Τιμητική διάκριση στον κ. Γ. Παπανδρέου

Συνεχίστηκε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, στο «Rodos Palace», το διεθνές συνέδριο με τίτλο «ICICTE 2012: International Conference on Information Communication Technologies in Education».
Το συνέδριο διοργανώνεται, όπως και χθες έγραψε η «δ», από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Selent του Southampton της Αγγλίας και τον Οργανισμό «Justice Intitute of British Columbia» και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO Hellas.
Το συνέδριο διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2000 και μετά, φιλοξενήθηκε δε στη Ρόδο και πέρσι, με την παρουσία και πάλι του πρ. Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τιμήθηκε χθες «για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σχετικά με τη διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, την προώθηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, όπως και του ψηφιακού σχολείου, καθώς και την προώθηση της  μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια  εκπαίδευση».
Ειδικότερα το συνέδριο έχει ως αντικείμενο την εφαρμογή των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών στην εκπαίδευση και επικεντρώνεται στις νέες προκλήσεις  αλλά και στις καινούργιες κατευθύνσεις που δημιουργούν οι πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες στις εκπαιδευτικές εφαρμογές, ειδικά στους τομείς της διδασκαλίας  της εκπαίδευσης των ενηλίκων και της δια βίου μάθησης.
Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου τονίζεται ότι από κανένα συλλογικό όργανο (του Πανεπιστημίου) δεν εκδόθηκε απόφαση για την απονομή τιμητικής διακρίσεως στον κ. Γ. Παπανδρέου.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Αναφορικά με τα όσα προσφάτως δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και στο ΑΠΕ, όπου αναφέρεται πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα απονείμει τιμητική διάκριση στον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γιώργο Παπανδρέου, για την προσφορά του στη διεθνοποίηση της Παιδείας, στο πλαίσιο του συνεδρίου ICICTE 2012 που διοργανώνεται στη Ρόδο, ενημερώνουμε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για οποιαδήποτε απονομή τιμητικής διάκρισης, ενώ και στον ίδιο τον ιστότοπο του συνεδρίου (http://www.icicte.org/index.htm) δεν υπάρχει συναφής αναφορά».
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες η απόφαση ελήφθη από την οργανωτική επιτροπή «τιμής ένεκεν» γιατί ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει παρακολουθήσει το Συνέδριο ως τώρα, τρεις φορές.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ.  Γιώργος Παπανδρέου προς τους συμμετέχοντες στο συνέδριο  αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει  συντονισμένη προσπάθεια  για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης.
Μεταξύ άλλων τόνισε τα ακόλουθα:
“Νιώθω και εγώ κομμάτι αυτής της κοινότητας και χαίρομαι που είμαι μαζί σας.  Είμασταν ξανά μαζί το 2009 και δουλέψαμε σε ένα άλλο πρότζεκτ. Τότε το 2009 είχαμε ένα όνειρο που πρέπει να το κρατήσουμε ζωντανό εν μέσω της κρίσης. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους Έλληνες πολίτες. Η τεχνολογία  είναι πολύ σημαντική για την εκπαίδευση, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται  πολύ προσεκτικά από όλους  και από τους νέους. Μπορεί να σώσει ζωές αλλά μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντική η θεματολογία του συνεδρίου. Είναι  καίριος ο ρόλος της τεχνολογίας.  Μέσω των  ηλεκτρονικών δικτύων  μπορούν να προβληθούν και τα  σχολικά βιβλία”, τόνισε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε πως μέχρι τώρα την ευθύνη για την έκδοση  και την προώθηση των σχολικών βιβλίων στα σχολεία  έχει η κυβέρνηση.
“Με την τεχνολογία όμως τα βιβλία μπορούν να είναι on line”,  τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην Ελλάδα που βρέθηκε εν μέσω κρίσης πριν από δύο χρόνια.
“Υπήρχαν πολλοί ειδικοί αλλά όχι   εκείνος ο ένας που θα μπορούσε  να αντιμετωπίσει την κρίση δίνοντας μια απάντηση», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως η κρίση αυτή  δεν είχε καμία σχέση με αυτή που είχε κάνει την εμφάνισή της πριν από αρκετά χρόνια.
Αναφορά έκανε και στη θητεία του, λέγοντας ότι:
“Μερικές φορές χρειάστηκε να συνεδριάσουμε και να πάρουμε αποφάσεις στις 2 τα ξημερώματα γιατί μετά από λίγα λεπτά θα άνοιγε το χρηματιστήριο στην Ιαπωνία”, είπε  ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως η χώρα έπρεπε να λογοδοτεί στην ΕΕ, όπως πρέπει να κάνουν τώρα και άλλες χώρες.
“Πρέπει να βγούμε από αυτή την κρίση με ασφάλεια.  Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί”, τόνισε.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις αναλύσεις που έκαναν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για την Ελλάδα.
«Αυτές τις αναλύσεις των ειδικών μπορούσα να τις ακούω με την βοήθεια της τεχνολογίας ακόμη και όταν έκανα τρέξιμο», είπε.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στους φόρους που μπορούν εύκολα, όπως είπε, να επιβληθούν αλλά δύσκολα να  εισπραχθούν.
Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Παπανδρέου είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τα οποία συζήτησε θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, κυρίως σε ό,τι αφορά την περαιτέρω πορεία του κόμματος, χωρίς όμως να προβεί σε δηλώσεις.
«Μετείχαν στο συνέδριο 120 σύνεδροι. Το δίκτυο αριθμεί πάνω από 1000 άτομα. Τιμήσαμε τον κ. Παπανδρέου γιατί είναι μέλος της επιστημονικής μας κοινότητας. Ηταν ομιλητής και το 2006 και το 2009 στα συνέδρια μας. Έχουμε κάνει πολλά εργαστήρια μαζί. Είναι ασύγκριτα καλύτερος από αρκετούς άλλους», δήλωσε εκ των διοργανωτών η κ. Νάνσυ Πυρίνη. 
«Είμαστε χαρούμενοι για την διοργάνωση του συνεδρίου αυτού που αφορά την πληροφορική και την εκπαίδευση», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Κ. Τσολακίδης.