Ειδήσεις

Οι Ευρωπαίοι 65άρηδες «κινούν» τον τουρισμό αλλά ξοδεύουν λιγότερα – Τι ξοδεύουν οι Έλληνες 65άρηδες

1 στις 5 ή συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε όλο τον κόσμο αφορούν τουρίστες χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ηλικίας 65 ετών και άνω. Στην Ελλάδα μάλιστα το ποσοστό των 65άρηδων που ταξιδεύουν είναι ακόμη υψηλότερο και φθάνει το 24%.

Τα στοιχεία επεξεργάστηκε η Eurostat με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας επιπλέον ότι το μερίδιο των μεγαλύτερων σε ηλικία Ευρωπαίων της Ε.Ε. είναι παρόλ’αυτά χαμηλότερο όσον αφορά τις δαπάνες στον τουρισμό και αντιστοιχεί στο 16% επί του συνόλου: Ενας 65άρης τουρίστας ξοδεύει 52,6 ευρώ την ημέρα ή 12,7 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον ”κοινό” τουρίστα. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η επόμενη πιο ”δυνατή” ηλικιακή ομάδα στον τουρισμό, με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, είναι αυτή των 35 – 44 ετών (μερίδιο 18%), ακολουθούν οι ηλικίες από 55- 64 (17%), 45 – 54 ετών (16%), ενώ οι νεότερες ηλικίες 25 – 34 και 15,-24% έχουν τα χαμηλότερα μερίδια 14% και 14% αντίστοιχα.

Eurostat.JPG

Γενικότερα, οι μεγαλύτεροι ηλικιακά Ευρωπαίοι τουρίστες προτιμούν σε ένα ποσοστό 66% τον εσωτερικό τουρισμό, ενώ ένα 34% ταξιδεύει στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτών που ταξιδεύουν στο εσωτερικό είναι η συντριπτική πλειοψηφία αφού φθάνει το 92%. Σημειωτέον ότι οι Ελληνες μαζί με τους Κύπριους και τους Γάλλους 65αρηδες+ είναι οι εθνικότητες με τη μεγαλύτερη αναλογία διανυκτερεύσεων. ”Πρωταθλητές” στα ταξίδια στο εξωτερικό αποδεικνύονται οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου, του Βελγίου και της Μάλτας με ποσοστά αντίστοιχα 99%, 91% και 82%.

Τι ξοδεύουν οι τουρίστες

Οι πιο ”γαλαντόμοι” τουρίστες της Ε.Ε. από την ανώτερη ηλικιακή κλίμακα των 65 και άνω προέρχονται από το Λουξεμβούργου με μία δαπάνη της τάξεως των 120,8 ευρώ την ημέρα, οι Αυστριακοί με 106,9 ευρώ την ημέρα, οι Μαλτέζοι με 93,7 ευρώ και οι Ιρλανδοί με 88 ευρώ την ημέρα. Οι Έλληνες… συνταξιούχοι ανήκουν στους Ευρωπαίους που ξοδεύουν τα λιγότερα και βρίσκονται μάλιστα στην 3η θέση της εν λόγω λίστας: Πρώτοι λοιπόν είναι οι Τσέχοι με μόλις 13,7 ευρώ την ημέρα, ακολουθούν οι Ρουμάνοι με 13,8 ευρώ, οι Ελληνες με 18 ευρώ την ημέρα, οι Λιθουανοί με 19,1 ευρώ και οι Ούγγροι με 19,2 ευρώ. Σημειωτέον ότι τα νούμερα της Eurostat αναφέρονται στο 2014 και αναφέρονται στη συνολική καταναλωτική δαπάνη που πραγματοποιείται από έναν επισκέπτη ή για λογαριασμό ενός επισκέπτη και κατά τη διάρκεια της παραμονής του / της στον τόπο προορισμού. Οι συνολικές δαπάνες κατανέμονται στη μεταφορά, τη διαμονή, το φαγητό.

Eurostat1.JPG

Eurostat2.JPG

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου