Έμμεση στήριξη στο συλλαλητήριο και αίτημα προστασίας των διαδηλωτών. Η ανάπτυξη, οι φόροι και οι επενδύσεις. Διαδίδει την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση της ΝΔ.

Σε διπλό μέτωπο κινήθηκε κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της περιοδείας του σε Ηλεία και Μεσσηνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τη μία άσκησε έντονη κριτική στη κυβέρνηση επί παντός επιστητού και από την άλλη ξεδίπλωσε πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου της ΝΔ, καλώντας τους πολίτες να τον εμπιστευτούν. Σε μια ομιλία με έντονο προεκλογικό ύφος ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τις επόμενες εθνικές κάλπες «όχι απλά μια μάχη για πολιτική κυριαρχία, αλλά μάχη για να ζωντανέψει ξανά η πατρίδα μας» και απηύθυνε προσκλητήριο στον αγώνα αυτό σε όλους, τους «παλιούς φίλους», αλλά και όσους δεν ψήφισαν ΝΔ στις τελευταίες εκλογές. «Την απάτη του ΣΥΡΙΖΑ τη ζήσαμε. Ώρα να γυρίσουμε σελίδα», τα χαρακτηριστικά του λόγια.

Λίγα 24ωρα πριν από το συλλαλητήριο στην Αθήνα για την Μακεδονία, η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει ακόμα περισσότερο τους τόνους και εμμέσως «κλείνει το μάτι» σε όσους προτίθενται να διαδηλώσουν. «Μαζικές εκδηλώσεις πολιτών κανείς δεν μπορεί να τις διαβάλει, όσο και να το επιθυμεί και η Κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη να διαφυλάξει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν ό,τι επιθυμούν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας», τόνισε χθες η Πειραιώς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε τους κυβερνητικούς εταίρους για «άθλια πολιτική συμπαιγνία σε κοινή δημόσια θέα» και διεμήνυσε ότι η συμφωνία «είτε θα είναι συνολική είτε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Όπως είπε, «θέλω σήμερα να τονίσω, προς όλες τις πλευρές, εντός και εκτός Ελλάδος: Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη. Λύση σε δόσεις με την Ελλάδα να πληρώνει τοις μετρητοίς όχι μόνο δεν θα γίνει δεκτή, αλλά είναι επικίνδυνη». Εκτίμηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεταιέτοιμος να δεχτεί την τμηματική επίλυση των διαφορών, υποχωρώντας από τώρα σε αυτά που αποτελούν τα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, όπως η ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς, για να πάρει ως αντάλλαγμα κάποιες διαβεβαιώσεις, που εύκολα μπορούν να αλλάξουν αργότερα.

Αλλά και για την οικονομία, η επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση ήταν σφοδρή. Η χώρα, τόνισε, «βρέθηκε σε αδιέξοδο. Χωρίς ανάπτυξη, την οποία σκότωσε η υπερφορολόγηση. Ανάπτυξη που δεν θα έρθει χωρίς επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις. Χωρίς μεταρρυθμίσεις που μπορούν να αλλάξουν το Κράτος προς όφελος των πολιτών».

Μεσαία τάξη

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, τους κατηγόρησε ότι «έπαιξαν με τη χώρα και τη χρέωσαν εκατό δις, επέβαλαν αχρείαστη λιτότητα μέχρι το 2022, επέβαλαν αχρείαστα μέτρα 15,1 δις. Ήρθαν στην Κυβέρνηση ως δήθεν προστάτες των πιο αδύναμων και στις μέρες τους οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι, αλλά και  περισσότεροι». ‘Έμφαση ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στην «διάλυση», όπως χαρακτηριστικά είπε, της μεσαίας τάξης με την υπερφορολόγηση.

Την ίδια στιγμή πάντως επιχείρησε να μεταδώσει το ελπιδοφόρο και αισιόδοξο μήνυμα του κόμματός του για «ένα καλύτερο Κράτος, που θα σέβεται τους πολίτες του». Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ κινείται σε δύο άξονες: Την απελευθέρωση της ενεργητικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμούκαι της ασφυκτικής φορολογίας, καθώς και τη διάχυση της ευημερίας σε ολόκληρη την κοινωνία. Στοίχημά του, να δημιουργηθούν νέες και καλύτερες δουλειές, με ιδιωτικές επενδύσεις, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας συνολικά και κάθε περιφέρειας ξεχωριστά. Επανέλαβε δε τη δέσμευσή του ότι ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, οι φόροι μερισμάτων και οι ασφαλιστικές εισφορές, θα μειωθούν, όχι μόνο για να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών, αλλά για να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί η οικονομία. Προανήγγειλε επίσης τις συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, την απλούστευση των αδειοδοτήσεων και νέο χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να επιταχυνθούν οι επενδύσεις. Το σχέδιο της ΝΔ δημιουργεί, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, 120 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας το χρόνο και ευκαιρίες σε όλους τους.

Απευθυνόμενος ονομαστικά στους αγρότες και κτηνοτρόφους, στους μικροεπαγγελματίες και καταστηματάρχες, στους ανέργους, στις μητέρες, στους επιστήμονες, στους επιχειρηματίες, στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα με ελλείψεις, στους συνταξιούχους και στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, θέλησε να συμμεριστεί τα προβλήματά τους και να τους στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι με κυβέρνηση της ΝΔ η κατάσταση γι’ αυτούς θα βελτιωθεί.

Φίλιππος Πανταζής-euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ