Ειδήσεις

Συνήλθε χθες σε συνεδρίαση το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας

Η καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών, η εφαρμογή μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στις δασικές περιοχές, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη και νέου δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

Συμμετείχαν ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Χρήστος Γκολφίνος, ο διευθυντής Εργων Δωδεκανήσου κ. Εμμανουήλ Διακομιχάλης, οι εργαζόμενοι της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ, εκπρόσωποι των αστυνομικών και λιμενικών αρχών, του ΕΚΑΒ και των εθελοντικών οργανώσεων του νησιού μας.
Ακολούθησε σύσκεψη για τον καθαρισμό των ρεμάτων με τη συμμετοχή όλων των προέδρων των τοπικών συμβουλίων του νησιού μας.

«Σήμερα η συζήτησή μας εστιάστηκε στους δασικούς δρόμους που θα πρέπει να κλείσουν στα πλαίσια των μέτρων πρόληψης για τις πυρκαγιές», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης και νέος δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως η απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να ληφθεί νωρίτερα.
«Δυστυχώς για μια φορά ακόμη περιμένουμε εντολή από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να προβούμε στο κλείσιμο των δασικών δρόμων. Παλαιότερα οι δασικοί δρόμοι έκλειναν με απόφαση νομάρχη και δεν χρειάζονταν να συγκληθεί το συντονιστικό όργανο», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως η χθεσινή σύσκεψη έδωσε την ευκαιρία να γίνει συζήτηση για την εφαρμογή των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή τον περασμένο Απρίλιο.

«Ήταν ευκαιρία να συζητήσουμε και για τα μέτρα που αποφασίστηκε να τεθούν σε εφαρμογή τον περασμένο Απρίλιο. Είχαμε τις τελευταίες ημέρες πυρκαγιές που θα μπορούσαν να έχουν άσχημη εξέλιξη για το νησί μας», εξήγησε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και διευκρίνισε πως χθες ελήφθησαν αποφάσεις και για τις περιπολίες που θα γίνονται στα δάση.

«Θα πρέπει και όσοι εργάζονται στην ύπαιθρο, όπως για παράδειγμα οι μελισσοκόμοι, να είναι προσεκτικοί και να μην ανάβουν χωρίς λόγο φωτιές. Επίσης θα πρέπει να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες όταν θα χρειάζεται να κινηθούν μέσα στα δάση», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης και νέος δήμαρχος.
Στην σύσκεψη έγινε συζήτηση και για τον καθαρισμό του δασικού οδικού δικτύου καθώς οι πόροι που έχουν διατεθεί από το κράτος στη Δασική Υπηρεσία είναι ελάχιστοι.
«Για τον καθαρισμό των δασικών δρόμων έχουν διατεθεί μόνο 18.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα δόθηκαν σε δύο εργολάβους για να προβούν σε εργασίες καθαρισμού οδών, που είναι μέσα στα δάση. Εργασίες θα γίνουν επίσης από τις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας. Μετά θα ξεκινήσουν εργασίες για τον καθαρισμό του αγροτικού οδικού δικτύου», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων του νησιού μας.

«Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων. Στόχος ήταν να κατατεθούν στοιχεία για την κατάσταση των ποταμών και των ρεμάτων στις δημοτικές ενότητες του νησιού», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια υλοποίησης μιας εργολαβίας.
«Από το αρμόδιο υπουργείο έχουν διατεθεί 2.000.000 ευρώ για τον καθαρισμό των ρεμάτων. Μέχρι πρότινος τόσο ο Δήμος Ρόδου όσο και η Περιφέρεια δεν ελάμβαναν ούτε ένα ευρώ για τις συγκεκριμένες εργασίες», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως ο καθαρισμός των ρεμάτων θα γίνει από τις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
«Θελήσαμε να καταγράψουμε τις απόψεις των προέδρων των τοπικών συμβουλίων για να ξέρουμε πού θα δώσουμε προτεραιότητα. Εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα πού θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι παρεμβάσεις», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως με χρήματα που έχουν διατεθεί θα καθαριστούν και τα ρέματα στην Κάλυμνο και στην Ψέριμο.
«Φιλοδοξία μας είναι να ξεκινήσουμε τις εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση όλοι οι εργολάβοι», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Οι στολές
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στις στολές που προσέφερε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η Attica Bank.
“Οι εθελοντές που βοηθούν και στην πυροπροστασία θα φορούν τις στολές που προσφέρθηκαν από την Attica Bank. Το υλικό θα παραδοθεί σε όλους άμεσα”, δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος που ευχαρίστησε τη διοίκηση της τράπεζας για τη στήριξη.
Σημειώνεται πως η διοίκηση της Attica Bank αποφάσισε να διαθέσει και ποσό ύψους 50.000 ευρώ για τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού μας, που επλήγησαν απο τις πλημμύρες.

ETΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ
Την αισιοδοξία του ότι θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για τις προσλήψεις προσωπικού στην ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Νίκος Ρεσβάνης.
Υπενθυμίζεται πως για το ίδιο θέμα είχαν συνάντηση με τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς.
“Πιστεύουμε πως ο επίτροπος θα δώσει τελικά την έγκρισή του για τις προσλήψεις προσωπικού. Στόχος μας είναι να ξεκινήσει να λειτουργεί η εταιρεία έστω και από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου”, δήλωσε ο κ. Νίκος Ρεσβάνης και πρόσθεσε πως είναι θέμα χρόνου να λάβουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας τους μισθούς για την εργασία που παρείχαν πέρσι για δύο μήνες.

“Εμείς είμαστε επαγγελματίες και δεν προσπαθούμε να υποσκελίσουμε κανένα. Επιδιώκουμε τη λειτουργία της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ. Δεν απαξιώνουμε την Πυροσβεστική ούτε και τις εθελοντικές οργανώσεις του νησιού μας. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Το νησί έχει ανάγκη την προσοχή και τη φροντίδα όλων μας”, δήλωσε ο κ. Νίκος Ρεσβάνης.

Σχετικά με τις προσλήψεις ο κ. Ρεσβάνης δήλωσε πως προτεραιότητα θα έχουν οι 63 εργαζόμενοι που έδωσαν αγώνα εδώ και δύο χρόνια για να κατοχυρωθεί η λειτουργία της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ.
Ηδη, όπως δήλωσε ο κ. Ρεσβάνης το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για εργασία στην εταιρεία είναι πολύ μεγάλο. Δεν αποκλείεται να κατατεθούν περισσότερες από 200 αιτήσεις.
Τη Δευτέρα, 7 Ιουλίου, επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου