Ενα βήμα πριν από την οικονομική κατάρρευση βρίσκεται ο άλλοτε κραταιός εμπορικός όμιλος ηλεκτρικών ειδών «Ράδιο Κορασίδης», διανύοντας τις ημέρες αυτές την κρισιμότερη περίοδο της υπερπεντηκονταετούς ιστορίας του.
Η ιστορική αλυσίδα εμπορίας ηλεκτρικών ειδών βρίσκεται συγκεκριμένα αντιμέτωπη με χρεοκοπία για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια.
Η εταιρεία λειτουργεί με τη συνδρομή της οικογένειας Συντυχάκη υποκατάστημα επί σειράν ετών στη Ρόδο το προσωπικό του οποίου μειώθηκε βαθμιαία τα τελευταία χρόνια από 27 άτομα στα… 7.
Τα προβλήματα στο «Ράδιο Κορασίδης» έχουν αντίκτυπο στους εργαζόμενους στη Ρόδο που παραμένουν απλήρωτοι και υπέβαλαν χθες στην Αθήνα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αγωγή διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους ενόψει της επικείμενης κατάρρευσης του ομίλου και διακοπής της λειτουργίας των υποκαταστημάτων του.
Σημειώνεται ότι το Ράδιο Κορασίδης στη Ρόδο έχει πελατολόγιο που αριθμεί 43.000 άτομα!
Η εταιρεία γλίτωσε στο παρά πέντε με την ένταξή της στο άρθρο 44 το 2006 τη χρεοκοπία και όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι σήμερα θα χρειαστεί ένα θαύμα για να μην επέλθει το μοιραίο.
Το «Ράδιο-Κορασίδης» ιδρύθηκε από τον Αντώνη Κορασίδη το 1947, όταν άνοιξε το πρώτο του κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στον Πειραιά. Μεταξύ άλλων καινοτομιών, το «Ράδιο-Κορασίδης» εισήγαγε την πρώτη έγχρωμη τηλεόραση στην ελληνική αγορά και καθιέρωσε το mini πλυντήριο πιάτων.
Το 2006 η εταιρεία Κορασίδης, πνιγμένη στα χρέη προς τράπεζες και προμηθευτές, που ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στο άρθρο 44. Διεγράφη σχεδόν το 1/3 των χρεών της και πέρασε στον έλεγχο (70%) του κ. Ι. Ευαγγελάτου, επιχειρηματία του χώρου και εκ των βασικών προμηθευτών του Κορασίδη.
Στις αρχές του 2008 ο κ. Ευαγγελάτος έπεισε τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο να επενδύσει στην εταιρεία. Η ΜΙG δεν εφείσθη χρημάτων. Προσελήφθησαν πάνω από 200 άτομα αλλά και διευθυντικά στελέχη, έγιναν επενδύσεις στα καταστήματα και διευρύνθηκε το δίκτυο. Και πάλι όμως η εταιρεία δεν κατάφερε να κερδίσει τους καταναλωτές. Το 2008 έκλεισε με ζημιές 58 εκατ. ευρώ και το 2009 με 27 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος του 2009 η ΜΙG αποφάσισε να κάνει stop loss και πώλησε το ποσοστό της στον κ. Ευαγγελάτο. Λίγο νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2009, είχε βάλει 114 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου. Η εταιρεία πωλήθηκε αντί 35 εκατ. ευρώ με το τίμημα να είναι πληρωτέο από το 2011.
Ο κ. Ευαγγελάτος δεν παραιτήθηκε από τη δεύτερη προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας. Βεβαίως, δεν είχε και πολλές επιλογές καθώς ήταν «εγκλωβισμένος» αφού οι άλλες εταιρείες που ελέγχει έχουν μεγάλες απαιτήσεις από την «Κορασίδης» και σε περίπτωση λουκέτου της τελευταίας θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επισφαλειών.
Σήμερα έχουν σχηματισθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές 10 εκατ. ευρώ ενώ από το άρθρο 44 η εταιρεία «κουβαλάει» μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 55 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμες ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Το βασικό πρόβλημα, όμως για τον επιχειρηματία κ. Ι. Ευαγγελάτο που έδωσε προοπτική στην εταιρεία το 2006 μετά την ένταξή της στο άρθρο 44, είναι η κόντρα που έχει με το σωματείο εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι κατηγορούν τη διοίκηση για κακοδιαχείριση, αφήνουν αιχμές για την τύχη των 114 εκατ. ευρώ της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου τον Οκτώβριο του 2009 και υποστηρίζουν ότι η διοίκηση δεν έχει σχέδιο σωτηρίας αλλά με τις πρωτοβουλίες της οδηγεί την εταιρεία κατευθείαν στην πτώχευση.
Η διοίκηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι απέναντί της δεν έχει το σύνολο των εργαζομένων αλλά τη διοίκηση του σωματείου που εκπροσωπεί 80 εργαζομένους.
Χθες το σωματείο εργαζομένων απέστειλε στη «δ» καταγγελία στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Πάνω από 300 εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή παραμένουν απλήρωτοι για 8 μήνες, ενώ τις επόμενες ημέρες η εταιρεία αναμένεται να κηρύξει στάση πληρωμών και έναρξη της πτωχευτικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να καταβληθούν ούτε οι νόμιμες αποζημιώσεις των εργαζομένων ύψους 4 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τους σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης».
Το σωματείο εργαζομένων διοργανώνει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τα γραφεία της εταιρείας (Μεσογείων 503), ενώ θα πραγματοποιήσει στις αμέσως επόμενες ημέρες συγκέντρωση και στο Υπουργείο Εργασίας.