Ειδήσεις

Στροφή στο… ρεαλισμό για τα κόκκινα δάνεια

Η… έλλειψη κεφαλαίων για την χρηματοδότηση της περιβόητης «Σεισάχθειας» αναγκάζει την κυβέρνηση να μεταθέσει τις τελικές αποφάσεις για το τέλος της άνοιξης, αλλά και να περιορίσει το εύρος των επικείμενων παρεμβάσεων, κυρίως σε ο,τι αφορά το ύψος του κουρέματος στα «κόκκινα δάνεια» ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι πληροφορίες αναφέρουν πως ο νόμος Δένδια που αφορά στην ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων φαίνεται να απολαμβάνει την αποδοχής των κυβερνητικών στελεχών πλην του τμήματος, το οποίο καλύπτει τις περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων. Για τις τελευταίες αναμένεται να έρθει διάταξη, η οποία θα τις αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αυστηρότητα, εξέλιξη που στηρίζουν και οι διοικήσεις των τραπεζών.

Στο κομβικό θέμα της σύστασης «bad bank» η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην έχει ακόμη αποφασίσει τη δομή της, ενώ κυρίαρχο αγκάθι να παραμένει η εξεύρεση πόρων για την χρηματοδότησή της.

Μυστική συνάντηση

Η… στροφή στον ρεαλισμό αποτυπώθηκε με σαφή τρόπο στην πρώτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Το πρώτο θέμα που έπεσε στο τραπέζι ήταν το επικείμενο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Οι τραπεζίτες διαβεβαίωσαν τον υπουργό ότι δεν έχουν προχωρήσει, ούτε προτίθενται (και για αμιγώς οικονομικούς λόγους) να πλειστηριάσουν σπίτια δανειοληπτών.

Ωστόσο, τόνισαν στον Γιώργο Σταθάκη ότι η «περίμετρος προστασίας», που μέχρι εκείνη την στιγμή είχε βάλει η κυβέρνηση, δηλαδή συνολική περιουσία έως 700.000 ευρώ, εισόδημα 70.000 ευρώ κ.ά., είναι υπερβολική.

«Στην Ευρώπη με 500.000 ευρώ συνολική περιουσία θεωρείσαι εύπορος, πόσο μάλλον με 700.000 ευρώ…», τόνισε στον υπουργό παριστάμενος τραπεζίτης με τον Γ. Σταθάκη να απαντά: «Θα επανέλθω στο ζήτημα της περιμέτρου. Δεν το έχουμε ακόμη συζητήσει και με τους θεσμούς».

Λιγες ώρες αργότερα, την περασμένη Τετάρτη, οπότε έγινε το ραντεβού, κατόπιν σχετικής διαρροής έγινε γνωστό ότι το όριο για τη συνολική αξία της περιουσίας κάτω από την οποία θα υπάρξει προστασία μειώθηκε από τις 700.000 ευρώ στις 500.000 και η αντικειμενική αξία του ακινήτου από τις 450.000 ευρώ στις 300.000 ευρώ.

Κοινή διαπίστωση μεταξύ τραπεζιτών και υπουργού ήταν πάντως η ανάγκη να υπάρξει προστασία, η οποία όμως δεν θα καλύπτει τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» (μπαταχτσήδες).

Τα κόκκινα δάνεια

Το δεύτερο «καυτό» ζήτημα, τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά, που συζητήθηκε ήταν η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι τραπεζίτες ενημέρωσαν τον υπουργό για την κατάσταση που επικρατεί και του επισήμαναν την ανάγκη οι όποιες παρεμβάσεις να γίνουν γρήγορα, καθώς η αναμονή των νέων ρυθμίσεων οδηγεί αρκετούς δανειολήπτες στο να μη πληρώνουν…

Ανέλυσαν τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου Δένδια και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός συμφώνησε σε αρκετά σημεία εκτός από το κομμάτι της ρύθμισης που αφορά τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις.

Φέρεται να είπε ότι «στόχος είναι ο νόμος για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις να γίνει πιο αυστηρός». Κι αυτό διότι εκεί κρύβονται επιχειρηματίες με τεράστια περιουσία (κινητή και ακίνητη), οι οποίοι δεν αποπληρώνουν τα τραπεζικά χρέη τους αλλά συνεχίζουν σαν να μην τρέχει τίποτα να διοικούν τις επιχειρήσεις τους απολαμβάνοντας προνόμια και υψηλές αποδοχές!

«Δεν έχουμε αποφασίσει»

Η συζήτηση κατέληξε στην κυβερνητική πρόθεση για την δημιουργία του Ειδικού Ενδιάμεσου Φορέα (bad bank), στον οποίο θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια, μέρος των οποίων θα διαγραφεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συζήτηση για το εν λόγω θέμα δεν κράτησε πάνω από πέντε λεπτά και περιορίσθηκε στον εξής διάλογο: «κ. Υπουργέ, στον φορέα θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων ή ιδιωτών;». Και η απάντηση του με τον υπουργού ήταν: «Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα».

Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι στον φορέα θα μπορούσαν να μεταφερθούν κόκκινα δάνεια επαγγελματικά και στεγαστικά ύψους έως 12 δισ. ευρώ και το κράτος χρειάζεται 3-4 δισ. ευρώ για την χρηματοδότησή τους.

Γι’ αυτά όμως θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από τους «θεσμούς», δεδομένου ότι τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκονται πλέον στο Λουξεμβούργο…

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου