόμενη κατά τα οριζόμενα στις αποφάσεις υπ’ αρ. 31/2020 και 94/2020 της Οικονομικής Επιτροπής απόφαση της επιτροπής παρακολούθησης γνωμοδότηση ως προς την «συμμόρφωση» της ένωσης εταιρειών στις επισημάνσεις της, που να δικαιολογεί την μη έκπτωση της αλλά και απάντηση επί του αιτήματος μεταβολής σύνθεσης της. Το κόστος του έργου είναι 25.179.312,92 ευρώ (με Φ.Π.Α).
Χθες η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε όπως κατά το άρθρο 20 της ΣΠΥ, δοθεί άμεση απάντηση στην από 20/11/2020 (αρ. πρωτ. 2/59355/20-11-2020) Δήλωση της «Ένωσης Εταιριών» επί της αρ. πρωτ. 2/1376/11.01.2019 Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities, με Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Ρόδου, με την οποία θα γνωστοποιείται ότι η Αναθέτουσα Αρχή εμμένει στην υπ. αρ. 839/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, εν γνώσει και ως δεδομένων των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν με την ως άνω δήλωση της «Ενωσης Εταιρειών», ώστε να μην απαιτείται διαρκής ανταλλαγή εγγράφων κατά το ως άνω ανωμάλως και απαραδέκτως για δημόσια σύμβαση τεθέν άρθρο 20 της ΣΠΥ.
Τονίζεται στην ίδια εισήγηση ότι το όλο ζήτημα της υλοποίησης της συμβάσεως αποτελεί αντικείμενο έρευνας του συμβούλου που προσελήφθη για τον σκοπό αυτό και συγκεκριμένα της εταιρείας «ΔΑΜΙΣ ΜΟΝ. Ι.Κ.Ε.», με εκπρόσωπο τον κ. Δημήτριο Σαμψών.
Η εταιρεία «ΔΑΜΙΣ ΜΟΝ. Ι.Κ.Ε.» υπέβαλε το από 1 Δεκεμβρίου 2020 έγγραφο της, με το οποίο εισηγείται προς την Οικονομική Επιτροπή να αναστείλει εκ νέου την έκδοση απόφασης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου