Ειδήσεις

Επίσκεψη του Δημήτρη Γάκη στη Τήλο-Ακτοπλοϊκό και υγεία τα κυριότερα θέματα

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Τήλο στις 26 και 27 Ιουλίου 2016, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, του σπουδαιότερου προσκυνήματος του νησιού.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, ο βουλευτής συναντήθηκε με κατοίκους της Τήλου και συνομίλησε για θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, άκουσε με ενδιαφέρον τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες και συζήτησε μαζί τους για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να προωθήσουν τις πιο κατάλληλες λύσεις σε συντονισμό με την τοπική κοινωνία και την δημοτική αρχή.

Ο Δημήτρης Γάκης, επισκέφθηκε το χώρο που φιλοξενούνται οικογένειες μεταναστών/προσφύγων και συνεχάρη τους υπεύθυνους για τη λειτουργία του και τους πολίτες της Τήλου που εκφράζουν καθημερινά την αλληλεγγύη τους με δράσεις και έργα που βασίζονται στις πανανθρώπινες αξίες και τον πολιτισμό μας.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, συμμετείχε στις εργασίες της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήλου. Σε αυτήν, η δήμαρχος Μαρία Καμμά παρουσίασε τις δράσεις του Δήμου που έχουν καθιερώσει την Τήλο, σαν ένα νησί πρότυπης οικολογικής και βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα και διεθνώς και μαζί με τα μέλη του ΔΣ του Δήμου συζήτησαν τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Τήλου, με κυριότερο το ακτοπλοϊκό πρόβλημα, επισημαίνοντας την ανάγκη της άμεσης επίλυσης του ζητήματος της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης του νησιού με τα λιμάνια της Ρόδου και της Κω. Ο βουλευτής δήλωσε, ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτες ακτοπλόους για την κάλυψη των δρομολογίων που θα προκηρυχθούν, θα προτείνει αρμοδίως την εξέταση της λειτουργίας δημοσίου ακτοπλοϊκού φορέα που να ικανοποιεί σε πρώτη φάση τις μεταφορικές ανάγκες των νησιών Νίσυρος, Τήλος, Χάλκη, Σύμη και την διασύνδεση τους με Ρόδο και Κω, δημιουργώντας μια κυκλική διαδρομή.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης το ζήτημα του Αρχαιολογικού Μουσείου του νησιού, που θεωρείται – αιτιολογημένα – από το Δήμο ένα έργο μεγάλης αναπτυξιακής δυναμικής και γι’ αυτό τα πρέπει να επισπευτεί η διαδικασία της ίδρυσης του και τα θέματα του τομέα Υγείας, με κυριότερο ζήτημα που τέθηκε – τη δέσμευση της θέσης του διευθυντή του τοπικού Ιατρείου από γιατρό που απουσιάζει με μόνιμες αποσπάσεις εδώ και …10 χρόνια. Η σημαντικότερη πρόκληση στον τομέα Υγείας, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον πιο κατάλληλο τρόπο άμεσα. Για τα θέματα αυτά, καθώς και για τα ζητήματα α) της αποτελεσματικής εφαρμογής του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για τους βοσκοτόπους, αναφορικά με τις οριοθετήσεις των βοσκοτόπων και τη χορήγηση βεβαιώσεων από το Δήμο για την λήψη των επιδοτήσεων, β) του βέλτιστου τρόπου – για τους νησιωτικούς Δήμους – εκπόνησης μελετών και την ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ για τα μικρά νησιά από φορέα και γ) για τα προβλήματα της κάλυψης με σήμα αλλά και τις απαιτήσεις της DIGEA, ο βουλευτής δεσμεύθηκε ότι θα τα προωθήσει και θα στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών στους αρμόδιους φορείς και υπουργεία.

Συνοψίζοντας το σχεδιασμό των επόμενων ενεργειών για την ανάπτυξη των μικρών νησιών, ο Δημήτρης Γάκης, υπενθύμισε την πρωτοβουλία του για τη δημιουργία ενός ειδικού σχεδίου ανάπτυξης των μικρών νησιών που είχε προτείνει στο πλαίσιο της Υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Βουλής και τόνισε, ότι θα προωθήσει περεταίρω την πρωτοβουλία. Ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής, Δημήτρης Γάκης, είπε ότι θα προτείνει την εκπόνηση mini αναπτυξιακών προγραμμάτων για κάθε νησί ξεχωριστά. Έργα, που θα σέβονται την ιστορική διαδρομή του κάθε νησιού, θα βασίζονται στη γνώση (των προβλημάτων) της σημερινής κατάστασης, στις ανάγκες, αλλά και τις δυνατότητες του νησιού και θα περιγράφουν το αναπτυξιακό όραμα και την μεθοδολογία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Με τη χρήση νέων αναπτυξιακών μοντέλων προσαρμοσμένων στα μικρά νησιά, που θα συνδυάζουν την επιστημονική γνώση, τη διεθνή εμπειρία και τις καλές πρακτικές των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, όπως αυτή της Τήλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου