Στις 28 Σεπτεμβρίου 2018, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, βρέθηκε στο Καστελλόριζο, στο πλαίσιο του 2ου Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο «Ρόδος- Καστελλόριζο».
Μέχρι πριν αφιχθεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στο νησί, μαζί με τους υπολοίπους υψηλούς καλεσμένους, στο Καστελλόριζο τριγυρνούσαν περίπου 60 μετανάστες που έφτασαν από τα απέναντι τουρκικά παράλια και που απομακρύνθηκαν άρον-άρον, λίγο πριν από την άφιξη του κ. Βίτσα.
Κι ενώ οι προβολείς έπεσαν στο Καστελλόριζο, τα προβλήματα κρύφτηκαν κάτω από το χαλί, για να μην «χαλάσουν» την εικόνα του Συμποσίου. Όταν τα φώτα έσβησαν, τα προβλήματα επανήλθαν.
Όπως καταγγέλλουν στην «δ», κάτοικοι του νησιού οι περίπου 60 μετανάστες απομακρύνθηκαν από το νησί και έτσι κατά την ημέρα των εργασιών του Συμποσίου, στο οποίο παραβρέθηκαν εκτός από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον δήμαρχο Ρόδου, ο πρέσβης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Στέλιος Περράκης και οι καθηγητές συμμετέχοντες του Συμποσίου, κανείς δεν είδε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Οι εργασίες του Συμποσίου, έγιναν στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Μεγίστης και οι συμμετέχοντες αναχώρησαν το απόγευμα για τη Ρόδο. Ωστόσο τα προβλήματα του νησιού, που έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία για τη χώρα, δεν λύθηκαν.
Λίγες μέρες μετά την παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι 15 μετανάστες που βρίσκονται σήμερα εκεί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης και στέγασης στο νησί και κοιμούνται όπου βρουν, μέχρι κάποιος από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενδιαφερθεί για την μεταφορά τους.
Δομή φιλοξενίας των μεταναστών που εξακολουθούν να φθάνουν εκεί δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί, (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «δ») μη έχοντας πού να στραφούν να κοιμούνται στις ξαπλώστρες και «κατασκηνώνουν» μέσα στον οικισμό, χωρίς κανείς να φροντίζει για την διασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών διαβίωσης, πλην μερικών κατοίκων που κι εκείνοι όμως έχουν φτάσει στα όριά τους.
Οι κάτοικοι ζητούν να δημιουργηθεί ένας χώρος υποδοχής όπου θα πραγματοποιούνται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι και στη συνέχεια, να προωθούνται στη Ρόδο ή στον Πειραιά με το επόμενο πλοίο της γραμμής, προκειμένου να μην μένουν στο νησί όπου κανείς δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
«Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ήρθε στο νησί μας, αλλά δεν ασχολήθηκε με το φλέγον θέμα των μεταναστών που τριγυρνούν στο νησί, χωρίς να έχουν πού να κοιμηθούν και πού να φάνε αυτοί οι άνθρωποι. Δεν αρκούν οι επισκέψεις αστραπή στο νησί μας των πολιτικών. Επιτέλους πρέπει να ασχοληθούν ουσιαστικά με τα προβλήματα του Καστελλορίζου, όχι να τα κρύβουν κάτω από το χαλί όσο γράφουν οι κάμερες», λέει στη «δ» κάτοικος του νησιού.

 

Αναφορά στον εισαγγελέα για τα ανεπιτήρητα κατσίκια
Την ίδια ώρα σε μείζον εξελίσσεται το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα κατσίκια στο νησί, που τείνουν να ξεπεράσουν σε πληθυσμό τους μόνιμους κατοίκους, δημιουργώντας πλείστα όσα προβλήματα.
Ο κ. Στράτος Αμύγδαλος, επιχειρηματίας του νησιού, ετοίμασε αναφορά προς την Εισαγγελία για το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, την οποία κοινοποιεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ειδικότερα στην αναφορά του, την οποία υπογράφουν 70 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,
Είμαι κάτοικος Μεγίστης και δραστηριοποιούμαι στο νησί ως ξενοδόχος.
Εδώ και αρκετά χρόνια, παρατηρείται το φαινόμενο να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στον οικισμό Μεγίστης ερίφια, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν αφήσει ανεπιτήρητα. Αυτό το καλοκαίρι ο αριθμός των ανεπιτήρητων εριφίων που κυκλοφορούν ελεύθερα στον οικισμό έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα αγέλες κατσικιών, να εισέρχονται σε κήπους, και να κατατρώνε λουλούδια, δενδρύλλια και ό,τι άλλο βρίσκουν μπροστά τους, να καταστρέφουν περιφράξεις και περιουσίες εν γένει. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν και αγελάδες εντός του οικισμού!
Τούτο έχει ως αποτέλεσμα, την πρόκληση τεράστιας ζημιάς στους ιδιοκτήτες οικιών στο Καστελλόριζο, ημεδαπών, Ευρωπαίων αλλά και Αυστραλών, κυρίως όμως την πρόκληση σοβαρότατου πλήγματος στον τουρισμό του νησιού που αποτελεί την μόνη πηγή εσόδων για εμάς.
Περιττό να αναφέρουμε ότι στην Μεγίστη, δεν έχει χορηγηθεί καμία άδεια κατασκευής σταβλικών εγκαταστάσεων, σε κτηνοτρόφους και ότι σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 2 του Ν. 4056/2012 ο Δήμος μας υποχρεούται να μεριμνά για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων μέχρι την εκποίηση ή σφαγή τους κατά τον νόμο.
Με την παρούσα αναφορά ζητούμε την επέμβασή σας, προκειμένου να κινητοποιηθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα, αλλά και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες στους ιδιοκτήτες των εριφίων και αγελάδων που αφήνουν τα ζώα τους να κυκλοφορούν ανεπιτήρητα και να καταστρέφουν περιουσίες».
Να σημειωθεί ότι η αναφορά επρόκειτο να υποβληθεί στην εισαγγελία της Ρόδου την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο λόγω του απαγορευτικού δεν έχει φτάσει ακόμα στον προορισμό της.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ