Αλλαγή στρατηγικής στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση από το ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωσή του «διαψεύδει» την Κομισιόν ότι δεν ζήτησαν το μέτρο οι θεσμοί και ζητά υπό το βάρος των εξελίξεων να εκδοθεί ΠΝΠ για πάγωμα, προαναγγέλλοντας ότι ως κυβέρνηση θα το καταργήσει.

Με αυτόν τον τρόπο το θέμα (που προκάλεσε επίθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς το ΣΥΡΙΖΑ) ανοίγει εκ νέου.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών.

Η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε.

Μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου. Είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο».

Η ανακοίνωση ήλθε αφού ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με δυο διαδοχικά tweets είχε υπερασπιστεί το μέτρο, και ενώ ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ έχουν επιτεθεί στις αυξήσεις, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ για δογματισμό.

Ο κ. Παπαδημούλης τοποθετήθηκε, υπογραμμίζοντας με tweet ότι «η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτ. εκπαίδευση, δεν αντιβαίνει προς την Ευρωπαική νομοθεσία. Η ΝΔ αντιδρά,γιατί προτιμά την υπερφορολόγηση των αδυνάτων».

Ο ίδιος λίγο αργότερα συμπλήρωσε: «Μπορεί να εξηγήσει, με επιχειρήματα, η ΝΔ γιατί λέει Ναι στον ΦΠΑ σε τρόφιμα κ σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ Όχι στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση;».

Κομισιόν: Δεν ήταν επιλογή μας η αύξηση του ΦΠΑ στην Παιδεία

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Oικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου, η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι που ζήτησε η Επιτροπή και ότι το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Συνεχίζοντας, η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι ο ΦΠΑ ήταν μέρος του νομοθετικού πακέτου που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου.

Τέλος, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι εκ πρώτης όψεως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν φαίνεται να αντιβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ένα σχόλιο στο Αλλαγή πλεύσης ΣΥΡΙΖΑ για το ΦΠΑ στην Παιδεία-Ζητεί να καταργηθεί

  1. Avatar Ο/Η Γιωργος λέει:

    Κι αλλα ψεματα : Εχουμε χορτασει απο τα παλια. Φτανει μη φουσκωσουμε

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ