Τοπικές Ειδήσεις

Ο δήμαρχος στηρίζει την απόφαση της ΔΕΥΑΡ για διαγραφή χρεών

Η απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου (ΔΕΥΑΡ) για τη διαγραφή μεγάλου χρέους από ξενοδοχειακό όμιλο μονοπώλησε τη συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας. Το θέμα τέθηκε από τον ίδιο τον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη κατά την ενημέρωσή του προς το συλλογικό όργανο του Δήμου.
Ο κ. Καμπουράκης τόνισε ότι η ΔΕΥΑΡ έχει ανάγκη τη στήριξη όλων για να καταφέρει να βελτιωθεί και να αποτελέσει μία δημοτική επιχείρηση που θα «λάμπει και ακτινοβολεί» και όχι από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Δήλωσε ότι είναι υπερήφανος για το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ που πήρε την απόφαση με απόλυτη διαφάνεια και με απολύτως νόμιμες διαδικασίες.
«Είμαι υπερήφανος για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ. Η ΔΕΥΑΡ, έχοντας χάσει ένα μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, έχει ανάγκη να τη στηρίξουμε με πράξεις και όχι απλά με λόγια. Δεν έχει καμία ανάγκη ροκανίσματος από τρωκτικά που σε κάθε απόφαση βλέπουν… προβλήματα. Ο πρόεδρος Δ. Τσίκκης μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο επικύρωσαν μία απόφαση με κάθε νομιμότητα και με απόλυτη διαφάνεια. Το θέμα ήταν μέρος της ημερήσιας διάταξης… Δεν συζητήθηκε εν κρυπτώ. Οι προκαταλήψεις δεν ήταν ποτέ σωστή πυξίδα για κανένα», είπε ο κ. Καμπουράκης και επεσήμανε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προβλέπεται η παραγραφή των βεβαιωμένων (από τη ΔΕΥΑΡ) οφειλών μετά το πέρας της πενταετίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο στηριζόμενο στα άρθρα 250, 251 και 253 του αστικού κώδικα πήρε την «επίμαχη απόφαση», η οποία αποτέλεσε αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης με (προφανή) στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.
Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Τάκη Πότσο, ο οποίος με ανακοίνωσή του ζητούσε να έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της διαγραφής του χρέους, ο κ. Καμπουράκης είπε ότι: «Ο Ροδίτης έχει ανάγκη μίας ΔΕΥΑΡ που να λάμπει και να ακτινοβολεί… Δεν ξέρω αν η λέξη προκαλεί… Για εμένα είναι η πυξίδα μου και ο φάρος που μου δείχνει πού πρέπει να πάμε. Η ΔΕΥΑΡ πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Μία υπηρεσία που προσπαθεί, εξελίσσεται, βελτιώνεται, οργανώνεται και προσφέρει καλές υπηρεσίες στον πολίτη και τον επισκέπτη ο οποίος ζητά περισσότερο νερό το 2022 απ’ ό,τι το 2019.
Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ειδικές γνώσεις για να καταλάβει ότι όταν οι τουριστικές αφίξεις φτάνουν τα 3 εκατομμύρια, η κατανάλωση νερού είναι αυτομάτως μεγαλύτερη. Επίσης στην αύξηση της ζήτησης συνέβαλαν νέες πισίνες, νέοι κήποι και γενικότερα τέτοιες επενδύσεις που έγιναν με στόχο τη βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το διοικητικό της συμβούλιο είναι άξιο, αποτελούμενο από μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας, από λαϊκά μέλη και από μέλη των παρατάξεων της μειοψηφίας. Δεν αποτελείται ωστόσο από μέλος της παράταξης του Τάκη Πότσου ο οποίος ζητά να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό όμως που έχει να κάνει το δημοτικό συμβούλιο σε σχέση με τη ΔΕΥΑΡ, είναι να συζητήσει για το παρόν της Δημοτικής Επιχείρησης, για το πώς έφτασε ως εδώ και να καταλήξει σε μία πολιτική απόφαση πού θέλουμε να πάει.
Προσωπικά, εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο που ψήφισε όπως ψήφισε. Είμαι χαρούμενος γι’ αυτό. Αλλά κύριε Πότσο, εσείς δεν θέλατε να πάρετε μέρος σε κανένα ΔΣ καμίας δημοτικής επιχείρησης. Επιλέξατε να είστε απών από το κέντρο λήψης αποφάσεων της ΔΕΥΑΡ.
Το ζητούμενο για τη ΔΕΥΑΡ κύριε Πότσο είναι η στήριξη της επιχείρησης. Το να ζητάμε να εισπράξουμε χρήματα που δεν οφείλονται…, οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα».

Δημήτρης Τσίκκης
Για πολιτικές σκοπιμότητες έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, κ. Δημήτρης Τσίκκης, δηλώνοντας αναλυτικότερα ότι: «Η ΔΕΥΑΡ χρειάζεται τη στήριξη όλων μας και όχι μικροπολιτικά παιχνίδια. Η ΔΕΥΑΡ δεν διαγράφει. Διορθώνει αδικίες. Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση πως από τις 100 διορθώσεις που έγιναν, βγήκε μόνο μία. Και γιατί να στοχοποιείται ένας μόνο κλάδος καταναλωτών; Δεν είναι μικροπολιτικές σκοπιμότητες αυτές; Τι προσδοκά αυτός που ανοίγει το θέμα; Να δημιουργήσει εντυπώσεις στην κοινωνία;
Ούτε από το σπίτι ηλικιωμένου ούτε από ξενοδοχείο δεν πρόκειται η ΔΕΥΑΡ να κόψει νερό. Θα πιέσει τους μεγαλοοφειλέτες να προσέλθουν στο ταμείο… Ας ζητούσαν πρώτα τις εξηγήσεις και αν δεν τους κάλυπταν να έβγαιναν να πουν στο Ροδιακό λαό ότι τους γελάσαμε. Εμείς, θα συνεχίσουμε να διορθώνουμε τα κακώς κείμενα στη ΔΕΥΑΡ. Το επιβάλλουν η δημοκρατία και η δικαιοσύνη».
Τα νέα
ανταποδοτικά τέλη
Ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε στην αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών για το έτος 2023, τις απαλλαγές και σημαντικές μειώσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τονίζοντας ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να στηρίξει τους πολίτες βοηθώντας να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Ειδικότερα, όπως έχει ήδη γράψει η «δ», σύμφωνα με απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Ρόδου, προβλέπονται επί των Συντελεστών Οικιακής Χρήσης κατά περιοχή τα ακόλουθα για τις αντίστοιχες κοινωνικές ομάδες για την κύρια κατοικία τους:
1. Πλήρης απαλλαγή στα Ανταποδοτικά Τέλη για την κύρια κατοικία για άτομα με
ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000€.
2. Μείωση 50% στα Ανταποδοτικά Τέλη κύριας κατοικίας για Πολύτεκνους και Τρίτεκνους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€.
3. Μείωση 50% στα Ανταποδοτικά Τέλη κύριας κατοικίας με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 6.000€ έως 12.000€.
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι διατηρούνται οι συντελεστές ανταποδοτικών τελών στο ύψος που είχαν καθοριστεί με την 303/2020 (ΑΔΑ: ΩΚΗ1Ω1Ρ-Γ7Ο) Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ισχύουν ήδη από 1/1/2021. Ομοίως παραμένουν σε ισχύ τα ειδικά καθεστώτα χρεώσεων για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

«Η τουριστική χρονιά τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου όταν κάνεις ταμείο. Ωστόσο βλέπουμε ήδη τη μεγάλη συρρίκνωση των επισκεπτών και των δραστηριοτήτων. Ο Δήμος Ρόδου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού έχει την υποχρέωση να απαντά στις προκλήσεις της εποχής και ταυτόχρονα να προσαρμόζεται στις αναγκαιότητες της στιγμής.
Προχωρούμε στην αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών που θα συνοδεύσουν τον Ροδίτη στο ξέφωτο της επόμενης τουριστικής περιόδου. Προβλήματα ασφαλώς υπάρχουν… Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν… Αλλά υπάρχουν και πολλά εφόδια… Η χρονιά του 2022 ήρθε ως επιβράβευση μεγάλων θυσιών και προσπαθειών που έγιναν 2020 και 2021, του άψογου επαγγελματισμού και της συμπεριφοράς Ροδιτών …οριζόντια. Οφείλουμε να το θυμόμαστε αυτό και να αποτελεί πυξίδα μας πάντα για το μέλλον.
Είμαι υπερήφανος για τις νέες ανταποδοτικές χρεώσεις του δήμου μας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε ο μόνος δήμος στην Ελλάδα με 40% μείωση ανταποδοτικών τελών σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες 25% σε όλα τα σπίτια του νησιού οριζόντια και 15% σε επιχειρήσεις. Σήμερα ερχόμαστε και απορροφούμε το κόστος ενέργειας, θεωρώντας ότι η ανάγκη στήριξης των συμπολιτών μας προέχει στη δεδομένη συγκυρία».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος, Α. Καμπουρακης ανέφερε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αναθεωρηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε περισσότεροι πολίτες να επωφεληθούν από την αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών, τις μειώσεις και τις απαλλαγές.
Ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε και στην υπογραφή της τοπικής σύμβασης εργασίας στον τομέα του τουρισμού (σ.σ. ήταν καθοριστικής σημασίας η προσωπική του συμβολή στην υπογραφή της), τονίζοντας ότι:
«Ο τουρισμός πήγε καλά φέτος. Αυτή η επιτυχία δεν ήρθε τυχαία. Και όσο ο τουρισμός πηγαίνει καλά η Ρόδος θα έπρεπε να μοιραστεί την ικανοποίηση για το καλό αποτέλεσμα με τους εργαζομένους της. Λυπάμαι που η υπόλοιπη Ελλάδα δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΕΚΡ και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπάλληλων Ρόδου αλλά και των εργοδοτών οι οποίοι με σωφροσύνη και σοβαρότητα υπέγραψαν μία σύμβαση που προβλέπει αυξήσεις μισθών, καθιστώντας τους εργαζόμενους εταίρους και συνεταίρους στη ζημιά των μνημονίων το 2010-2011 αλλά και στα κέρδη και στην επιτυχία το 2022. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος γι’ αυτό».

Η καθαριότητα
Με αφορμή σχόλιο του κ. Φώτη Χατζηδιάκου για το κόστος της σύμβασης πλαίσιο για την καθαριότητα, ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, δήλωσε ότι το 2019, η καθαριότητα κόστισε στο Δήμο Ρόδου περισσότερα από 5,7 εκατ. ευρώ με την ιδιωτική εταιρεία να διαχειρίζεται μόνο το 70% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων ενώ το υπόλοιπο 25-30% το διαχειριζόταν ο Δήμος.
Παρά το γεγονός ότι έχει βελτιωθεί αισθητά το επίπεδο καθαριότητας στο νησί εδώ και πολλούς μήνες, γεγονός που αναγνωρίζεται από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, ο κ. Καμπουράκης δήλωσε ότι δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος. Επεσήμανε ότι με την νέα σύμβαση-πλαίσιο που πρόκειται να τεθεί άμεσα σε ισχύ μαζί με το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, στον οποίο είναι μέτοχος ο Δήμος Ρόδου θα οδηγηθεί η Ρόδος στα επιθυμητά αποτελέσματα καθαριότητας και γενικότερα διαχείρισης των απορριμμάτων (ανακύκλωσης κ.ο.κ.).

Σάββας Χριστοδούλου
Με αφορμή σχόλια από τον ΣΥΡΙΖΑ για στελέχη που προέρχονται από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και συμμετέχουν στη δημοτική αρχή, ο κ. Σάββας Χριστοδούλου ανέφερε τα εξής: «Η Παράταξη του Στράτου Καρίκη ήταν μία ανεξάρτητη δημοτική παράταξη που υποστηρίχθηκε από ανθρώπους διαφορετικών πεποιθήσεων. Ένας χώρος που στήριξε την παράταξη αυτή είναι και ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο προέρχομαι.
Εκλέχθηκαν οκτώ εξαίρετοι συνάδελφοι και νομίζω ότι θα κριθούμε από το ροδιακό λαό για όσα κάνουμε ή δεν κάνουμε. Δεν ήρθαμε εδώ για να στηρίξουμε τα συμφέροντα των πολιτικών χώρων, αλλά τα συμφέροντα του ροδιακού λαού και μόνο. Μόνο αυτόν υπηρετούμε. Κανείς δεν μου είπε τι πρέπει να κάνω και τι όχι. Κανείς δεν μου λέει τι να ψηφίσω και να είστε σίγουροι πώς αν κάποια στιγμή νιώσω ότι έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο ένα θέμα ενάντια στα συμφέροντα του ροδιακού λαού θα έχω τη δύναμη να το πω. Από τις πράξεις μου θα κριθώ. Έκανα την επιλογή μου με γνώμονα τη συνείδησή μου. Θα κριθώ μόνο από το ροδιακό λαό. Έχω ελευθερία πράξεων, έργων, λόγων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου