Οι αστυνομικοί με τις… βερμούδες αλά «Μαϊάμι», και τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα θα κάνουν εγκαίνια λειτουργίας στο περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Δύο από αυτούς θα γίνουν ο πόλος έλξης φορώντας τη νέα καλοκαιρινή στολή (υπάρχει και χειμερινή), που θα αποτελείται από κοντομάνικο μπλουζάκι με τα διακριτικά της ΕΛ.ΑΣ., βερμούδα μέχρι το γόνατο, όλα χρώματος μπλε, και τον εξοπλισμό προστασίας όπως κράνος, γάντια και τον ατομικό οπλισμό χωρίς όμως το αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Η πρωτότυπη καινοτομία, που έχει τεθεί σε εφαρμογή άλλες τρεις φορές στο παρελθόν (2002-2009-2012) αλλά δεν μακροημέρευσε, ήταν ανάμεσα στις εκκρεμότητες των εξαγγελιών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, την οποία είχε αναλάβει προς υλοποίηση ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Αστυνομικές «ορθοπεταλιές»

Ο νέος θεσμός θα λειτουργήσει πιλοτικά σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά κέντρα και πεζόδρομους εμπορικής δραστηριότητας στην Αθήνα (Ακρόπολη-Πλάκα-Μοναστηράκι), στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, στα Χανιά και το Ναύπλιο. Ήδη έχουν επισκευαστεί και ανακατασκευαστεί για τις ανάγκες του αστυνομικού έργου, 15 ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, τα οποία θα διατεθούν στις συγκεκριμένες περιοχές. Η στελέχωση του θεσμού θα γίνει από άνδρες και γυναίκες αστυνομικούς, που θα μιλούν ξένες γλώσσες και θα περιπολούν ανά τριάδες στα σημεία των περιοχών που θα οριστούν από τις αστυνομικές διευθύνσεις. Η παρουσία τους θα έχει αποτρεπτικό και προληπτικό χαρακτήρα στην εκδήλωση ληστειών, κλοπές πορτοφολιών, που εντοπίζονται σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, η επέμβαση όταν χρειαστεί, η άμεση ειδοποίηση για ενίσχυση από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και η συμβουλευτική διευκόλυνση πολιτών και τουριστών. Αν και πρόκειται για μια σοβαρή καινοτομία, συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., κάνουν λόγο για σπασπωδικές κινήσεις και ότι συντονισμένα μέτρα, τα οποία είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αστυνόμευσης, και επισημαίνουν πως «ποδηλάτες αστυνομικοί» είχαν υπάρξει άλλες τρεις φορές στο παρελθόν, θεσμός όμως που έληξε άδοξα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Στοά» εξυπηρέτησης τουριστών

Την ίδια ώρα, αν και τελειώνει το καλοκαίρι, μία ακόμη εξαγγελία που είχε μείνει σε εκκρεμότητα και είχε αναλάβει ο κ. Αναγνωστάκης, αυτή της ίδρυσης γραφείου εξυπηρέτησης τουριστών με τη δημιουργία ενός ιδιότυπου Αστυνομικού Τμήματος, ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και μάλιστα πριν τις βουλευτικές εκλογές. Μετά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με το

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, δόθηκε ένας ασφαλής χώρος σε στοά της Πλ. Κλαυθμώνος στην οδό Σταδίου προκειμένου να στεγαστεί η αρμόδια αστυνομική υπηρεσία. Το Α.Τ. … Τουριστών θα στελεχωθεί αρχικά από οκτώ αστυνομικούς, θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε δύο βάρδιες των τεσσάρων αστυνομικών, που γνωρίζουν πολλές ξένες γλώσσες.

Οι αστυνομικοί θα υποδέχονται δηλώσεις κλοπών ή άλλων περιστατικών με θύματα τουρίστες που έρχονται στην Αθήνα, ώστε να αποφεύγεται η πολύωρη παραμονή τους σε Α.Τ. του κέντρου της πόλης για να πάρουν μία βεβαίωση απώλειας των ταξιδιωτικών εγγράφων ή των ασφαλισμένων αντικειμένων που κλάπησαν από αυτούς. Πολλοί από τους αλλοδαπούς επισκέπτες της πόλης «σιχτίριζαν» την επιλογή του ταξιδιωτικού προορισμού τους μόνο και μόνο εξαιτίας αυτής της ταλαιπωρίας. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα συνδέεται online με τα γειτονικά τμήματα Ασφαλείας, προκειμένου να ενημερώνεται ηλεκτρονικά για διάφορα αδικήματα σε βάρος τουριστών και θα μπορεί να εκδίδει άμεσα τις σχετικές βεβαιώσεις απώλειας. Σε όλα τα ξενοδοχεία της Αττικής θα ενημερώνονται οι αλλοδαποί επισκέπτες με φυλλάδια για την ύπαρξη της συγκεκριμένης υπηρεσίας εξυπηρέτησής τους μαζί με σχετικές οδηγίες.

4Χ4 μέσω ΕΣΠΑ

Στο μεταξύ σε περίπου 15 ημέρες θα γίνει η παραλαβή των 226 πετρελαιοκίνητων τζιπ 4Χ4, η προμήθεια και αγορά των οποίων έγινε μέσω της αξιοποίησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Η κατανομή των συγκεκριμένων οχημάτων σε διάφορες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας έχει ήδη γίνει αλλά η διανομή τους θα ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές. Τα συγκεκριμένα οχήματα θα δοθούν κυρίως για την ενίσχυση υπηρεσιών της τροχαίας και προστασίας των συνόρων.

Επισημαίνεται ότι στο περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στη ΔΕΘ θα λειτουργήσει από τη Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πληροφοριακό κέντρο, σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με θέμα το «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και η Ασφαλής Χρήση του».

Εκκρεμείς έμειναν οι εξαγγελίες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για δημιουργία ηλεκτρονικού αστυνομικού τμήματος, του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού «Μπλε Φίλου», του Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής, της Δικαστικής Αστυνομίας, της πιλοτικής εφαρμογής των Τοπικών Συμβουλίων Εγκληματικότητας και των δέκα πιλοτικών αστυνομικών τμημάτων με ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και εγκληματολόγο.

thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ