ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕ: Μειώνεται η επισιτιστική βοήθεια, ενώ μανάδες δένουν τις κοιλιές των παιδιών τους για να μη νιώθουν πείνα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μετανάστες
Μέγεθος γραμμάτων

Το Πα­γκό­σμιο Επι­σι­τι­στι­κό Πρό­γραμ­μα του Ορ­γα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών μειώ­νει στο μισό την πο­σό­τη­τα της βο­ή­θειας σε τρό­φι­μα που μπο­ρεί να δια­νεί­μει στους Σύ­ρους πρό­σφυ­γες στην Ιορ­δα­νία και στον Λί­βα­νο λόγω έλ­λει­ψης χρη­μα­το­δό­τη­σης, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­σή του.

Το Πα­γκό­σμιο Επι­σι­τι­στι­κό Πρό­γραμ­μα του Ορ­γα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών μειώ­νει στο μισό την πο­σό­τη­τα της βο­ή­θειας σε τρό­φι­μα που μπο­ρεί να δια­νεί­μει στους Σύ­ρους πρό­σφυ­γες στην Ιορ­δα­νία και στον Λί­βα­νο λόγω έλ­λει­ψης χρη­μα­το­δό­τη­σης, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­σή του.

Το ΠΕΠ είχε ανα­γκα­στεί να ανα­στεί­λει το πρό­γραμ­μα επι­σι­τι­στι­κής βο­ή­θειας για 1,7 εκατ. Σύ­ρους πρό­σφυ­γες στην πε­ριο­χή και τον Δε­κέμ­βριο, για τον ίδιο λόγο, αλλά το ξα­νάρ­χι­σε αφού συ­γκέ­ντρω­σε επαρ­κείς δω­ρε­ές χάρη σε μια επεί­γου­σα εκ­στρα­τεία για την εξεύ­ρε­ση πόρων.

Χθες, το ΠΕΠ ανα­κοί­νω­σε ότι έλαβε μια νέα δωρεά από τις ΗΠΑ, που απέ­τρε­ψε τον κίν­δυ­νο να ανα­στεί­λει εντε­λώς το πρό­γραμ­μα. Αν­πε­φε­ρε, ωστό­σο, ότι θα ανα­γκα­στεί να μειώ­σει την πο­σό­τη­τα των τρο­φί­μων που χο­ρη­γεί μέσω ηλε­κτρο­νι­κών κου­πο­νιών, τα οποία επι­τρέ­πουν στους πρό­σφυ­γες να αγο­ρά­ζουν τρό­φι­μα σε κα­τα­στή­μα­τα.

Οι πιο ευά­λω­τοι από τους 440.000 Σύ­ρους πρό­σφυ­γες, οι οποί­οι ζουν εκτός των κα­ταυ­λι­σμών προ­σφύ­γων στην Ιορ­δα­νία, θα λά­βουν μόλις 14 δο­λά­ρια κατ’ άτομο των Αύ­γου­στο, ενώ οι υπό­λοι­ποι, οι οποί­οι βρί­σκο­νται σε λίγο κα­λύ­τε­ρη κα­τά­στα­ση, μόλις 7 δο­λά­ρια έκα­στος, ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του το ΠΕΠ.

Στον Λί­βα­νο, το ΠΕΠ θα δια­νεί­μει ένα ποσό ύψους 13,5 δο­λα­ρί­ων για τον μήνα αυτό, επί­σης σχε­δόν το μισό του ποσού που τους προ­σφέ­ρε­ται. Το ΠΕΠ δεν διευ­κρί­νι­σε τον αριθ­μό των προ­σφύ­γων στον Λί­βα­νο που θα επη­ρε­α­στούν.

«Είναι συ­ντα­ρα­κτι­κό να ακούς μια μη­τέ­ρα να λέει ότι δένει με μα­ντί­λια τις κοι­λιές των παι­διών της ώστε να μην ξυ­πνούν πει­να­σμέ­να», δή­λω­σε ο πε­ρι­φε­ρεια­κός διευ­θυ­ντής του ΠΕΠ, ο Μου­χά­ναντ Χάντι. «Αυτές οι σπα­ρα­κτι­κές ιστο­ρί­ες θα συ­νε­χι­στούν όμως εάν η αν­θρω­πι­στι­κή βο­ή­θεια στα­μα­τή­σει», πρό­σθε­σε.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του ΠΕΠ, το όριο της φτώ­χειας στον Λί­βα­νο είναι ένα ει­σό­δη­μα 3,84 δο­λα­ρί­ων κατά κε­φα­λήν την ημέρα.

Από το ποσό της δω­ρε­άς των ΗΠΑ, τα 47 εκατ. δο­λά­ρια θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για κου­πό­νια τρο­φί­μων που θα χο­ρη­γού­νται στους πρό­σφυ­γες στην Ιορ­δα­νία, τον Λί­βα­νο, την Τουρ­κία, το Ιράκ και την Αί­γυ­πτο, ενώ τα υπό­λοι­πα 18,5 εκατ. δο­λά­ρια θα διο­χε­τευ­θούν στο πρό­γραμ­μα του ΠΕΠ για τους εσω­τε­ρι­κά εκτο­πι­σμέ­νους στη Συρία.

Οι χώρες που γει­το­νεύ­ουν με τη Συρία δυ­σκο­λεύ­ο­νται να κα­λύ­ψουν τις ανά­γκες του τε­ρά­στιου αριθ­μού των προ­σφύ­γων από το ξέ­σπα­σμα του πο­λέ­μου στη χώρα αυτή το 2011.

Σύμ­φω­να με το ΠΕΠ, οι 95.000 πρό­σφυ­γες οι οποί­οι ζουν σε κα­ταυ­λι­σμούς στην Ιορ­δα­νία θα συ­νε­χί­σουν να λαμ­βά­νουν το πλή­ρες ποσό της βο­ή­θειας που τους χο­ρη­γεί­ται, 28 δο­λά­ρια κατ’ άτομο σε μη­νιαία βάση.

Το Πα­γκό­σμιο Επι­σι­τι­στι­κό Πρό­γραμ­μα προει­δο­ποί­η­σε, ωστό­σο, ότι οι επι­χει­ρή­σεις του στην πε­ριο­χή συ­νε­χί­ζουν να αντι­με­τω­πί­ζουν «τε­ρά­στιο πρό­βλη­μα έλ­λει­ψης χρη­μα­το­δό­τη­ση» και είναι ανά­γκη να εξα­σφα­λι­στεί άμεσα ένα ποσό ύψους 168 εκατ. δο­λα­ρί­ων για να συ­νε­χι­στεί η βο­ή­θεια που προ­σφέ­ρει στους πρό­σφυ­γες στην Ιορ­δα­νία, στον Λί­βα­νο, στην Αί­γυ­πτο, στην Τουρ­κία και στο Ιράκ ως και τον Οκτώ­βριο.

Η μη κυ­βερ­νη­τι­κή ορ­γά­νω­ση αρω­γής Oxfam χα­ρα­κτή­ρι­σε τις πε­ρι­κο­πές «μια επι­κίν­δυ­νη εξέ­λι­ξη χωρίς προη­γού­με­νο». «Δύο από τις μι­κρό­τε­ρες χώρες της Μέσης Ανα­το­λής θα συ­νε­χί­σουν πλέον να φι­λο­ξε­νούν πάνω από 1,5 εκατ. πρό­σφυ­γες με ελά­χι­στη ή κα­θό­λου υπο­στή­ρι­ξη» για τον επι­σι­τι­σμό τους και τη δια­σφά­λι­ση ενός ελά­χι­στου βιο­τι­κού επι­πέ­δου, πρό­σθε­σε η ΜΚΟ.

Πολ­λοί πρό­σφυ­γες έχουν ήδη αρ­χί­σει να παίρ­νουν ακραία μέτρα για να εξα­σφα­λί­σουν τροφή για τις οι­κο­γέ­νειές τους: στέλ­νουν τα παι­διά τους να δου­λέ­ψουν, δα­νεί­ζο­νται χρή­μα­τα ή κό­βουν γεύ­μα­τα, υπο­γράμ­μι­σε ακόμη η Oxfam.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.