Ειδήσεις

Μελέτη της ΓΣΕΕ: Στα 1980 γύρισε η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού

Τριάντα χρόνια πίσω έχει γυρίσει η αγοραστική δύναμη των πραγματικών, μέσων μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ.

Ο πραγματικός μέσος μισθός μέσα στην τριετία 2010 -2013 μειώθηκε κατά 23%

Η μελέτη που παρουσίασε σε ρεπορτάζ του ο τηλεοπτικός σταθμός Mega καταγράφει τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας κατά την περίοδο 2010-2013 και δείχνει πως ο μέσος πραγματικός μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, είναι στα 750 με 800 ευρώ μεικτά, από 1100 που ήταν στην αρχή της κρίσης,δηλαδή μειωμένος κατά 23%.

Οι κατώτατοι μισθοί υποχώρησαν ακόμη περισσότερο. Από τα 751 ευρώ έπεσαν στα 580 ευρώ μεικτά για όσους είναι άνω των 25 ετών, δηλαδή μειώθηκαν κατά 22%.

Για όσους είναι κάτω των 24 ετών από τα 751 ευρώ, ο κατώτατος μισθός έπεσε στα 510, και μειώθηκε κατά 32%.

Η έρευνα της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών, με τις μειώσεις που έχουν υποστεί βρίσκονται βρίσκεται στα επίπεδα του 1980. Δηλαδή κάποιος που παίρνει σήμερα τον κατώτατο μισθό μπορεί να αγοράσει τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες που αγόραζε στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου