Μέχρι πέρυσι υπήρχαν μόνο δύο τέτοιου είδους επιχειρήσεις στο νησί της Ρόδου και τα κέρδη τους ήταν εξαιρετικά. Μέσα σ’ ένα χρόνο οι επιχειρήσεις αυτές έγιναν δεκάδες και τα κέρδη είναι πια αμφίβολα.
Ο λόγος γίνεται για τα καινούργια κέντρα περιποίησης ποδιών με τη βοήθεια μικρών ψαριών. Πρόκειται για μια μόδα που αποκτά όλο και περισσότερους θαυμαστές, όπως και όλο και περισσότερους επίδοξους επιτηδευματίες που οραματίζονται να δημιουργήσουν μια επιχείρηση όπου οι εργαζόμενοι – τα ψάρια – δεν θα πληρώνονται μηνιάτικο και δεν θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Με ελάχιστο λειτουργικό κόστος, με μηδενική προσωπική εργασία και με έσοδα 15 ευρώ κάθε μισή ώρα, το κέρδος φαίνεται βέβαιο.
Η πραγματικότητα, όμως, απέχει πολύ από τον ιδανικό αυτό κόσμο, αφού μέσα σε λίγους μήνες στην αγορά της Ρόδου έχουν δημιουργηθεί δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις, ορισμένες από τις οποίες μάλιστα βρίσκονται η μία πολύ κοντά στην άλλη. Την ίδια στιγμή, ορισμένοι ξενοδόχοι έχουν αρχίσει να δημιουργούν τέτοιου είδους fish spa προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα αυτή.
Τα ψαράκια αυτά δημιούργησαν νέα μόδα και προς το παρόν δεν έχει προδιαγραφεί η πορεία που θα ακολουθήσει η αγορά στη νέα αυτή προσφορά. Ζήτηση υπάρχει, όπως και αρκετή προσφορά. Μάλιστα η προσφορά αυτή συνδυάζεται με επιστημονικές μελέτες που λένε πως «πρόκειται για μια μοναδική αίσθηση χαλάρωσης». Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές η «καρδιά» της μεθόδου ιχθυοθεραπείας είναι τα ψάρια με την ονομασία Garra Rufa. Η προέλευσή τους είναι από χώρες της Μέσης Ανατολής και συναντώνται στο φυσικό τους περιβάλλον κυρίως στην Τουρκία, στη Συρία, στο Ιράν και στο Ιράκ. Είναι ψάρια του γλυκού νερού και επιβιώνουν σε θερμοκρασίες γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου. Το μέγεθός τους φτάνει μέχρι τα 7 εκατοστά και η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται από 3 έως 7 χρόνια, ανάλογα με την φροντίδα που τους παρέχεται και τη συντήρηση του ενυδρείου.
Έχουν μάθει να τρέφονται με πολλά διαφορετικά είδη τροφής, κυρίως λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν στην εύρεσή της στα μέρη από τα οποία προέρχονται. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν στα νεκρά κύτταρα του ανθρωπίνου δέρματος, και το γεγονός ότι δεν έχουν δόντια καθιστά αυτήν τη διαδικασία εκτροφής όχι μόνο ανώδυνη, αλλά και ευχάριστη. Επίσης έχουν υψηλό μεταβολισμό κάτι το οποίο τα οδηγεί στο να αναζητούν συνεχώς τροφή.
Η ανακάλυψη των ιαματικών ιδιοτήτων τους έγινε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην περιοχή Kangal της Τουρκίας , όπου σύμφωνα με τον τοπικό μύθο ένας βοσκός έβαλε τα πόδια του σε μια ιαματική πηγή όπου ευδοκιμούν τα συγκεκριμένα ψάρια και διαπίστωσε θεαματικά αποτελέσματα. Τα πρώτα οργανωμένα δημόσια spa στην περιοχή αυτή δημιουργήθηκαν το 1963, ενώ για πολλά χρόνια οι ιδιότητες των Garra Rufa ήταν άγνωστες στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό οφειλόταν κυρίως στην αυστηρή νομοθεσία της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν η εξαγωγή τους για να αποφευχθεί η εμπορική τους υπερ-εκμετάλλευση. Μόλις πρόσφατα η εκτροφή τους άρχισε να γίνεται και σε άλλες χώρες, κυρίως αυτές της Νοτιοανατολικής Ασίας, και η χρήση τους σε κέντρα spa άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.
Πάντως, τα ψαράκια αυτά απέδειξαν για άλλη μια φορά, τον αναχρονιστικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά της Ρόδου. Χωρίς περιορισμούς, ο ένας αντιγράφει τον άλλο και στο τέλος όλοι μαζί βυθίζονται σε οικονομικό τέλμα. Καμιά ιδέα, ουδεμία πρωτοτυπία μπορεί να διατηρηθεί για περισσότερο από λίγους μήνες στην αγορά. Πολύ γρήγορα και απόλυτα οργανωμένα η κάθε νέα δραστηριότητα αντιγράφεται, υιοθετείται και πλασάρεται με τον ίδιο τρόπο που πορεύεται η πρώτη του είδους.