Ειδήσεις

Ν.Φίλης: Από υποθέσεις φοροδιαφυγής τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Από 2–3 υποθέσεις φοροδιαφυγής θα αναζητηθούν τα έσοδα που θα λειτουργήσουν ως ισοδύναμα προκειμένου να μην εφαρμοστεί τελικά το μέτρο του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σχετικές δηλώσεις έκανε το απόγευμα ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης επισημαίνοντας ότι η ιδιωτική εκπαίδευση αφορά όχι μόνο τις εύπορες αλλά και τις λαϊκές οικογένειες.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι θέμα γενικότερα της ιδιωτικής πολιτικής τονίζοντας ότι εξακολουθούν να αναζητούνται ισοδύναμα.

Ο ίδιος είπε ότι η τελική απόφαση πρόκειται να ληφθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μια νέα παράταση στην έναρξη εφαρμογής του νέου μέτρου, καθώς η προθεσμία λήγει στις 15 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα, σε δημοσίευμά του με τίτλο “Τι τρέχει με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση” το Capital.gr μετέδιδε:
Τη λύση της έστω και προσωρινής εφαρμογής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο. Οι διεργασίες για την εξεύρεση των ισοδύναμων μέτρων που θα επιτρέψουν το πάγωμα του μέτρου δεν έχουν καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Και έτσι ο κίνδυνος για τους γονείς και συνολικά τον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης όσον αφορά τον ΦΠΑ είναι πλέον ορατός.
Το θέμα θα έχει λήξει το αργότερο έως τις 10 Οκτωβρίου καθώς η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ των επιχειρήσεων του κλάδου λήγει στις 16 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα για την κατάργηση του μέτρου. Και αυτά τα μέτρα θα πρέπει να φέρνουν στον κρατικό προϋπολογισμό πρόσθετα έσοδα ή εξοικονόμηση ύψους 300 έως 350 εκατομμυρίων ευρώ.
Από την έως τώρα αναζήτηση τα ισοδύναμα μέτρα δεν έχουν ακόμη βρεθεί και η αισιοδοξία για το αν θα βρεθούν εγκαίρως δεν περισσεύει στο υπουργείο Οικονομικών. Με αυτά τα δεδομένα η λύση που έχει πέσει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι:
-η έναρξη εφαρμογής του μέτρου για φέτος. Οι επιχειρήσεις του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα υπαχθούν σε καθεστώς ΦΠΑ και οι γονείς θα πληρώσουν ΦΠΑ για τη σχολική περίοδο από τα μέσα Αυγούστου που ψηφίστηκε η σχετική διάταξη έως το τέλος του έτους, δηλαδή για περίπου πέντε μήνες. Στην πράξη οι γονείς θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ για τη σχολική περίοδο από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος Δεκεμβρίου.
-η κατάργηση του ΦΠΑ από τον Ιανουάριο ή το αργότερο από τον Απρίλιο. Η κατάργηση θα βασιστεί στην καλύτερη από την προβλεπόμενη πορεία των φορολογικών εσόδων. Στο οικονομικό επιτελείο είναι πεπεισμένοι ότι τα φορολογικά έσοδα θα κινηθούν πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις με αποτέλεσμα να υπάρχει απόθεμα που θα διατεθεί για την κατάργηση του μέτρου.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου