Ζητεί να κηρυχθεί η απεργία των ξεναγών «παράνομη και καταχρηστική»

Evώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγε χθες με αγωγή κατά του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Ρόδου, ζητώντας να αναγνωρισθεί ότι η επ’ αορίστω κηρυχθείσα καθολική απεργία του είναι παράνομη ως καταχρηστική.

Η Ένωση Τουριστικών Γραφείων ζητά με την ίδια αγωγή, που προσδιορίστηκε για να συζητηθεί την 12η Απριλίου 2012, σε περίπτωση συνέχισης της απεργίας, να καταδικαστεί το Σωματείο σε χρηματική ποινή 6.000 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης.
Όπως αναφέρεται στην αγωγή, το Σωματείο των Ξεναγών προχώρησε σε απεργία εξαιτίας της μη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το έτος 2012, όμοιας με αυτήν που ίσχυε μέχρι την 14η Φεβρουαρίου 2012. Ζήτησε εξωδίκως την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων από ορισμένα τουριστικά γραφεία, ενώ κατήγγειλε ότι κατά παράβαση της νομοθεσίας απασχολούνται σε υπηρεσίες ξενάγησης πρόσωπα στερούμενα άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ξεναγού.
Η Ένωση Τουριστικών Γραφείων αναφέρει ότι στις 18 Μαρτίου 2012 ήταν προγραμματισμένος ο κατάπλους του υπερπολυτελούς κρουαζιεροπλοίου με τον διακριτικό τίτλο «MAGNIFICA» και ότι οι ξεναγοί επέλεξαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία να απεργήσουν ώστε να πληγούν τα συμφέροντα των τουριστικών γραφείων και της τοπικής αγοράς.
Επισημαίνεται ότι η Ένωση Τουριστικών Γραφείων ουδέποτε αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με το Σωματείο Ξεναγών για τη σύναψη μιας νέας Σ.Σ.Ε., τονίζοντας μάλιστα ότι με πρόσφατη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων έχουν αποστερηθεί της δυνατότητας που είχαν με το προϊσχύσαν δίκαιο του Ν. 1876/90 να προσφύγουν μονομερώς στη διαιτησία σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις και η μεσολάβηση απέβαιναν άκαρπες.
Η Ένωση Τουριστικών Γραφείων τονίζει επιπλέον ότι παρά τις προθέσεις της και τη σχετική ενημέρωση του Σωματείου Ξεναγών, με εξώδικη δήλωση την ημέρα του κατάπλου του υπερπολυτελούς κρουαζιεροπλοίου, δεν υπήρχαν διαθέσιμοι ξεναγοί για να εξυπηρετήσουν τους δεκάδες εκατοντάδες τουρίστες – επιβάτες του, οι περισσότεροι των οποίων είχαν ήδη πληρώσει μέσα στο πακέτο της κρουαζιέρας τους και εκδρομές που θα έκαναν στη Ρόδο.
Η εταιρεία που διαχειρίζεται το κρουαζιερόπλοιο μαθαίνοντας για την απεργία των ξεναγών, είχε προβλέψει την ταλαιπωρία και την αγανάκτηση των πελατών της και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στα τουριστικά γραφεία της Ρόδου που ήταν αντισυμβαλλόμενά της και τους ενημέρωσαν ότι θα τροποποιήσουν το δρομολόγιό τους και αντί για το λιμένα της Ρόδου θα καταπλεύσουν στο Μαρμαρίς, κάτι το οποίο τελικά αποτράπηκε χάρη σε επίμονες προσπάθειες και σειρά επαφών που είχε ο κ. Γεώργιος Μιχαλάκης.
Εκπρόσωποι της ως εταιρείας, όπως τονίζεται, έκαναν σαφές ότι επειδή ο «πόλεμος» στον κλάδο της κρουαζιέρας μαίνεται μεταξύ των εταιρειών του κλάδου, θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνο από την πλευρά τους να συνεχίσουν να έχουν τη Ρόδο μέσα στους προορισμούς τους.
Τονίζεται επιπλέον ότι ούτε στις 21.3.2012 ούτε στις 28.3.2012 υπήρχαν ξεναγοί για τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων “LOUIS CRISTAL” και “LOUIS MAJESTY”, με αποτέλεσμα η ιδιοκτήτρια εταιρεία «Louis CRUISES” να διατυπώσει εντονότατα παράπονα και τη δυσαρέσκειά της.
Η Ενωση Τουριστικών Γραφείων πρότεινε την κατάρτιση νέας τοπικής ΣΣΕ με μείωση 19% σε όλες τις αμοιβές της περσινής τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 καθώς και την κατάργηση των πρόσθετων χρεώσεων για αρχαιολογικούς χώρους. Λόγω της αδιαλλαξίας του Σωματείου Ξεναγών επανήλθε με νέα πρόταση για μείωση στο 16%.
Υποστηρίζει ότι το σωματείο δεν δέχεται καμία μείωση και στο μόνο που έκανε πίσω ήταν να δεχτεί κάποια μικρή μείωση σε κάποια δευτερεύοντα επιδόματα και μόνο σε αυτά.
Την Ένωση Τουριστικών Γραφείων εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Ηλίας Ζωγραφίδης.
Για το ίδιο θέμα εκδόθηκε χθες από το Σωματείο Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το Σωματείο Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης διαμαρτύρεται εντόνως για τη συνεχιζόμενη απεργία των ξεναγών της Ρόδου, η οποία με τη λειτουργία της νέας τουριστικής σαιζόν μόνο αρνητικές συνέπειες επιφέρει.
Ήδη, κρουαζιερόπλοια και tour operators συζητούν ακυρώσεις επισκέψεων στο νησί μας, ερήμην των όποιων οικονομικών συνεπειών προκύψουν.
Προτρέπουμε το Σωματείο Ξεναγών του νησιού μας να συμβάλει θετικά στην εκτόνωση αυτού του αδιεξόδου, να συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους και να συνεργαστεί, για να εξευρεθεί λύση στις οικονομικές διαφορές που προέκυψαν.
Η συνεχιζόμενη απεργία μόνο δυσμενείς επιπτώσεις θα παγιώσει στην αγορά της Ρόδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται!
Το Σωματείο Κατ/χών Μεσαιωνικής Πόλης γνωρίζει πολύ καλά τις επιπτώσεις που θα έχει η αρνητική κατάληξη για όλους μας, της οποίας, ήδη, τα πρώτα δείγματα είναι εμφανή.
Λάθη, όπως ακυρώσεις πτήσεων και αλλαγή ρότας κρουαζιερόπλοιων δεν συγχωρούνται εύκολα, ούτε αλλάζουν την κατάληξη μετά από αδιάλλακτες θέσεις των διεκδικούντων!
Καλούμε τους διαφωνούντες φορείς να εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια συμφωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση οι αρνητικές συνέπειες για το νησί θα είναι καταστροφικές και δύσκολα θα επουλωθούν!
Για την ιστορία, ας αναλάβει ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί με το να είναι κλειστά τα αρχαιολογικά μνημεία μας δυσφημίζοντας μόνο τον τόπο μας!».
Στο μεταξύ η εταιρεία «Louis Cruises», με επιστολή της προς τον αντιπρόσωπό της στη Ρόδο κ. Τσ. Χατζημιχάλη προειδοποιεί ότι αν δεν σταματήσει η απεργία των ξεναγών, θα ακυρώσει όλες τις κρουαζιέρες της για τη Ρόδο, μέχρι το τέλος της σεζόν.