Ειδήσεις

Τι ζητούν από τον υπουργό Εργασίας οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού

Αναπλήρωση του μισθού των εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί εξίσου από την υγειονομική κρίση ζητεί με ανοιχτή επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό.

Η επιστολή

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού είχαν την ατυχία να είναι αυτοί που έχουν πληγεί πολύ φοβόμαστε ανεπανόρθωτα από την κρίση της πανδημίας. Σχεδόν 1 χρόνο τώρα η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι με εισόδημα είτε 534 ευρώ, είτε 400 ευρώ, είτε με μηδενικό εισόδημα!!!

Σχεδόν 25.000 εργαζόμενοι είναι εκτός ρύθμισης εδώ και μήνες, ακόμα και τώρα στις νέες εξαγγελίες των παρατάσεων των επιδομάτων ανεργίας μένουν συνάδελφοι εκτός (όπως π.χ. αυτοί που έληξε το επίδομα ανεργίας τους τον Δεκέμβριο του 2020 και δεν δικαιούνται νέα παράταση γιατί πήραν ήδη μια τον Μάρτιο του 2020).

Δεν κατανοούμε πως θα επιβιώσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο που θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Όσοι μπαίνουν για πρώτη φορά στο Ταμείο Ανεργίας, δεν καλύπτονται με την ρύθμιση των 50 ενσήμων, χρειάζονται 80 ένσημα και πραγματικά αναρωτιόμαστε που θα τα βρουν, αφού το 2020 δεν υπάρχουν 80 ημέρες εργασίας».

Νυχτερινά κέντρα και catering

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν στην επιστολή τους: «Για άλλη μια φορά σας θέτουμε το ζήτημα των συναδέλφων που εργάζονται σε νυκτερινά κέντρα διασκεδάσεως καθώς και catering, που λόγω των λίγων ημερών απασχόλησης δεν είναι δικαιούχοι μέχρι στιγμής καμίας στήριξης.

Οι συνάδελφοι εποχικά εργαζόμενοι σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, δεν έχουν το δικαίωμα μονομερής αναστολής σύμβασης άρα ούτε και τα 50 ένσημα για να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας, επομένως θα μείνουν χωρίς εισόδημα μέχρι τον επόμενο. Τέλος ζητάμε πλέον να αυξηθεί το επίδομα των 534 ευρώ! Δεν γίνεται 1 χρόνο τώρα να έχουμε μειώσεις 50 – 60% στους μισθούς μας» και καταλήγουν: «Αναπλήρωση λοιπόν του μισθού μας, όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν τον ίδιο πληθυσμό με εμάς και τα ίδια οικονομικά δεδομένα».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου