Τιμήθηκαν από το Δήμο Ροδίων οι παραδοσιακοί τεχνίτες

Τους παραδοσιακούς τεχνίτες που δραστηριοποιούνται στη Μεσαιωνική Πόλη, τίμησε χθες, με μια σεμνή τελετή, ο Δήμος της Ρόδου. Η πρωτοβουλία για την απονομή των τιμητικών διακρίσεων, στους ανθρώπους που ασκούν παραδοσιακά επαγγέλματα, ανήκει στον αντιδήμαρχο κ. Λάρη Καραγιάννη.
“Είμαστε υπερήφανοι γιατί κρατάτε ψηλά την παράδοση για την οποία η Ρόδος φημίζεται. Με την κίνηση μας αυτή θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε, για την καλή συνεργασία που είχαμε”, είπε ο κ. Λάρης Καραγιάννης.
“Το νησί μας έχει την τύχη, να διαθέτει τη Μεσαιωνική Πόλη που είναι σημείο αναφοράς και δίνει ιδιαίτερη αξία στη Ρόδο. Το ιστορικό μνημείο το οποίο είναι από τα ελάχιστα στον κόσμο, που κατοικούνται, πρέπει να συνεχίσει να είναι ζωντανό”, τόνισε ο δήμαρχος Ροδίων προσθέτοντας ότι για να συνεχίσει να είναι ζωντανή, η συγκεκριμένη περιοχή, θα πρέπει να διατηρηθούν και τα παραδοσιακά επαγγέλματα που μπορεί να μην αποδίδουν τεράστια κέρδη, αλλά έχουν τη δική τους αξία.
Ο δήμαρχος Ροδίων έσπευσε επίσης να πει ότι η πρωτοβουλία του, δεν είχε προεκλογικό χαρακτήρα, αφού δεν μετέχει στις εκλογές για να σπεύσουν οι επικριτές του να πουν ότι κινείται προς αλίευση ψήφων. “Να προσέχετε τη Μεσαιωνική Πόλη για να είναι όπως τη θέλουμε” , προέτρεψε τους τεχνίτες ο δήμαρχος Ροδίων
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Γιώργος Αποκούραστος σανδαλοποιός, ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Λάρη Καραγιάννη που εκτίμησαν, την προσφορά των παραδοσιακών τεχνιτών. “Κανείς δήμαρχος ή υπουργείο Πολιτισμού δεν ενδιαφέρθηκε να έρθει στην περιοχή και να ασχοληθεί με το θέμα”, είπε ο κ Αποκούραστος που κάλεσε τον δήμαρχο Ροδίων να σκεφθεί ξανά την απόφαση που πήρε να αποσυρθεί από την κούρσα των εκλογών.
Για την παράδοση που χάνεται στη Ρόδο, μίλησε ο κ Μιχάλης Χατζηνικολάου που είναι ένας από τους τελευταίους καραβομαραγκούς του νησιού μας.
“Χάνεται η παράδοση μας. Βλέπω πόσα σκάφη ξύλινα κατασκευάζουν και δρομολογούν στο Αιγαίο, οι γείτονες μας και λυπάμαι. Να δημιουργήσουμε ένα Ναυτικό Μουσείο, τώρα που είμαι στη ζωή. Μπορεί να διαθέτω βραβεία για την τέχνη μου αλλά σας ικετεύω μην την αφήσετε να σβήσει. Είμαι 85 χρονών θέλω, να προλάβω τη λειτουργία του “, είπε ο κ. Χατζηνικολάου.
Οι παραδοσιακοί τεχνίτες που τιμήθηκαν χθες το μεσημέρι από τον δήμαρχο Ρόδου κ Χατζή Χατζηευθυμίου και τον αντιδήμαρχο είναι :
1. Ελευθέριος Σεγκούνας, ξυλογλύπτης. Είναι στο επάγγελμα από το 1979. Στην αρχή ήταν μαθητευόμενος, δίπλα στον πατέρα του που του έμαθε όλα τα μυστικά, ώστε να δίνει μορφή στο ξύλο από τότε που σπούδαζε στη Δηπλάριο Σχολή. Το εργαστήριο το άνοιξε ο πατέρας του το 1985 ενώ ο ίδιος εργάζεται σε αυτό απο το 1988.
2. Μιχάλης Χατζηνικολάου, καραβομαραγκός. Είναι 85 ετών και δουλεύει ακόμη, γιατί τα σχέδια του είναι η ζωή του. Το επάγγελμα όπως λέει δεν έχει καμία προοπτική γιατί δεν υπάρχουν συνεχιστές. Από τα χέρια του έχουν περάσει εκατοντάδες σκαριά μικρά και μεγάλα, για τα οποία έχει βραβευτεί. Όνειρο του είναι να γίνει στη Ρόδο ,Ναυτικό Μουσείο στο χώρο των παλαιών σφαγείων.
3. Νίκος και Βασίλης Κουγιουμτζόγλου, σανδαλοποιοί. Είναι οι γιοι του μάστορα Κουγιουμτζόγλου και συνεχιστές της παράδοσης που έφερε η οικογένεια, από το Ντενεσλί της Σμύρνης. Ο πατέρας των δύο αδελφών, άνοιξε υποδηματοποιείο το 1954 στην οδό Σωκράτους, όπου δούλευαν κάποια εποχή μέχρι και πέντε υπάλληλοι.
4. Κώστας και Ιάκωβος Γιακουμής, σανδαλοποιοί. Διαθέτουν κατάστημα στη Μεσαιωνική Πόλη, που άνοιξε ο πατέρας τους και εργαστήριο στην Ιαλυσό.
5. Γεώργιος Αποκούραστος, σανδαλοποιός. Το κατάστημα του ιδρύθηκε το 1938 στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων από τον Ιωάννη Αποκούραστο. Η άδεια του χρονολογείται από το 1948 .
6. Νικόλαος Σκαρτάδος, ράφτης. Έμαθε την τέχνη πολύ νωρίς και την ασκεί από το 1948. Το κατάστημα του άρχισε να λειτουργεί το 1975.
7. Μουσταφά, σιδεράς. Έμαθε την τέχνη κοντά σε μάστορα με καταγωγή από τη Σμύρνη. Διαθέτει το δικό του κατάστημα εδώ και 30 χρόνια. ¶ξιος συνεχιστής της τέχνης του ο γιός του Μεμέτ.
8. Αδελφοί Μπακλαβατζή, ζαχαροπλαστική. Συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση στην παρασκευή γλυκισμάτων που ξεκίνησε το 1927, από τον παππού τους. Η επιχείρηση βρίσκεται στην πλατεία Ιπποκράτους.
9. Ν Καμπέρης, καφεκοπτείο. Η οικογενειακή επιχείρηση στην οδό Σωκράτους έχει παράδοση, στη δημιουργία ελληνικού καφέ και τη διάθεση κάθε είδους μπαχαρικού, σε όλο το νησί. Η παράδοση συνεχίζεται από τον Σταύρο Καμπέρη
10. Ευγένιος Παπασάββας, κουρείο στην οδό Πλάτωνος, που λειτουργεί από το 1965 και αποτελεί, οικογενειακή παράδοση.
11. Χατζής Μιχαήλ, παλαιοπωλείο που λειτουργεί από το 1972 στην οδό Αγίου Φανουρίου.
12. Αλί Μεμίς Καπουντονάκι, παραδοσιακό καφενείο στην οδό Σωκράτους 76 που λειτουργεί από την ιταλοκρατία με την ευθύνη τότε του παππού Χουσείν Καρακουζού. Μέχρι και σήμερα μεταφέρει τους θαμώνες του σε άλλες εποχές, με καλό καφέ, τσάι και ναργιλέ με καπνό καλής ποιότητας.
13. Κυριάκος Χαρτοφύλης, αγιογράφος. Η επιχείρηση του λειτουργεί από το 1960. Ο ίδιος έμαθε την τέχνη μόνος του, ενώ είναι και μουσικός.
14. Βασίλης Περικλής, αγιογράφος, με επιχείρηση που λειτουργεί στην οδό Κισθηνίου 42.