ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιτήδειοι αποσύρουν χρήματα από λογαριασμούς – Θύμα ένας Αφαντενός

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
υπολογιστής

Μια νέα σο­βα­ρή υπό­θε­ση θα απα­σχο­λή­σει τις αρχές

Μια σο­βα­ρή υπό­θε­ση υπο­κλο­πής κω­δι­κών από λο­γα­ρια­σμό ενός 56χρο­νου Αφα­ντε­νού, τρα­πε­ζι­κού υπαλ­λή­λου και εμ­βά­σμα­τος απο­τα­μιεύ­σε­ων του μέσω συ­στή­μα­τος e-banking, ανα­μέ­νε­ται να απα­σχο­λή­σει από την προ­σε­χή Δευ­τέ­ρα την Ει­σαγ­γε­λία Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου και την Δίωξη Ηλε­κτρο­νι­κού Εγκλή­μα­τος, μετά την υπο­βο­λή σχε­τι­κής μη­νύ­σε­ως.

Ο τρα­πε­ζι­κός υπάλ­λη­λος, που δια­τη­ρεί λο­γα­ρια­σμό, τον οποίο δια­χει­ρί­ζε­ται μέσω e-banking, δια­πί­στω­σε συ­γκε­κρι­μέ­να ότι την 10η Ιου­νί­ου 2015 είχαν με­τα­φερ­θεί από τον λο­γα­ρια­σμό του 1.754 ευρώ σε λο­γα­ρια­σμό ενός άγνω­στου σ’ αυτόν Αθη­ναί­ου, ο οποί­ος και ανέ­λα­βε το ποσό την επό­με­νη ημέρα.

Ο 56χρο­νος τρα­πε­ζι­κός ενη­μέ­ρω­σε σχε­τι­κά την τρά­πε­ζα, που δια­πί­στω­σε μετά από έλεγ­χο ότι είχε γίνει χρήση τόσο των κω­δι­κών πρό­σβα­σης όσο και του κω­δι­κού ασφα­λούς σύν­δε­σης στο σύ­στη­μα, ο οποί­ος αντλεί­ται ηλε­κτρο­νι­κά μέσω ει­δι­κού μη­χα­νή­μα­τος με κλει­δά­ριθ­μους.

Η τρά­πε­ζα μά­λι­στα φέ­ρε­ται να επι­κοι­νώ­νη­σε με τον απο­δέ­κτη των χρη­μά­των ο οποί­ος αρ­νή­θη­κε να δώσει πε­ραι­τέ­ρω εξη­γή­σεις.

Από την μέχρι τώρα έρευ­να του θύ­μα­τος πι­θα­νο­λο­γεί­ται ότι κά­ποιοι επι­τή­δειοι, αφού απέ­κτη­σαν πρό­σβα­ση στους κω­δι­κούς του λο­γα­ρια­σμού e-banking του εν συ­νε­χεία συγ­χρό­νι­σαν αυ­τούς με ει­δι­κή εφαρ­μο­γή για smart phones, που πα­ρά­γει και τον κλει­δά­ριθ­μο της ασφα­λούς σύν­δε­σης και με­τέ­φε­ραν από τον λο­γα­ρια­σμό του τα χρή­μα­τα.

Πι­θα­νο­λο­γεί­ται μά­λι­στα ότι δεν είναι η μο­να­δι­κή πε­ρί­πτω­ση στην πε­ριο­χή.

Η Διωξη Ηλε­κτρο­νι­κού Εγκλή­μα­τος έχει προει­δο­ποι­ή­σει εξάλ­λου ότι στο τε­λευ­ταίο χρο­νι­κό διά­στη­μα πα­ρα­τη­ρεί­ται αύ­ξη­ση στις υπο­θέ­σεις απά­της, όπου κα­κο­ποιοί «πεί­θουν» επι­χει­ρή­σεις και δρο­μο­λο­γούν ηλε­κτρο­νι­κές πλη­ρω­μές σε δι­κούς τους λο­γα­ρια­σμούς.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, οι κα­κο­ποιοί διεισ­δύ­ουν (CRACKING) ηλε­κτρο­νι­κά στις επι­κοι­νω­νί­ες εμπο­ρι­κών εται­ρειών και υπο­κλέ­πτουν την ηλε­κτρο­νι­κή τους αλ­λη­λο­γρα­φία (e-mail), με σκοπό τον εντο­πι­σμό των εμπο­ρι­κών συ­ναλ­λα­γών τους με άλλες επι­χει­ρή­σεις.

Στη συ­νέ­χεια, επι­κοι­νω­νούν με την εται­ρεία-στόχο, προ­σποιού­με­νοι πως ανή­κουν σε συ­νερ­γα­ζό­με­νη επι­χεί­ρη­ση και δί­νουν στοι­χεία δικών τους λο­γα­ρια­σμών για την απο­στο­λή μελ­λο­ντι­κών εμ­βα­σμά­των.

Η προει­δο­ποί­η­ση της Διεύ­θυν­σης Δί­ω­ξης Ηλε­κτρο­νι­κού Εγκλή­μα­τος αφορά επι­χει­ρή­σεις που δρα­στη­ριο­ποιού­νται τόσο στην Ελ­λά­δα όσο και στο εξω­τε­ρι­κό.

Οι εμπο­ρι­κές εται­ρεί­ες για να μπο­ρέ­σουν να δια­σφα­λί­σουν τα ψη­φια­κά δε­δο­μέ­να τους, αλλά και να προ­στα­τεύ­σουν τις τρα­πε­ζι­κές συ­ναλ­λα­γές τους κα­λού­νται να τη­ρούν τις πα­ρα­κά­τω δια­δι­κα­σί­ες:

Συ­νε­χή επα­λή­θευ­ση της ορθής διεύ­θυν­σης ηλε­κτρο­νι­κού τα­χυ­δρο­μεί­ου των εται­ρειών – επι­χει­ρή­σε­ων με τις οποί­ες πραγ­μα­το­ποιεί­ται η επι­κοι­νω­νία για επι­κεί­με­νες συ­ναλ­λα­γές.

Σε πε­ρί­πτω­ση που απαι­τεί­ται απο­στο­λή χρη­μά­των με οποιον­δή­πο­τε τρόπο, θα πρέ­πει να πραγ­μα­το­ποιεί­ται επα­λή­θευ­ση των στοι­χεί­ων απο­στο­λής και με οποιο­δή­πο­τε άλλο τρόπο, πλην του ηλε­κτρο­νι­κού τα­χυ­δρο­μεί­ου (τη­λέ­φω­νο, δια­δι­κτυα­κή συ­νο­μι­λία κτλ).

Επα­λή­θευ­ση των συ­ναλ­λα­γών απευ­θεί­ας με τους τρα­πε­ζι­κούς ορ­γα­νι­σμούς στους οποί­ους πρό­κει­ται να γίνει η με­τα­φο­ρά των χρη­μά­των.

Τή­ρη­ση δεύ­τε­ρου ή επι­πρό­σθε­του κω­δι­κού ασφα­λεί­ας κατά την δια­χεί­ρι­ση των λο­γα­ρια­σμών ηλε­κτρο­νι­κών τα­χυ­δρο­μεί­ων, που λαμ­βά­νουν – απο­στέλ­λουν ευαί­σθη­τα ή τρα­πε­ζι­κά δε­δο­μέ­να.

Συ­νε­χής ενη­μέ­ρω­ση των προ­γραμ­μά­των προ­στα­σί­ας και ασφά­λειας των πλη­ρο­φο­ρια­κών συ­στη­μά­των.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.