Τοπικές Ειδήσεις

Hopegenesis: Φέρνοντας το χαμόγελο και την ελπίδα στην άγονη γραμμή…

Στην άγονη γραμμή της Δωδεκανήσου 36 νέα παιδιά ήρθαν στον κόσμο το 2021 για να φέρουν την ελπίδα και το χαμόγελο σε εννέα μικρά νησιά στα οποία δραστηριοποιείται η ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «δημοκρατική», από το 2017 μέχρι σήμερα στα 12 νησιά που η HOPEgenesis έχει «υιοθετήσει», 139 νέοι κάτοικοι προστέθηκαν στα δημοτολόγια της άγονης γραμμής. Αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν νησιά στα Δωδεκάνησα με πολύ λιγότερους μόνιμους κατοίκους όπως η Τέλενδος, η Ψέριμος, οι Αρκιοί, τότε είναι εύκολα αντιληπτό πως στα πέντε αυτά χρόνια «ξαναγεννήθηκε» ένα μικρό νησί σε αυτή τη γωνιά του Αιγαίου, σε αυτές τις κουκίδες του χάρτη που οι κάτοικοί τους παλεύουν όρθιοι απέναντι στις αντιξοότητες και τις προκλήσεις που απορρέουν από την απόφαση να στηρίξουν τον τόπο τους. Κι ας τους λείπει ο γιατρός, ο δάσκαλος, ο φαρμακοποιός, ο παπάς. Κι ας μένουν αποκομμένοι τον χειμώνα χωρίς συγκοινωνία, χωρίς φάρμακα και πολλές φορές χωρίς είδη πρώτης ανάγκης αν η κακοκαιρία δεν επιτρέψει τον ανεφοδιασμό από τα μεγαλύτερα νησιά.
Σε αυτά τα μικρά νησιά όπου μικροί ήρωες της καθημερινότητας, προσπαθούν να κρατήσουν κόντρα στις αντιξοότητες, όχι μόνο για να μην λυγίσουν αλλά να καταφέρουν το ακατόρθωτο˙ να στρέψει το κράτος το βλέμμα του στις ανάγκες τους.
Κάθε νησί της Δωδεκανήσου έχει το δικό του χρώμα, τη δική του ομορφιά αλλά και τις δικές του ανάγκες. Η μάχη με τις δυσκολίες της καθημερινότητας είναι σχεδόν πάντα χαμένη, αφού οι χαοτικές γραφειοκρατικές δυσκολίες καθιστούν δυσεπίλυτα ζητήματα που για την ηπειρωτική Ελλάδα είναι από χρόνια λυμένα…
Εκεί που η βουή των μεγάλων αστικών κέντρων, «σκεπάζει» τον αγώνα των μικρών ηρώων του Αιγαίου εκείνων που κρατούν ψηλά τη σημαία και ζωντανά τα νησιά, εκείνων που αγωνίζονται πιο μακριά από εκεί που φτάνει το χέρι του κράτους δικαίου, εκεί ήρθε για να κάνει τη διαφορά η HOPEgenesis.
Στην Πάτμο 59 νέες ζωές ήρθαν στον κόσμο χάρις στους ανθρώπους της HOPEgenesis, 20 στην Αστυπάλαια, 15 στην Κάσο, 11 στην Κάλυμνο και στην Τήλο, 7 στο Καστελλόριζο, 3 στη Νίσυρο, 1 στο Αγαθονήσι από το 2017 έως σήμερα.
H HOPEgenesis είναι μία ελληνική, αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως όραμα την ανατροπή του κλίματος υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, προσφέροντας δωρεάν την πλήρη κάλυψη των αναγκών μιας γυναίκας από τη στιγμή που μένει έγκυος έως και τη γέννα. Η προσοχή της οργάνωσης στρέφεται στις γυναίκες των απομονωμένων νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας και, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, προσφέρει ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν, καθώς και κίνητρα στις υπόλοιπες να τεκνοποιήσουν.
Δραστηριοποιείται ήδη σε 459 περιοχές σε όλη την Ελλάδα και έχουν έρθει στον κόσμο με τη στήριξή της 401 παιδιά, εκ των οποίων 139 στα Δωδεκάνησα.
Η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων – προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες -, όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.
Στόχος της είναι η γνωστοποίηση, ανάλυση και μελέτη των αιτιών του ζητήματος της υπογεννητικότητας, με σκοπό να δημιουργηθούν ενέργειες και δράσεις που θα ανατρέψουν το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων.
Η αποστολή της HOPEgenesis πραγματοποιείται μέσα από τους παρακάτω πυλώνες
1. Υιοθεσίες ακριτικών περιοχών και απομακρυσμένων νησιών: καλύπτοντας όλα τα έξοδα κύησης, τοκετού, μεταφοράς και διαμονής των εγκύων σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. Οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων και οι γυναίκες-κάτοικοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές-μαιευτικές υποδομές. Σκοπός της HOPEgenesis είναι όλες οι γυναίκες να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στη μητρότητα, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους και την οικονομική τους κατάσταση.
2. Παροχή υπηρεσιών θεραπείας υπογονιµότητας (IVF): καλύπτοντας όλα τα έξοδα θεραπειών ivf για τις γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη σε 28 νησιά και στους Δήμους Ζαγορίου, Αγράφων και Αργιθέας.
3. Απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση ωφελούμενων: επιτυγχάνεται μέσω εξελιγμένων και πρωτοπόρων ιατρικών συσκευών Bluetooth και μιας ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των εγκύων και των μωρών τους ανά πάσα στιγμή.
4. Κέντρα απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας και βρεφονηπιακοί σταθμοί: ίδρυση, κατασκευή και επάνδρωση κέντρων απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας και παιδικών σταθμών στις περιοχές δράσης της HOPEgenesis.
5. Διεξαγωγή ερευνών: με σκοπό την τεκμηρίωση και στοιχειοθέτηση του ζητήματος της υπογεννητικότητας, η HOPEgenesis αναθέτει σε μεγάλα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα την εκπόνηση μελετών. Ερευνά και τεκμηριώνει το μείζον θέμα της υπογεννητικότητάς στην Ελλάδα.
6. Σχεδιασμός του προγράμματος “H νταντά της γειτονιάς”: πρόγραμμα που αφορά στη στελέχωση της επιδοτούμενης φύλαξης παιδιών, προκειμένου να υποστηριχθούν οι εργαζόμενες μητέρες σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Η HOPEgenesis δημιουργεί ποιοτικές, προσιτές και διαφοροποιημένες υπηρεσίες φροντίδας και μέριμνας βρεφών και νηπίων με σκοπό να μπορούν οι Ελληνίδες να συνδυάσουν την απασχόληση με τη μητρότητα. Το πρόγραμμα σχεδιάζεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
7. Διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων: με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση (raise awareness) και εκπαίδευση φορέων καθώς και του γενικού πληθυσμού για το θέμα του δημογραφικού και τις επιπτώσεις του.
8. Συμμετοχή στο Πρόγραμμα “Αναγέννηση” το πρόγραμμα εφαρμόζεται με στόχο την αναβίωση των περιοχών αυτών και την ενίσχυση του γηγενούς ελληνικού πληθυσμού το οποίο υλοποιείται, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στα Αντικύθηρα, στη Γαύδο, στο Καστελλόριζο, στα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι).
9. Πρόγραμμα Fertility Awareness Campaign for Greece: Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας και οικονομικά ή στήριξη γυναικών που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου