ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Times: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι το καλύτερο ελληνικό ΑΕΙ-Διεθνής διάκριση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Πανεπιστήμιο Κρήτης

Tην καλύ­τερη βαθ­μο­λό­για ανάμεσα στα ελλη­νικά πανε­πι­στή­μια, παίρνει το Πανε­πι­στή­μιο Κρήτης, σύμφωνα με τη νέα διεθνή κατά­ταξη της βρε­τα­νι­κής εφη­με­ρί­δας Times (Times Higher Education World University Rankings 2015-16), στην οποία κατα­τάσ­σε­ται στις θέσεις 351-400, αν και εμφά­νισε υπο­χώ­ρηση σε σχέση με τα προη­γού­μενα έτη 2013-2014, όταν είχε βρεθεί στις θέσεις 301-350.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ακο­λου­θούν στην λίστα κατά σειρά, το Πανε­πι­στή­μιο Ιωαν­νί­νων (401-500 – μια θετική έκπληξη), το Πανε­πι­στή­μιο Αθηνών (401-500), το Εθνικό Μετσό­βιο Πολυ­τε­χνείο (501-600), το Αρι­στο­τέ­λειο Πανε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λο­νί­κης (601-800), το Οικο­νο­μικό Πανε­πι­στή­μιο Αθηνών (601-800) και το Πανε­πι­στή­μιο Πατρών (601-800).

Πρώτο στον κόσμο για πέμπτη συνε­χό­μενη χρονιά κατα­τάσ­σε­ται το Τεχνο­λο­γικό Ινστι­τούτο της Καλι­φόρ­νια (Caltech) των ΗΠΑ. Την πρώτη δεκάδα συμπλη­ρώ­νουν κατά σειρά τα πανε­πι­στή­μια Οξφόρ­δης (Βρε­τα­νία), Στάν­φορντ (ΗΠΑ), Κέμπριτζ (Βρε­τα­νία), ΜΙΤ (ΗΠΑ), Χάρ­βαρντ (ΗΠΑ), Πρίν­στον (ΗΠΑ), Imperial College (Βρε­τα­νία), ΕΤΗ (Ελβετία) και Σικάγο (ΗΠΑ).

Η Ευρώπη συνο­λικά έχει φέτος περισ­σό­τερα πανε­πι­στή­μια από κάθε άλλη φορά στα πρώτα 200 του κόσμου (105 έναντι 87 πέρυσι) και 345 στα καλύ­τερα 800. Τα περισ­σό­τερα είναι βρε­τα­νικά (34) και γερ­μα­νικά (20), ενώ ακο­λου­θούν η Ολλαν­δία (12) και η Γαλλία (πέντε).

Οι ΗΠΑ δια­θέ­τουν έξι πανε­πι­στή­μια στα πρώτα δέκα (από επτά το 2014), 39 στα πρώτα 100 (από 45 πέρυσι) και 63 στα πρώτα 200 (από 74 το 2014), μια ένδειξη ότι η πανε­πι­στη­μιακή κυριαρ­χία τους μάλλον φθίνει στα­διακά.

Συνο­λικά, στην κατά­ταξη των 800 ΑΕΙ περι­λαμ­βά­νο­νται πανε­πι­στή­μια από 70 χώρες, 29 περισ­σό­τε­ρες από ό,τι το 2014, μια άλλη ένδειξη ότι το «παι­γνίδι» του αντα­γω­νι­σμού στην ανώτατη εκπαί­δευση συνεχώς «ανοίγει» με την ανάδυση και άλλων χωρών (ακόμη και το Μπα­γκλα­ντές έχει πλέον πανε­πι­στή­μιο ανάμεσα στα 800 καλύ­τερα).

Η κατά­ταξη των Times λαμ­βά­νει υπόψη της διάφορα κρι­τή­ρια, όπως την ποιό­τητα σπουδών, τη διε­ξα­γωγή έρευνας, τη διε­θνο­ποί­ηση του πανε­πι­στη­μίου (προ­σέλ­κυση φοι­τη­τών και καθη­γη­τών από άλλες χώρες) και τις ανα­φο­ρές από τρίτους στις δημο­σιεύ­σεις των καθη­γη­τών του (σε αυτό τον τελευ­ταίο τομέα το Πανε­πι­στή­μιο Κρήτης παίρνει ανα­λο­γικά τον καλύ­τερο «βαθμό» του).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.