• Χρήστος Μιχαλάκης: «Ξεκινάμε από 1η Ιουλίου με αεροπορικές εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων» • Κώστας Σπανός: «Οι Ισραηλινοί, είναι η 5η δύναμη εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα • Το all inclusive δουλεύει… ρολόι» • Μπορούμε να μιλάμε γι’ ακόμη μία τουριστική σεζόν με θετικό πρόσημο • Πώς το airbnb βελτιώνει την κίνηση στην τοπική αγορά
Σε «επανεκκίνηση» προχωρά η αγορά από το Ισραήλ μετά τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο και το άνοιγμα του αεροδρομίου, Μπεν Κουριόν.
Όπως δήλωσε στην “δημοκρατική” ο κ. Χρήστος Μιχαλάκης, αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, αναμένονται από σήμερα, 1η Ιουλίου 2025, να προσγειωθούν στον διεθνή αερολιμένα «Διαγόρας» της Ρόδου, οκτώ πτήσεις ισραηλινών αεροπορικών εταιρειών που θα μεταφέρουν τουρίστες:
«Από τη στιγμή που η κατάσταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν έδειξε στοιχεία αποκλιμάκωσης, κάποιοι επέστρεψαν πίσω, ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” στην Αθήνα, τα δρομολόγια ξεκίνησαν. Στα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω και της Κρήτης, το πρόγραμμα πτήσεων ξεκινάει, επισήμως, από την 1η Ιουλίου. Πρόκειται για πτήσεις charters αλλά όχι από ευρωπαϊκές, αλλά ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες».
Όπως σημείωσε ο κ. Μιχαλάκης, οι απώλειες που σημειώθηκαν από την αγορά του Ισραήλ, περιορίστηκαν στον Ιούνιο και αναμένεται να ανακάμψουν γρήγορα.
Αναφορικά με τις λοιπές αγορές στη Ρόδο, ο ίδιος επισήμανε τα εξής: «Σε γενικές γραμμές, η σεζόν εξελίσσεται σχετικά καλά. Υπάρχει περισσότερη ροή με τις last minute κρατήσεις –για διάφορους λόγους. Το πλεονέκτημά μας ήταν οι προκρατήσεις (early bookings) που πήγαν πολύ καλά και μας έδωσαν την ώθηση και βελτίωσαν τη διαμορφωθείσα κατάσταση με αποτέλεσμα να αντέξουμε την πίεση που εμφανίσθηκε.
Επιπλέον, μην ξεχνάμε το οικονομικό πρόβλημα και την ανασφάλεια που ταλανίζουν τις ευρωπαϊκές χώρες που έχει συνέπειες στη συμπεριφορά του καταναλωτή. Τηρουμένων των αναλογιών, αν κρίνουμε με τις γεωπολιτικές εξελίξεις (στη γειτονιά μας) αλλά και τη γενικότερη οικονομική κρίση, μπορούμε να μιλάμε γι’ ακόμη μια τουριστική σεζόν με θετικό πρόσημο».
Την ίδια ώρα, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ η ακρίβεια, οι αυξήσεις στα εισιτήρια, στην ενέργεια κ.λπ. επηρεάζουν το τουριστικό πακέτο, το οποίο φέτος, είναι ακριβότερο: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι την ίδια οικονομική κρίση αντιμετωπίζει και η Ευρώπη. Οι μισθοί δεν έχουν ανέβει φέτος ενώ ο πληθωρισμός και η ακρίβεια “πριονίζουν” το εισόδημα των επισκεπτών μας. Όλα αυτά, έχουν επιπτώσεις στο πόσο ξοδεύουν οι ξένοι επισκέπτες μας».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΡ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Την ίδια ώρα, το “αποτύπωμα” της τουριστικής κίνησης που καταγράφει το νησί, δεν είναι το ίδιο ενθαρρυντικό στην τοπική αγορά. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Κώστας Σπανός, η κίνηση είναι ελαφρώς πεσμένη σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.
«Κατά ένα ποσοστό, η μείωση στην τοπική αγορά, οφείλεται και στην απώλεια των τουριστών από το Ισραήλ. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την 5η δύναμη εισερχόμενου τουρισμού. Αυτό φαίνεται στην αγορά (όχι ως προς τα νούμερα των αφίξεων αλλά ως προς τα αποτελέσματα), καθώς είναι πελάτες οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, αλλά επιλέγουν την εστίαση, τη διασκέδαση, τα ψώνια κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, αυτό αποτυπώνεται στην τοπική αγορά.
Εκτιμούμε ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσει και πάλι η ροή από το Ισραήλ θα αλλάξει η εικόνα της αγοράς.
Από την άλλη, το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι έχουμε μια λίγο καλύτερη εικόνα των τουριστών που έρχονται από την Τουρκία (τόσο ακτοπλοϊκώς, όσο και αεροπορικώς) που έχουν δώσει μια… τονωτική ένεση στην αγορά της Ρόδου».
Οι Ευρωπαίοι πελάτες έχουν άλλα προβλήματα και, βεβαίως, εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Έρχονται για διακοπές με ένα πολύ περιορισμένο και συγκεκριμένο μπάτζετ και αρκετά από αυτά χάνονται στους φόρους.
«Εμείς υπολογίζουμε ότι η αγορά με τη νέα αύξηση των τελών στα ξενοδοχεία, θα κοστίσει –στο σύνολο της σεζόν- από 20-30 εκ. ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι το all inclusive δουλεύει… ρολόι και, δυστυχώς, οι τουρίστες δεν κυκλοφορούν πολύ. Δεν βγαίνουν για εκδρομές, για ψώνια, για διασκέδαση, για φαγητό. Προτιμούν δηλαδή να μένουν μέσα στα ξενοδοχεία παρά να ξοδέψουν κάτι παραπάνω και να βγουν από τον προϋπολογισμό τους» -λέει ο πρόεδρος το ΕΣΡ.
ΠΩΣ Η ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ (airbnb) ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ
Την ίδια ώρα, μπορεί η βραχυχρόνια μίσθωση (airbnb) να δέχεται πυρά από διάφορους κλάδους, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι αρνητικά. Όπως αναφέρει ο κ. Σπανός:
«Αυτό που έχει δώσει πάρα πολύ μεγάλη κίνηση (ιδιαίτερα στις γειτονιές) είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι είναι η ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb). Εάν περάσετε από συνοικιακά καταστήματα θα δείτε σχεδόν όλη μέρα και νύχτα, κοσμοσυρροή ανθρώπων που βγαίνουν για ψώνια, για καφέ, για φαγητό κ.λπ. ενώ εξερευνούν τις γειτονιές. Αυτό είναι κι ένα κίνητρο για να ανακαινιστούν παλιά σπίτια, αλλάζοντας τις παλιές γειτονιές και βελτιώνοντας τις εικόνες με τα παλιά σπίτια που καταρρέουν κ.ο.κ.
Ο πελάτης της βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb) δεν είναι πελάτης του ξενοδοχείου. Δεν είναι ανταγωνιστικό το προϊόν του ενός και του άλλου. Βεβαίως και πρέπει να γίνεται με αυστηρές προδιαγραφές, να πληρώνουν αυτά που τους αναλογούν κ.λπ. αλλά το προϊόν που προσφέρει το airbnb δεν είναι το ίδιο. Ο πελάτης αυτός δεν πάει για το all inclusive, ενώ αυτόματα υπάρχει περιθώριο για αύξηση των κλινών –πέρα από τα ξενοδοχεία. Ωστόσο, ο συνδυασμός των τουριστών των ξενοδοχείων και της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι αυτός που ανεβάζει τα εκατομμύρια των επισκεπτών της Ρόδου».