Μείζον θέμα, με ανυπολόγιστες ακόμη πολιτικές προεκτάσεις, έχει ανακύψει τα τελευταία 24ωρα μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μετά την αποστολή απάντησης του Δρ Γεωργίου Καρέτσου, προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΟ Δήμητρα, προς την Περιφερειακό Φυτώριο ΑΕ, σχετικά με τους φόβους, που εκφράστηκαν, από φήμες, που κυκλοφόρησαν, για την χρήση του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ, στο φυτώριο στα Κοσκινού, ως δομή φιλοξενίας μεταναστών.
Από την απάντηση του προέδρου της ΕΛΓΟ Δήμητρα, προκύπτει ότι ο Δήμος Ρόδου, ερήμην του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας, αιτήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Ρόδου για τη δημιουργία δομής προσωρινής στέγασης και επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων!!
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:
Την 18η Ιανουαρίου 2018 δημοσιεύθηκε αποκαλυπτική επιστολή του προέδρου του ΔΣ της Περιφερειακό Φυτώριο ΑΕ, περιφερειακού συμβούλου κ. Μιχάλη Μπαριανάκη, στον τοπικό τύπο, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση.
Ο κ. Μπαριανάκης, ανέφερε στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα, τα εξής:
«Σε συνέχεια της υπ’αριθμ. 82/10-11-16 επιστολής μας, όπου ζητάμε την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ” στη Ρόδο για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της υπηρεσίας μας , πληροφορηθήκαμε με λύπη μας από τον τοπικό τύπο ότι προτίθεστε να παραχωρήσετε το εν λόγω οίκημα για εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών, που ζουν στο νησί μας, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου.
Όπως καλά γνωρίζετε η εγκατάσταση του ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ” (πρώην ΚΕΓΕ) βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του Περιφερειακού Φυτωρίου Ν. Αιγαίου και η πρότερη λειτουργία του, ήταν η εκπαίδευση του αγροτικού και μη πληθυσμού του νησιού αλλά και της Δωδεκανήσου σε αγροτικά θέματα αλλά και σε θέματα οικιακής οικονομίας. Από αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν περάσει οι παππούδες μας, οι γιαγιάδες μας και φυσικά οι μητέρες και οι πατέρες μας, που εκπαιδεύτηκαν στις γεωργικές εφαρμογές.
Στις εγκαταστάσεις αυτές υπάρχουν τα θερμοκήπια του Φυτωρίου μας, όπου παράγονται 200.000 φυτά ετησίως, πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε γεωργικά θέματα αλλά και σε θέματα περιβάλλοντος, καλλιεργούνται 120 στρέμματα οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπελιών , 20 στρέμματα ελιών και στεγάζονται οι αποθήκες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με σημαντικά αρχεία των Τεχνικών Υπηρεσιών κ.λ.π.
Θεωρούμε πως η μετεγκατάσταση των προσφύγων – μεταναστών στις εν λόγω εγκαταστάσεις είναι ατυχής και παράλογη για τους εξής λόγους:
Η περιοχή του Περιφερειακού Φυτωρίου – ΕΛΓΟ “Δήμητρα” βρίσκεται 5 χιλ. από την πόλη της Ρόδου, είναι απομονωμένη και θεωρούμε ότι έτσι οι πρόσφυγες δύσκολα θα μετακινούνται προς την πόλη, θα περιθωριοποιηθούν με αποτέλεσμα την δημιουργία “Γκέτο” με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Οι εγκαταστάσεις δεν είναι κατάλληλες για την φιλοξενία και την διαμονή ανθρώπων και ειδικότερα γυναικών και παιδιών (κατεστραμμένοι και παρατημένοι χώροι με ετοιμόρροπα και υγρασιασμένα κτήρια). Είναι και ο λόγος που μετακινήθηκε και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από τους χώρους.
Στις εγκαταστάσεις πραγματοποιούνται περιβαλλοντικές εκπαιδεύσεις και προγραμματίζεται η αξιοποίηση των προσφάτως αναπαλαιωμένων ιταλικών θερμοκηπίων με εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως και δράσεις της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου που αφορούν την τράπεζα σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών και της ευρωπαϊκής πλατφόρμας της Γαστρονομίας.
Τέλος στην περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενούνται χιλιάδες τουρίστες αφού υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Όπως, λοιπόν, καταλαβαίνετε κ. πρόεδρε η πράξη εγκατάστασης των προσφύγων – μεταναστών στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα δημιουργήσει περισσότερα, και προπάντων θα ακυρώσει προγράμματα και δράσεις κοινής ωφέλειας για τον τοπικό πληθυσμό. Το κυριότερο όμως είναι ότι θα παραλύσει μια περιοχή απείρου κάλλους που δύναται να χρησιμοποιηθεί για την τοπική ανάπτυξη.
Σας ευχαριστούμε και είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση».
Την ίδια ημέρα ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή που απευθύνεται σε τρεις υπουργούς με αντικείμενο τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί για τη δημιουργία χώρου παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στη Ρόδο στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” στο Φυτώριο της Περιφέρειας.
Παράλληλα ο κ. Κόνσολας κατέθεσε και ως αναφορά σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που υπογράφει ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, κ. Μιχάλης Μπαριανάκης.
Ο Μάνος Κόνσολας ζητά υπεύθυνες και ξεκάθαρες απαντήσεις από τους υπουργούς και την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια, εκτός του ό,τι θα ήταν ολέθρια, προκαλεί και ερωτηματικά με δεδομένο ότι η Ρόδος δεν έχει μεταναστευτικές ροές και οι ελάχιστοι που έχουν έρθει μπορούν να διεκπεραιωθούν αλλού ή όσοι έτυχαν παροχής ασύλου μπορούν να μείνουν σε κατοικίες.
Επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι ακατάλληλος αφού βρίσκεται εντός του ευρύτερου χώρου του Φυτωρίου της Περιφέρειας, το οποίο επισκέπτονται σχολεία για δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ δεν πληρούνται και οι όροι ασφαλείας.
Παράλληλα, βρίσκεται κοντά σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος χιλιάδων τουριστών. Πέραν του γεγονότος, βέβαια, ότι οι συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, που, θεωρητικά, θα εγκατασταθούν οι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, είναι εγκαταλελειμμένες και δεν μπορούν να κατοικηθούν.
Ο Μάνος Κόνσολας υπενθυμίζει, επίσης, ότι από το 2016 έχει υποβληθεί αίτημα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την παραχώρηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Φυτωρίου.
Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κόνσολας ζητά απάντηση για το αν έχει υποβληθεί αίτημα από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για να παραχωρηθούν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και να χρησιμοποιηθούν για την παραμονή παράνομων μεταναστών και προσφύγων και θέτει το ερώτημα αν έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα ανταποκρίθηκε αμέσως στην επιστολή του κ. Μπαριανάκη (απάντηση στον κ. Κόνσολα δεν έχει ακόμη δοθεί με την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου).
Πιο συγκεκριμένα ο Δρ Γεώργιος Καρέτσος, αναφέρει στην από 19.1.2018 απαντητική του επιστολή, που κοινοποιήθηκε προ διημέρου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τα εξής:
«ΘΕΜΑ: Σχετικά με εγκατάσταση προσφύγων στο ακίνητο του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Ρόδου.
Σχετ.: Το με αριθμ. 3/10.01.2018 έγγραφο σας.
Με το ανωτέρω σχετικό εκφράζετε την αντίθεση σας στην παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Ρόδου στο Δήμο Ρόδου για τη δημιουργία δομής προσωρινής στέγασης και επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων, επικαλούμενοι τους σημαντικούς λόγους που αναφέρονται σε αυτό.
Σε συνέχεια στο έγγραφο σας θεωρούμε υποχρέωση μας να σας ενημερώσουμε τα ακόλουθα:
Το ακίνητο του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Ρόδου είναι κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 & 2 του Ν. 4061/2012 (ΦΕΚ Α’66), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και τη διαχείριση του ασκεί το εποπτεύον τον Οργανισμό μας Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων, γεγονός από το οποίο συνάγεται ότι καμία αρμοδιότητα διαχείρισης (και επομένως παραχώρησης της χρήσης) του εν λόγω ακινήτου δεν έχει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Ειδικότερα, σε περιπτώσεις αιτημάτων παραχώρησης της χρήσης ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ως άνω Νόμου, εφαρμόζεται το άρθρο 4 αυτού, σύμφωνα με το οποίο ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων παραχωρεί τη χρήση σε δημόσιους φορείς -μετά από την υποβολή τεκμηριωμένου αιτήματος τους-για κοινωφελή σκοπό.
Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, και μόνο σε περιπτώσεις χειρισμού αιτημάτων παραχώρησης ακινήτων του ΥπΑ.Α.Τ. που χρησιμοποιεί ή χρησιμοποιούσε για τις ανάγκες του, διαβιβάζει την άποψη του για το αν η ενδεχόμενη παραχώρηση παρακωλύει το έργο και την εκτέλεση των σκοπών του. Τα παραπάνω απαντούν σε όσα διαλαμβάνονται στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο σας ιδιαίτερα δε στην αναφορά σας «πληροφορηθήκαμε με λύπη μας από τον τοπικό τύπο ότι προτίθεστε να παραχωρήσετε το εν λόγω οίκημα για εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στο νησί μας σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου.».
Στην ουσία του θέματος που θίγετε με το εν λόγω έγγραφο σας και συνέχεια στα όσα ανωτέρω εκτίθενται, σας ενημερώνουμε ότι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ απλώς διαβίβασε στο εποπτεύον Υπουργείο τις απόψεις του και αφορμή για αυτό στάθηκε η υποβολή αιτήματος του Δήμου Ρόδου προς το Υπ.Α.Α.Τ. το οποίο αφορούσε στη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Ρόδου για τη δημιουργία δομής προσωρινής στέγασης και επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων (Απόφαση ΔΣ με αριθμ. 46 της 94/27.07.2017 Συνεδρίασης ΔΣ).
Επομένως, είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω ότι καμία περαιτέρω αρμοδιότητα δεν έχει ο Οργανισμός μας για να αποφασίσει την παραχώρηση ή μη της χρήσης του αιτούμενου ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ζητηθεί».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ