Ειδήσεις

Booking.com: Σε ιστορικά υψηλά η αισιοδοξία των Ελλήνων ξενοδόχων για το 2025

Σε κλίμα σταθερής αισιοδοξίας κινείται η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει ως μία από τις πιο αισιόδοξες ξενοδοχειακές αγορές σε σχέση με τις επιδόσεις του κλάδου ενόψει της σεζόν του 2025. Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις δηλώνουν πιο σίγουρες από ποτέ για το μέλλον τους, καταγράφοντας τις υψηλότερες επιδόσεις θετικού οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη.
Όπως προκύπτει από το πιο πρόσφατο Βαρόμετρο της Booking.com, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Πορτογαλία εμφανίζουν τις ισχυρότερες θετικές προσδοκίες στην Ευρωπαϊκή αγορά φιλοξενίας, παρουσιάζοντας τις καλύτερες επιδόσεις περί αντίληψης σταθερής ανάπτυξης και αισιοδοξίας για το μέλλον.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, το επιχειρηματικό κλίμα των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: Ενώ το 63% των Ευρωπαϊκών ξενοδοχείων περιμένουν θετικές εξελίξεις μέσα στο ερχόμενο εξάμηνο, το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων ξενοδόχων αγγίζει το εντυπωσιακό 85%, το υψηλότερο στην Ευρώπη, τη στιγμή που σε άλλες αγορές, όπως η Γερμανία (33%), η Αυστρία (40%) και η Γαλλία (50%), κυριαρχεί μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα σε σχέση με τις προοπτικές τους το 2025, και μάλιστα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, το 55% των στελεχών Ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων δήλωσε ότι η εξέλιξη της μέσης τιμής δωματίου το τελευταίο 6μηνο αυξήθηκε σημαντικά, το 41% δήλωσε το ίδιο για την εξέλιξη της πληρότητας, το 53% ότι δεν βρήκε καμία δυσκολία στην πρόσβαση σε κεφάλαια και το 20% ότι θα προβεί σε περισσότερες επενδύσεις σε σχέση με το προηγούμενο 6μηνο.

Η έρευνα της Booking.com καταγράφει ακόμα αυξημένη αντίληψη των Ελλήνων ξενοδόχων περί ευκολίας πρόσβασής τους σε κεφάλαια, γεγονός που ενισχύει την επενδυτική πρόθεση των επιχειρήσεων και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση των υποδομών τους.

Τα Ελληνικά ξενοδοχεία πρωταγωνιστούν και στην διάθεση επενδύσεων για το επόμενο 6μηνο, με το 19% – το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη – να αναφέρει ότι θα προβεί σε περισσότερες επενδύσεις σε σχέση με το προηγούμενο 6μηνο και το 63% ότι θα επενδύσει το ίδιο. Στη διάθεση για περισσότερες επενδύσεις ακολουθούν η Πορτογαλία (18%), οι Σκανδιναβικές χώρες (16%), η Γερμανία (14%) και η Κροατία (13%), με το μέσο όρο στην Ευρώπη να ανέρχεται σε 12%.

Στο επίκεντρο οι προσλήψεις προσωπικού

Η αυξημένη αισιοδοξία συνοδεύεται και από έντονη κινητικότητα στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας η Ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία. Η Ελλάδα –μαζί με την Ισπανία- παρουσιάζει τη μεγαλύτερη τάση προσλήψεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως σε θέσεις πρώτης γραμμής όπως η καθαριότητα και οι υπηρεσίες εστίασης, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται Γερμανία και Αυστρία όπου οι ξενοδόχοι είναι πιο συγκρατημένοι.

Ειδικότερα, ο αριθμός προσλήψεων στα Ελληνικά ξενοδοχεία άνω των 10 εργαζομένων για το ερχόμενο 12μηνο ανέρχεται σε 8,8 –πάνω από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες – ενώ το 85% των Ελλήνων ξενοδόχων, περισσότεροι από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή αγορά, ανέφεραν θετικές προσδοκίες για το μέλλον στο κομμάτι αυτό.

Τα αντίστοιχα επίπεδα για την Ισπανία ανέρχονται σε 8,3 προσλήψεις το ερχόμενο 12μηνο και σε θετικές προσδοκίες από το 80% των ξενοδοχείων σε σχέση με τη μελλοντική εξέλιξη της απασχόλησης σε αυτά, ενώ στην Πορτογαλία ο μέσος όρος εργαζομένων το 12μηνο θα ανέλθει σε 7,6, με το 84% των ξενοδοχείων να δηλώνουν αισιόδοξα για το μέλλον. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη ανέρχεται σε 4,9 προσλήψεις μέσα στο 12μηνο και σε αισιοδοξία από το 63% των ξενοδόχων για το μέλλον της απασχόλησης στα ξενοδοχεία.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει η κάλυψη εξειδικευμένων θέσεων, όπως οι θέσεις διοίκησης, πωλήσεων και οργάνωσης εκδηλώσεων, όπου η αναλογία δυσκολίας πρόσληψης για ένα καταρτισμένο στέλεχος φτάνει το 10:1. Για κάθε 1 περίπτωση που μια επιχείρηση καταφέρνει σχετικά εύκολα να προσλάβει έναν ικανό μάνατζερ, υπάρχουν 10 περιπτώσεις όπου η διαδικασία είναι εξαιρετικά δύσκολη ή ακόμα και αδύνατη. Κύρια εμπόδια σε αυτή τη διαδικασία, για τα Ευρωπαϊκά αλλά και τα Ελληνικά ξενοδοχεία, είναι η αναντιστοιχία των προσδοκιών όσον αφορά ζητήματα μισθοδοσίας και ωραρίου, ιδιαίτερα σε μεγάλα ξενοδοχεία.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το 47% των ξενοδοχείων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εξεύρεση και την πρόσληψη υποψηφίων με τις κατάλληλες δεξιότητες ή εμπειρία, ιδιαίτερα σε θέσεις διοίκησης, πωλήσεων και ειδικών σπα.

Οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ξεχωρίζουν επίσης για την ιδιαίτερη έμφαση που δίνουν στη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού, σε ποσοστά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παράλληλα, καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον για την ενσωμάτωση καινοτόμων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, στοιχείο που επιβεβαιώνει την πρόθεση των ελληνικών καταλυμάτων να προσαρμοστούν στις σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Πολλά ευρωπαϊκά καταλύματα αναγνωρίζουν τα πιθανά οφέλη της AI για τις δραστηριότητές τους, ιδίως στους τομείς του μάρκετινγκ (66%), της εξυπηρέτησης πελατών (63%) και της διαχείρισης εσόδων (61%). Ωστόσο, οι προκλήσεις εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τη διαδικασία αυτή, με 3 στα 5 στελέχη να κάνουν αναφορά για υψηλά κόστη εφαρμογής (61%) και πολυπλοκότητα ενσωμάτωσης (58%).

Η έρευνα διεξήχθη από την Statista κατά τη περίοδο από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 22 Απριλίου του 2025, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.160 εκτελεστικών στελεχών και διευθυντών ξενοδοχείων του Ευρωπαϊκού κλάδου φιλοξενίας, 80 από κάθε χώρα (Αυστρία, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Σκανδιναβικές χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία και Ισπανία).

Πηγή:: tornosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου