Αγαπητέ πρόεδρε,

Με αφορμή την επιστολή σας με αρ.πρωτ.291/220 που απευθύνεται προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και προς τον Υπουργό Εσωτερικών, εκφράζω την διαφωνία μου με το περιεχόμενο της επιστολής, καθώς και τον βαθύτατο προβληματισμό μου αλλά και την αντίθεσή μου για το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο για τους κάτωθι λόγους:

1) Δεν προηγήθηκε διάλογος με τους Δήμους που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι σε θέματα που τους αφορούν άμεσα

2) Υποβαθμίζεται η λειτουργία των Δήμων αναφορικά με το θέμα, αφαιρώντας αρμοδιότητες, περιουσία και πόρους (πχ άρθρα 93, 84).

3) Συγκροτείται νέος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας γεγονός που ειδικά για τα μικρά νησιά της Περιφέρειας είναι ιδιαίτερα προβληματικό, αφού λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει η νησιωτικότητα δεν θα μπορεί να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος των απορριμμάτων.

4) Ο Φορέας μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσεις και τη δυνατότητα ελέγχου του από τους δήμους.

5) Τίθεται θέμα απένταξης των υλοποιούμενων έργων και υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων μέχρι την σύσταση και λειτουργία του νέου Φορέα διαχείρισης.

6) Δεν γνωρίζουμε το οικονομικό τίμημα που θα κληθούν να καταβάλουν οι Δήμοι.

7) Είναι δεδομένο ότι στον νέο Φορέα όπου το 40% του μετοχικού κεφαλαίου θα ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με πρόεδρο τον Περιφερειάρχη, και με το 60% του μετοχικού κεφαλαίου να ανήκει στους Δήμους βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, η διαχείριση των απορριμμάτων αφαιρείται από τους Δήμους και έτσι ανοίγεται διάπλατα η οδός για τη μεταφορά απορριμμάτων από άλλα νησιά στο ΧΥΤΥ της Λέρου, το οποίο σύντομα θα δημοπρατηθεί.

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Το περιεχόμενο της επιστολής δεν αποτελεί οποιαδήποτε μομφή στο πρόσωπό σας, εκφράζει όμως την αγωνία μου, ως Δήμαρχος Λέρου και πρώην Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου (γνωρίζοντας τη δυσλειτουργία και τα προβλήματα που υπάρχουν, και για το λόγο αυτό δεν συναινώ σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, που είναι ενάντια στα συμφέροντα του Δήμου Λέρου και των κατοίκων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΡΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΛΙΑΣ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ