Πολιτιστικά

Ο Φλωμπέρ στη Ρόδο

Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου το Περιοδικό Τέχνης και Λόγου «Νησίδες», το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του Δήμου Ρόδου-ΔΟΠΑΡ και το Ίδρυμα Υποτροφιών Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου πραγματοποίησαν διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στο Γάλλο μυθιστοριογράφο Γκυστάβ Φλωμπέρ.

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου η διεθνής ημερίδα «Γκυστάβ Φλωμπέρ, Το ταξίδι στην Ανατολή» με θέμα το ταξίδι του Γάλλου συγγραφέα στην Ανατολή και τη Ρόδο στα μέσα του 19ου αιώνα. Οι τρεις σημαντικοί ομιλητές μίλησαν για την επίδραση που δέχτηκε ο συγγραφέας από αυτό το ταξίδι, αλλά και ευρύτερα η γαλλική λογοτεχνία του 19ου αιώνα από τις ποικίλες περιηγήσεις στην Ανατολή.

Συγκεκριμένα, μίλησαν οι:

α) Πιερ-Μαρκ ντε Μπιαζί, ειδικός μελετητής του έργου του Φλωμπέρ, Ομότιμος Διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονων Κειμένων και Χειρογράφων του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Γαλλίας (CNRS), ερευνητής, συγγραφέας, εικαστικός καλλιτέχνης και παραγωγός, συνεργάτης των Magazine Littéraire, France Culture και Arte. Ο κ. ντε Μπιαζί παρουσίασε τα ταξιδιωτικά ημερολόγια του Φλωμπέρ, τα οποία πρόκειται να κυκλοφορήσουν από τις γαλλικές εκδόσεις Le Seuil. Τα ταξιδιωτικά ημερολόγια του Φλωμπέρ δίνουν μια αρκετά σαφή ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας παρατηρεί την πραγματικότητα που τον περιβάλλει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ανατολή (1849-1851) και τη Βόρεια Αφρική (1858). Πρόκειται για μια ματιά ιστορικού και επιστήμονα παθιασμένου με την αρχαιότητα, αλλά και μια ματιά ερευνητή, που ενδιαφέρεται για την καθημερινή ζωή, τους ανθρώπους, τα έθιμα, τις πολιτισμικές, κοινωνικές και πολιτικές διαφορές. Καθώς ο Φλωμπέρ ήταν ενάντιος του αποικισμού και εραστής της Μεσογείου, φαίνεται να έχει μια άποψη ουδέτερη και ανοιχτή, πράγμα αρκετά σπάνιο για την εποχή του.

β) Λίζυ Τσιριμώκου, Ομότιμη Καθηγήτρια Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια.  Η κ. Τσιριμώκου αναφέρθηκε στη συλλογική φαντασίωση της εποχής (οριενταλισμός, εξωτισμός), αλλά και την ιδιαίτερη έλξη που ασκούσε η γοητεία και οι αρχαιότητες της Ανατολής στον Φλωμπέρ, πράγμα που είναι αισθητό στο μυθιστόρημά του «Σαλαμπώ», που διαδραματίζεται στην Καρχηδόνα του γ΄ αιώνα π.Χ.

γ) Τατιάνα Τσαλίκη-Μηλιώνη, Ομότιμη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιδρύτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Μετάφραση-Μεταφρασεολογία και μεταφράστρια του έργου του Φλωμπέρ «Το Ταξίδι στη Ρόδο». Η κ. Μηλιώνη έκανε λόγο για τις αναζητήσεις που είχαν οι συγγραφείς ταξιδεύοντας σε χώρες της Ανατολής, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Συρία. Περιέγραψε εκτενώς το ταξίδι του Φλωμπέρ στην Ελλάδα (Αθήνα και περίχωρα, Δελφοί, Θερμοπύλες, Λειβαδιά, Πελοπόννησος) και κυρίως τις εντυπώσεις του από την περιήγησή του στη Ρόδο του 1850, όπως ο ίδιος τις αποτύπωσε στο ομώνυμο βιβλίο του από το οποίο η κ. Μηλιώνη διάβασε αντίστοιχα αποσπάσματα.

Υπεύθυνη και συντονίστρια της ημερίδας ήταν η κ. Γεωργία Ζακοπούλου, μεταφράστρια και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Νησίδες», η οποία παρουσίασε τους ομιλητές, μίλησε συνοπτικά για τη ζωή και το έργο του Γκυστάβ Φλωμπέρ ενώ έδωσε και το γενικό περίγραμμα της εκδήλωσης. Επίσης, ο εκδότης του ίδιου περιοδικού, κ. Γιάννης Ηρακλείδης, στη σύντομη παρέμβασή του, αναφέρθηκε στο σκεπτικό των διοργανωτών για την αφιερωματική ημερίδα στον Φλωμπέρ.

 

Την ημερίδα άνοιξε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του δήμου Ρόδου, κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και προσέφερε αναμνηστικά δώρα εκ μέρους του Δήμου Ρόδου και του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η κ. Αλίκη Μοσχή, επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο, ο κ. Φραγκίσκος Καλαβάσης, Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κ. Νικόλαος Φρόνας, Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου καθώς και πλήθος κόσμου, ενώ στο τέλος της ημερίδας έγινε σύντομη συζήτηση με τους ομιλητές.

 

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Μεσαιωνική Πόλη, τελέστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Μια Ρόδος λέξεις» των μελών του Εικαστικού Εργαστηρίου Φωτογραφίας του Ιδρύματος Υποτροφιών Εμμανουήλ & Μαίρης Σταματίου με αφορμή τη Ρόδο του Φλωμπέρ και άλλων περιηγητών (υπεύθυνος εργαστηρίου: Makos). Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 6 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί με το «Φλωμπεριανό Ημερολόγιο», που θα παρουσιάσουν τα μέλη του Εργαστηρίου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής «Το Κοχύλι» στις 8.00 μ.μ.

 

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, με τη στήριξη του Τμήματος Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Προξενείου της Γαλλίας στη Ρόδο και του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου.

 

Λίγα λόγια για τον Γκυστάβ Φλωμπέρ

Ο Γάλλος συγγραφέας Γκυστάβ Φλωμπέρ γεννήθηκε το 1821. Θεωρείται πρωτοπόρος για την τέχνη του μυθιστορήματος και της μοντέρνας ρεαλιστικής αφήγησης. Έκανε ευάριθμα ταξίδια: από το 1849 έως το 1851, μαζί με τον φίλο του Μαξίμ ντυ Καν (Maxime du Camp) ταξίδεψαν στη Μέση Ανατολή, περνώντας και από την Ελλάδα. Επιστρέφοντας άρχισε να γράφει τη «Μαντάμ Μποβαρύ», την οποία ολοκλήρωσε και εξέδωσε έξι χρόνια αργότερα, το 1857. Μακρόχρονη και κοπιώδης ήταν και η συγγραφή όλων των άλλων έργων του: «Πειρασμός του Αγίου Αντωνίου», «Αισθηματική αγωγή», «Απλή καρδιά», «Μπουβάρ και Πεκυσέ», «Σαλαμπώ» κ.ά. Πέθανε το 1880 σε ηλικία 59 ετών.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου