Παράταση, κατά έναν χρόνο, της ισχύος της εγγυητικής επιστολής που λήγει μέσα στις επόμενες ημέρες ζητάει η Fraport που κοινοπρακτικά με την Slentel αποτελεί τον προτιμητέο επενδυτή για την αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ, η Fraport ζητά, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, παράταση της ισχύος της εγγυητικής επιστολής μέχρι το Νοέμβριο του 2016. Και αυτό επειδή, η γερμανική πλευρά εκτιμά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι έως τότε θα καταστεί ευκολότερη η εξασφάλιση ελκυστικότερα τιμολογημένης χρηματοδότησης για την ανάληψη της παραχώρησης για 40 έτη (με δικαίωμα παράτασης 10 ετών) των περιφερειακών αερολιμένων.

Όπως, δηλαδή, αναφέρουν πληροφορημένες πηγές στο Capital.gr, λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας της ελληνικής οικονομίας που έχει επιδεινωθεί από το περασμένο καλοκαίρι, η εξασφάλιση χρηματοδότησης για το μεγάλο αυτό έργο έχει καταστεί δυσκολότερη.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε πρόσφατα το Capital.gr, η Fraport παρουσίασε τέλη Σεπτεμβρίου στο Μόναχο το business plan για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια με σκοπό και την εξεύρεση χρηματοδότησης.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αντίστοιχης διάρκειας παράταση της ισχύος των εγγυητικών επιστολών θα δοθεί και στα υπόλοιπα δύο σχήματα (Corporation America S.A.-ΜΕΤΚΑ και Vinci Airports-Άκτωρ Παραχωρήσεις) που είχαν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές, όπως επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις ώστε να μην είναι ευάλωτος σε μελλοντικές προσφυγές ο διαγωνισμός.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πώς οι δύο αυτές κοινοπραξίες φέρονται πώς συναινούν κατ’αρχήν στην παροχή τέτοιων εγγυητικών επιστολών. Ξαναμπαίνουν, έτσι, ουσιαστικά στο παιχνίδι σε περίπτωση που εν τέλει η Fraport θα αποχωρούσε από τη διαδικασία.

Στην Αθήνα στελέχη της Fraport
Να σημειωθεί ότι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, τεχνικά κλιμάκια της κοινοπραξίας επισκέφθηκαν σήμερα δύο μεγάλα από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του γερμανικού ομίλου αναμένονται εντός των επομένων ημερών στην Αθήνα για διαβουλεύσεις επι της ιδιωτικοποίησης.
capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ