• Σύμφωνα με τον επίσημο χάρτη της ΡΑΑΕΥ δύο σταθμοί περιμετρικά του Ακραμύτη έχουν ήδη λάβει άδεια παραγωγής με τέσσερις ανεμογεννήτριες έκαστος
Ερωτήματα και ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους της Ρόδου η εκτεταμένη διάνοιξη δρόμου προς τον Ακραμύτη, μία από τις πιο παρθένες ορεινές περιοχές του νησιού. Παρά το γεγονός ότι η περιοχή αποτελεί προστατευόμενο τμήμα του δικτύου Natura 2000 και Καταφύγιο Άγριας Ζωής, το έργο πραγματοποιήθηκε χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες και άδειες, ενώ καταγράφηκε εμπλοκή στρατιωτικών μηχανημάτων και οχημάτων, γεγονός που εντείνει τις υποψίες περί στοχευμένης, προπαρασκευαστικής ενέργειας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο μέλλον. Η επίσημη αυτοψία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και η έκθεση της Διεύθυνσης Δασών αποκάλυψαν πως η επέμβαση έγινε κατά παράβαση του περιβαλλοντικού δικαίου, καταστρέφοντας έκταση 5.800 τετραγωνικών μέτρων, με επιπλέον επέκταση κατά 1.500 έως 1.700 μέτρα, χωρίς καμία έγκριση ή μελέτη. Οι αρχικές εξηγήσεις του Δήμου Ρόδου περί «βελτίωσης υφιστάμενου δρόμου» καταρρίφθηκαν από ιστορικούς και δασικούς χάρτες, που δεν αποτυπώνουν καμία προϋπάρχουσα οδό στην περιοχή.
Αιολικά σχέδια στο βάθος;
Το εύλογο ερώτημα που διατυπώνεται πλέον δημόσια είναι το εξής: ήταν αυτή η παράνομη διάνοιξη μεμονωμένο περιστατικό ή συνδέεται με ευρύτερα σχέδια εγκατάστασης αιολικών πάρκων στον Ακραμύτη;
Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και διδάκτωρ Γιάννης Βογιατζής σκιαγραφεί ένα συνεκτικό και ανησυχητικό σενάριο που ενισχύει τις ανησυχίες:
«Από θεωρητική και πρακτική σκοπιά, η διάνοιξη του παράνομου δρόμου στον Ακραμύτη φαίνεται ως προπαρασκευαστική ενέργεια για μελλοντική εγκατάσταση ανεμογεννητριών, λαμβάνοντας υπόψη: τους ήδη αδειοδοτημένους αιολικούς και υβριδικούς σταθμούς πέριξ του Ακραμύτη, το υψηλό αιολικό δυναμικό της κορυφογραμμής- και την επικείμενη ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δωδεκανήσων, που αίρει το βασικό τεχνικό εμπόδιο για περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ».
Πράγματι, σύμφωνα με τον επίσημο χάρτη της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) δυο σταθμοί, ένας βορειοδυτικά και ένας νοτιοανατολικά του Ακραμύτη, έχουν ήδη λάβει άδεια παραγωγής, με τέσσερις ανεμογεννήτριες έκαστος. Η τοπογραφία και τα ανεμολογικά δεδομένα καθιστούν την κορυφογραμμή του Ακραμύτη μία από τις πλέον κατάλληλες περιοχές για την εκμετάλλευση αιολικής ενέργειας στο νησί.
Η διασύνδεση που θα αλλάξει το παιχνίδι
Μέχρι σήμερα, το ηλεκτρικό δίκτυο της Ρόδου λειτουργεί αυτόνομα, με περιορισμένη δυνατότητα διείσδυσης ΑΠΕ, λόγω του τεχνικού ορίου σταθερότητας. Όμως, η προγραμματισμένη ηλεκτρική διασύνδεση της Ρόδου με το ηπειρωτικό σύστημα έως το 2028 αλλάζει ριζικά τα δεδομένα: καταργεί τα τεχνικά όρια και ανοίγει τον δρόμο για μαζικές αδειοδοτήσεις και εγκαταστάσεις ΑΠΕ – μεταξύ αυτών και αιολικών – ακόμα και σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
Αυτός ο χρονικός συγχρονισμός, παράνομη διάνοιξη δρόμου σε προστατευμένη κορυφή και επερχόμενη διασύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο μέχρι το 2028, τροφοδοτεί τη δυσπιστία των κατοίκων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων ως προς τις πραγματικές προθέσεις πίσω από τις πρόσφατες επεμβάσεις. Σημειώνεται ότι η καταγγελία που έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου ζητά: Την άμεση διακοπή των εργασιών και απομάκρυνση μηχανημάτων, πλήρη αποκατάσταση του φυσικού τοπίου στην προτέρα του κατάσταση, τη διερεύνηση ποινικών και διοικητικών ευθυνών για όλους τους εμπλεκόμενους, την απαγόρευση νέων τεχνικών επεμβάσεων στον Ακραμύτη.
«Η κοινωνία της Ρόδου ζητά σαφείς απαντήσεις: Ποιος έδωσε την εντολή; Ποιος είχε συμφέρον από την παράνομη διάνοιξη; Και κυρίως: ποια είναι τα επόμενα βήματα; Χωρίς πλήρη διαφάνεια και θεσμικές εγγυήσεις προστασίας του φυσικού πλούτου του νησιού, ο Ακραμύτης θα συνεχίσει να αποτελεί προνομιακό στόχο ενεργειακής εκμετάλλευσης, παρά τις νομικές ασπίδες που (υποτίθεται ότι) τον προστατεύουν», καταλήγει ο κ. Βογιατζής. Ο κ. Βογιατζής εκτιμά ότι η παράνομη διάνοιξη του Ακραμύτη δεν ήταν πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου, αλλά εντολή που ήρθε από ψηλά!
Στον Ακραμυτη υπάρχει και το λιμερι των κατασκόπων όπου είχαν γίνει εκδηλώσεις αρκετά χρόνια και εάν συνεχίζες την ανάβαση μέσα από μονοπάτι έφτανες στην κορυφή του με πολύ ωραία θέα προς την θάλασσα τώρα τι θα γίνει με τις ανεμογεννητριες και ποιος έδωσε αδεια τελικά αν έδωσε καποιος