Το άνοιγμα των ξενοδοχείων βρίσκεται στην τελευταία φάση του σχεδίου άρσης των μέτρων. Όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις, την 1η Ιουνίου ξεκινά η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Για τα ξενοδοχεία ισχύουν οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας των καταστημάτων εστίασης, όσον αφορά στις καφετέριες και τα εστιατόριά τους. Δηλαδή, τραπέζια θα υπάρχουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με ελάχιστη απόσταση των τραπεζιών τα 2 μέτρα και με 4 άτομα σε κάθε τραπέζι. Μέσα στον Ιούνιο, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η σύνταξη του «υγειονομικού πρωτοκόλλου», που θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, στην εποχή του κορωνοϊού. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες από το Υπουργείο Τουρισμού, αφού η διαβούλευση με τον ΕΟΔΥ, αλλά και με τις ξενοδοχειακές ενώσεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.
«Οι όποιες λύσεις με ελέγχους και πρωτόκολλα λειτουργίας πρέπει να είναι ρεαλιστικές και καλό θα ήταν να είναι κοινές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα πρέπει να τις συζητήσουμε εκ νέου με βάση τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί, όπως και το πολύ σοβαρό θέμα της αστικής ευθύνης. Με αυτά τα δεδομένα ακόμη είναι πρόωρη η συζήτηση περί ανοίγματος, καθώς δεν έχει υπάρξει σημαντική υγειονομική εξέλιξη. Πέραν του υγειονομικού ρίσκου, θα χρειαστούν πολύ σημαντικά βοηθήματα από το κράτος ώστε αυτό να είναι οικονομικά εφικτό. Θα πρέπει επίσης να αποσαφηνιστούν τα εργαλεία ρευστότητας και οι όροι που θα τα διέπουν ώστε να είναι δυνατός ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός», δηλώνει στη «δ» ο έφορος δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Νίκος Γερονικόλας.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Βάσος Μηναΐδης, θωρεί εφικτή την εκκίνηση της τουριστικής σεζόν μετά τις 15 Ιουνίου. Δηλώνει ότι είναι απολύτως αναγκαίο να λειτουργήσει η αγορά, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έχει παραδοθεί στον κορωνοϊό… αμαχητί.
«Υπάρχει η πιθανότητα να ανοίξει η σεζόν μετά τις 15 Ιουνίου με τις αγορές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Δανίας και της Νορβηγίας. Αυτές αρκούν σε πρώτη φάση τουλάχιστον. Ήταν σωστή τακτική να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και να προστατεύσουμε τη ζωή. Πλέον όμως πρέπει όμως να συνδυάσουμε το ζην με το ευ ζην. Εάν λειτουργήσουμε από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο, θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Διαφορετικά, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές για την οικονομία και την κοινωνία. Αν ξεκινήσει η σεζόν με πληρότητες 50% τον Ιούνιο, θα υπάρχουν τα περιθώρια, ώστε σταδιακά να βελτιωθούν τα ποσοστά. Αν ανοίξουμε, μπορεί και να κερδίσουμε. Μπορούμε να το παλέψουμε. Αν δεν ανοίξουμε, θα έχουμε παραδοθεί στον ιό αμαχητί», δήλωσε ο κ. Μηναΐδης.
Σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσουν τα ξενοδοχεία, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΞΡ, σημειώνει ότι οι ξενοδόχοι επεξεργάζονται το όποιο πιθανό σενάριο, καταρτίζοντας τα δικά τους σχέδια. Κάθε ξενοδοχείο ή resort θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις όποιες δυσκολίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Άλλωστε τα περισσότερα μεγάλα resort διαθέτουν μεγάλους, ανοιχτούς χώρους εστίασης κλπ, οπότε δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η προσαρμογή.

Ένα σχόλιο στο «Αν δεν ανοίξουν τα ξενοδοχεία θα έχουμε παραδοθεί αμαχητί στον ιό»

 1. Avatar Ο/Η George λέει:

  Ναι καλά…. ενώ αν έρθουν Ιταλοί και Άγγλοί τουρίστες τότε ΔΕΝ θα έχουμε παραδωθεί στον ιο ????????
  Ζημιά είναι η κατάσταση αλλά να μην τα παραλέμε, προέχει οι ροδίτες να είναι καλά στην υγεία τους και μετά όλα τα άλλα. Θα χάσουν οι ξενοδόχοι πολλά λεφτά αλλά είναι πιότερο από το να χάσει κάποιος τη ζωή του !
  Και στην τελική τι διάολο κάνει αυτή η κυβέρνηση ;;;
  Γιατί δεν δίνει χρήματα στους ανθρώπους ;
  Τι θα γίνει με τους πιο φτωχούς ;

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ