Ειδήσεις

«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη επιλογή σχολών προσπαθεί να βάλει το υπουργείο

Σε τροπολογία που θα ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα περιλαμβάνεται η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να συμμαζέψει το χάος των μετεγγραφών. Σε αναμονή της Υπουργικής Απόφασης που θα ορίζει την ημερομηνία έναρξης, αλλά και τις διαδικαστικές λεπτομέρειες, κατατέθηκε τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τις θρησκευτικές κοινότητες, που ορίζει πάνω-κάτω όσα έχει εξαγγείλει ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος τις τελευταίες μέρες.
Οριο στην επιλογή σχολής ή τμήματος είναι η βασική αλλαγή που προωθείται, με τους δικαιούχους να έχουν το δικαίωμα μεταφοράς θέσης μόνο σε σχολές ή τμήματα που βρίσκονται είτε στον τόπο κατοικίας των γονιών τους, είτε κοντά σε αυτόν. Αντίστοιχα, για όσους έχουν αδέρφια ενεργούς φοιτητές μπορούν να ζητήσουν μεταφορά θέσης στην ίδια πόλη με αυτούς. Τα βαθμολογικά κριτήρια, τα οποία είχε ανακοινώσει ο υπουργός από την προηγούμενη εβδομάδα, αφορούν αποκλειστικά τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν παραπάνω από ένα αντίστοιχα τμήματα ή σχολές σε μία περιφέρεια.
Οι παραπάνω τροποποιήσεις αφορούν τους ευνοούμενους από το άρθρο 53, που ψηφίστηκε τον Μάιο από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και όχι την πρόσθετη τροπολογία του κ. Λοβέρδου που δίνει το δικαίωμα μετεγγραφής σε οικογένειες με εισόδημα κατά κεφαλήν έως και 9.000 ευρώ. Στην πρώτη κατηγορία (σ.σ.: που αφορά κυρίως τις ειδικές κατηγορίες που καταργήθηκαν), ο νόμος δεν βάζει κανένα όριο στον αριθμό μεταφοράς θέσης. Αντίθετα, στην πρόσθετη ρύθμιση υπάρχει το οικονομικό κριτήριο και το όριο του 10% επί του αριθμού εισακτέων σε κάθε σχολή ή Τμήμα. Με βάση την τροπολογία που προστέθηκε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο ορίζεται:
Οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί και τέκνα ή φοιτητές με αναπηρία δικαιούνται μετεγγραφής σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ (με βάση τις αντιστοιχίες όπως έχουν οριστεί από το υπουργείο Παιδείας με τη σύμφωνη γνώμη της ΑΔΙΠ) στον τόπο κατοικίας των γονιών τους ή στο πλησιέστερο Ιδρυμα της μόνιμης κατοικίας τους. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει «φρένο» στις προθέσεις των δικαιούχων να πάρουν μετεγγραφή σε όποια σχολή θέλουν, ασχέτως οικονομικών κριτηρίων. Για παράδειγμα, επιτυχών που διαμένει στις Σέρρες και πέρασε στο Μαθηματικό Σάμου μπορεί να λάβει μετεγγραφή για τη Θεσσαλονίκη, όχι όμως για την Αθήνα.

Στους επιτυχόντες που έχουν αδέρφια ενεργούς φοιτητές σε πόλη διαφορετική από τον τόπο κατοικίας τους, τους δίνεται η ευκαιρία να μεταφέρουν τη θέση τους είτε εκεί όπου διαμένουν οι γονείς τους είτε εκεί όπου διαμένουν τα αδέρφια τους. Αντίστοιχα, η ίδια δυνατότητα δίνεται και στα πολύδυμα που έδωσαν φέτος Πανελλαδικές.
Βαθμολογικά κριτήρια τίθενται μόνο στις περιπτώσεις όπου σε μία περιφέρεια υπάρχουν παραπάνω από ένα αντίστοιχα τμήματα. Για παράδειγμα, αν ένας επιτυχών δικαιούται μετεγγραφής σε τμήμα Οικονομικών στην Αθήνα θα δηλώσει με σειρά προτίμησης τις σχολές. Η επιλογή όμως θα αποτελεί συνδυασμό της σειράς προτεραιότητας που έθεσε ο ίδιος αλλά και των μορίων εισαγωγής του. Δηλαδή, ανάλογα με τη βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα εισάγονται αντίστοιχα και οι υποψήφιοι.
Η σχολή Οικονομικών Επιστημών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει υψηλότερη βάση από την αντίστοιχη σχολή στο ΕΚΠΑ. Οι επιτυχόντες που δικαιούνται μετεγγραφής θα διαμοιραστούν στα αντίστοιχα τμήματα και θα ληφθεί υπ’ όψιν η επίδοσή τους στις φετινές εξετάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την κατηγορία του 10% δεν δικαιούνται μετεγγραφής. Σύμφωνα με το υπουργείο, το άρθρο 53 έχει ισχύ από την 5η Μαΐου 2014, άρα δεν περιλαμβάνει όσους δεν έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις το 2014.
Στόχος του υπουργείου είναι να μειώσει το κύμα των φοιτητών που αναμένεται να «πνίξει» τα κεντρικά ΑΕΙ, με τις πιο τολμηρές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 30.000 αιτήσεις για μεταφορά θέσης. Αγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μεταφοράς θέσης, ενώ ακόμα δεν έχει εκδοθεί ούτε η Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει τις λεπτομέρειες.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι η διαδικασία υποβολής θα γίνει εντός πέντε ημερών, ενώ οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου δεν επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Παιδείας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου