ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: Τα μεγάλα «στοιχήματα» για το 2025 – Πού ποντάρει τη νέα χρονιά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μετά το νέο ρεκόρ που κα­ταρ­ρί­πτει ο ελ­λη­νι­κός του­ρι­σμός το 2024, καθώς ήδη οι τα­ξι­διω­τι­κές ει­σπρά­ξεις στο 10μηνο του έτους ξε­πέ­ρα­σαν τις συ­νο­λι­κές του 2023, η χώρα μας προ­ε­τοι­μά­ζε­ται για ακόμη μία δυ­να­μι­κή χρο­νιά το 2025.

Η πε­ραι­τέ­ρω ενί­σχυ­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας του του­ρι­σμού της χώρας μας αλλά και το άνοιγ­μα σε νέες αγο­ρές – στό­χους, βρί­σκο­νται στο επί­κε­ντρο της στρα­τη­γι­κής του αρ­μό­διου υπουρ­γεί­ου το οποίο, πα­ράλ­λη­λα, συ­νε­χί­ζει να εστιά­ζει στη διεύ­ρυν­ση της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου.

Προς αυτή την κα­τεύ­θυν­ση, της επι­μή­κυν­σης δη­λα­δή της σεζόν και πέραν των «πα­ρα­δο­σια­κών» μηνών αιχ­μής, τα μη­νύ­μα­τα είναι θε­τι­κά με βάση τις επι­δό­σεις του 2024. Εν­δει­κτι­κό είναι πως τον Οκτώ­βριο, σύμ­φω­να με την Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δας, οι τα­ξι­διω­τι­κές ει­σπρά­ξεις αυ­ξή­θη­καν κατά 19,7% σε σχέση με τον αντί­στοι­χο μήνα του 2023. Αυ­ξη­μέ­νες κατά 8,6% ήταν, την ίδια πε­ρί­ο­δο, και οι αφί­ξεις ξένων του­ρι­στών όπως και η μέση δα­πά­νη τους ανά τα­ξί­δι, κατά 10,7%.

«Στό­χος» οι νέες του­ρι­στι­κές αγο­ρές

«Στοί­χη­μα» για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό το 2025 απο­τε­λεί το άνοιγ­μα και σε νέες αγο­ρές με εκεί­νη της Ιν­δί­ας να έχει τεθεί ως προ­τε­ραιό­τη­τα. Στο πλαί­σιο αυτό, προ­ε­τοι­μά­ζε­ται για τον Φε­βρουά­ριο, απο­στο­λή ελ­λη­νι­κής αντι­προ­σω­πί­ας στο Νέο Δελχί, με αφορ­μή την του­ρι­στι­κή έκ­θε­ση που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί εκεί και στόχο την ενί­σχυ­ση των σχέ­σε­ων με­τα­ξύ των δύο χωρών. Όπως ση­μεί­ω­σε η υπουρ­γός Του­ρι­σμού, Όλγα Κε­φα­λο­γιάν­νη σε πρό­σφα­τη δη­μο­σιο­γρα­φι­κή ενη­μέ­ρω­ση, βα­σι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για την προ­σέλ­κυ­ση Ινδών επι­σκε­πτών είναι η διευ­κό­λυν­ση έκ­δο­σης θε­ω­ρή­σε­ων, με τον ίδιο τον Πρω­θυ­πουρ­γό, Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη, μά­λι­στα, να έχει δώσει οδη­γία στο υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών να συ­στή­σει ακόμη δύο προ­ξε­νι­κές Αρχές, στη Βομ­βάη και στο Μπαν­γκα­λόρ, πα­ράλ­λη­λα με τη λει­τουρ­γία της Πρε­σβεί­ας της Ελ­λά­δας στο Νέο Δελχί.

Αγο­ρές εν­δια­φέ­ρο­ντος για τη χώρα μας απο­τε­λούν πά­ντως χώρες της Ασίας και πέραν της Ιν­δί­ας, όπως η Σα­ου­δι­κή Αρα­βία, η Νότια Κορέα.

Ενί­σχυ­ση των πα­ρα­δο­σια­κών αγο­ρών

Την ίδια στιγ­μή, το αρ­μό­διο υπουρ­γείο εστιά­ζει και στις αγο­ρές που «πα­ρα­δο­σια­κά» τρο­φο­δο­τούν τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό. Έμ­φα­ση δί­νε­ται στις ΗΠΑ, από τις οποί­ες άλ­λω­στε οι επι­σκέ­πτες προς τη χώρα μας, εμ­φα­νί­ζουν υψηλή μέση δα­πά­νη. Δε­δο­μέ­νου μά­λι­στα ότι, όπως ανέ­φε­ρε η κ. Κε­φα­λο­γιάν­νη, το 2024 εί­χα­με ρεκόρ απευ­θεί­ας πτή­σε­ων από την Ανα­το­λι­κή Ακτή των ΗΠΑ, πλέον στο «στό­χα­στρο» μπαί­νει και η αύ­ξη­ση των ει­σερ­χό­με­νων του­ρι­στών από τη Δυ­τι­κή Ακτή.

Σε ό,τι αφορά την αγορά της Βρε­τα­νί­ας η οποία επί­σης πα­ρα­μέ­νει ψηλά στις προ­τε­ραιό­τη­τες για το 2025, ανα­μέ­νε­ται το επό­με­νο διά­στη­μα η υπο­γρα­φή της πρώ­της δι­με­ρούς συμ­φω­νί­ας του­ρι­στι­κής συ­νερ­γα­σί­ας, στην οποία με­τα­ξύ άλλων θα πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται δρά­σεις με στόχο την ενί­σχυ­ση του ει­σερ­χό­με­νου του­ρι­στι­κού ρεύ­μα­τος. Τα πρώτα μη­νύ­μα­τα πά­ντως από τη βρε­τα­νι­κή αγορά, σχε­τι­κά με τις έως τώρα προ­κρα­τή­σεις για το 2025, είναι ήδη θε­τι­κά.

Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι ενι­σχυ­μέ­νη προ­βλέ­πε­ται η του­ρι­στι­κή προ­βο­λή της χώρας μας για το 2025 καθώς πε­ρισ­σό­τε­ρα από 20 εκατ. ευρώ ανα­μέ­νε­ται να δια­τε­θούν σε διά­φο­ρες δρά­σεις. Στο πλαί­σιο αυτό, ο ΕΟΤ σχε­διά­ζει και την ενί­σχυ­ση των 17 γρα­φεί­ων εξω­τε­ρι­κού με την ανα­βάθ­μι­ση της επι­χει­ρη­σια­κής τους δυ­να­τό­τη­τας.

Πηγή: cnn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.