ΕΙΔΗΣΕΙΣ

FT: Ο Τσίπρας παίζει πόκερ με το Σκοπιανό

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσίπρας

O Αλέ­ξης Τσί­πρας είναι αντι­μέ­τω­πος με με­γά­λη λαϊκή και πο­λι­τι­κή αντί­στα­ση για οποια­δή­πο­τε χρήση του όρου «Μα­κε­δο­νία» στο ζή­τη­μα του ονο­μα­το­λο­γι­κού, ανα­φέ­ρουν οι Financial Times, σε άρθρο τους για το Σκο­πια­νό, κά­νο­ντας λόγο για «παρ­τί­δα πόκερ» του Ελ­λη­να πρω­θυ­πουρ­γού, με άγνω­στο απο­τέ­λε­σμα.

Πραγ­μα­το­ποιώ­ντας μια ιστο­ρι­κή ανα­δρο­μή στη δια­μά­χη με­τα­ξύ των δύο χωρών και φτά­νο­ντας μέχρι το σή­με­ρα, η βρε­τα­νι­κή εφη­με­ρί­δα, υπο­γραμ­μί­ζει ότι πε­ρί­που το 60% των Ελ­λή­νων αντι­τί­θε­ται στη σύν­θε­τη ονο­μα­σία. Ανα­φέ­ρει δε πως χι­λιά­δες πο­λί­τες συμ­με­τεί­χαν στο συλ­λα­λη­τή­ριο της Θεσ­σα­λο­νί­κης, την ώρα που ετοι­μά­ζε­ται και το με­γά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο στην Αθήνα την Κυ­ρια­κή.

Πολ­λα­πλά μέ­τω­πα, λε­πτές ισορ­ρο­πί­ες

Οι FT ανα­φέ­ρο­νται και στις πο­λύ­πλευ­ρες εσω­τε­ρι­κές δια­μά­χες που έχει προ­κα­λέ­σει το ζή­τη­μα, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι ο Ελ­λη­νας πρω­θυ­πουρ­γός δέ­χε­ται πυρά από την αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση και, ταυ­τό­χρο­να, κα­λεί­ται να δια­χει­ρι­στεί και την συ­νύ­παρ­ξη με τους «υπε­ρε­θνι­κι­στές», όπως τους πε­ρι­γρά­φει, κυ­βερ­νη­τι­κούς εταί­ρους ΑΝΕΛ, οι οποί­οι έχουν θέσει το Μα­κε­δο­νι­κό στην καρ­διά της πο­λι­τι­κής τους ατζέ­ντας.

Την ίδια ώρα, όπως το­νί­ζε­ται, η Εκ­κλη­σία, που αρ­χι­κά φαι­νό­ταν πως υπο­στή­ρι­ζε τον κ. Τσί­πρα, πλέον ενα­ντιώ­νε­ται σε έναν συμ­βι­βα­σμό. Πρό­κει­ται για «δυσ­νό­η­το χάος», επι­ση­μαί­νει η εφη­με­ρί­δα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, που διε­ρω­τά­ται: «Τι έχει να κερ­δί­σει ο Αλέ­ξης Τσί­πρας;»

«Ακόμα και το να αγ­γί­ξει το θέμα, είναι μια υψη­λού ρί­σκου στρα­τη­γι­κή, σε μια χρο­νιά που θα έπρε­πε να πα­νη­γυ­ρί­ζει την έξοδο της χώρας από τα προ­γράμ­μα­τα διά­σω­σης που κρά­τη­σαν οκτώ χρό­νια. Κι όμως εν­δε­χό­με­νη επι­βρά­βευ­ση σε δι­πλω­μα­τι­κό επί­πε­δο, είναι δε­λε­α­στι­κή», υπο­στη­ρί­ζει το άρθρο και εξη­γεί το δί­λημ­μα μπρο­στά στο οποίο βρί­σκε­ται ο Ελ­λη­νας πρω­θυ­πουρ­γός:

«Υπό την πίεση της Ουά­σιγ­κτον – που επι­θυ­μεί την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμα και φέτος – και της ΕΕ που εξε­τά­ζει το θέμα του χρέ­ους, ένας συμ­βι­βα­σμός υπό τον Τσί­πρα, θα μπο­ρού­σε να τον ανα­γά­γει σε έναν Μπί­σμαρκ των Βαλ­κα­νί­ων».

Από την άλλη πλευ­ρά, κα­τα­λή­γει, «για τους βαθιά θιγ­μέ­νους Ελ­λη­νες, οι οποί­οι τε­λούν υπό την εξου­σία των εξω­τε­ρι­κών πι­στω­τών για σχε­δόν μια δε­κα­ε­τία, μπο­ρεί να απο­δει­χθεί η στα­γό­να που θα ξε­χει­λί­σει το πο­τή­ρι».

Επι­μέ­λεια κει­μέ­νου: Μά­ριος Δα­νη­λό­που­λος-Κα­θη­με­ρι­νή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.