Προσωρινά κρατούμενοι για διακεκριμένες κλοπές

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες, μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι για διακεκριμένες κλοπές και πλαστογραφία πιστοποιητικών, Α. Ζ. Α. του Α. 27 ετών, υπήκοος Παλαιστίνης και Μ. S. του Α. 30 ετών, υπήκοος Αλγερίας, που συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου το βράδυ της 23ης Ιουνίου 2013.
Στο τελευταίο χρονικό διάστημα, κυρίως στην περιοχή της Λίνδου και νοτιότερα, καταγγέλθηκαν περιπτώσεις κλοπών από ενοικιαζόμενα οχήματα. Συγκεκριμένα άγνωστος ή άγνωστοι δράστες παραβίαζαν την πόρτα των οχημάτων με αιχμηρό αντικείμενο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχαν καν ίχνη παραβίασης.
Το απόγευμα της 23ης Ιουνίου 2013 περιήλθε στους αστυνομικούς η πληροφορία ότι το υπ’ αριθμ. ΡΟΝ-8119 Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο μάρκας FIAT GRANDE PUNTO, χρώματος μπλε, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα, εκινείτο ύποπτα στη Λίνδο. Μετά από έλεγχο στον τερματικό της αστυνομίας προέκυψε ότι το ανωτέρω όχημα είναι ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Αστυνομικοί μετέβησαν στο γραφείο της εταιρείας και ενημερώθηκαν ότι το όχημα είχε μισθωθεί σε υπήκοο Ισπανίας ηλικίας 43 ετών που διέμενε σε ξενοδοχείο.
Στη συνέχεια οι αστυνομικοί μετέβησαν στο ξενοδοχείο και ενημερώθηκαν ότι, στο δωμάτιο διέμενε ο Ισπανός με έναν άλλο άνδρα. Κατά την παραμονή τους στο χώρο του ξενοδοχείου και περί την 18:15 ώρα οι κατηγορούμενοι έφτασαν και ανέβηκαν στο δωμάτιο τους. Μετά από λίγα λεπτά της ώρας ανέβηκαν στο δωμάτιο και οι αστυνομικοί και αφού τους δήλωσαν την ιδιότητα τους, όταν άνοιξαν την πόρτα, τους ζήτησαν να τους επιδείξουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.
Ο ένας εκ των κατηγορουμένων, που αργότερα διαπιστώθηκε ότι ονομάζεται A. Ζ. τους υπέδειξε άδεια ικανότητας oδήγησης και δελτίο ισπανικής ταυτότητας τα οποία ήταν όμως πλαστά. Στη συνέχεια αφού ίδιος αποδέχθηκε και ομολόγησε ότι τα έγγραφα είναι πλαστά τους υπέδειξε το από 29-09-2011 αποφυλακιστήριο του Β’ Ανακριτή Πλημμελειοδικών Ηρακλείου με τα στοιχεία του.
Ο άλλος ένοικος του δωματίου, αυτός που αργότερα δήλωσε ότι ονομάζεται M. S. υπέδειξε έγχρωμη φωτοτυπία δελτίου αιτήσαντος ασύλου της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου και άδεια ικανότητας οδήγησης των αλγερινών αρχών.
Στη συνέχεια με τη συναίνεσή τους οι αστυνομικοί προέβησαν σε έρευνα του δωματίου και διαπίστωσαν ότι είχαν ήδη συσκευάσει τα ατομικά τους είδη ρουχισμού σε σακίδια με σκοπό να αποχωρήσουν από το δωμάτιο ενώ είχαν συσκευάσει κι ένα χαρτοκιβώτιο στο οποίο όταν ανοίχτηκε βρέθηκαν ανάμεσα σε ρούχα επιμελώς κρυμμένες διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές και συγκεκριμένα 3 φωτογραγικές μηχανές, 9 κινητά τηλέφωνα, ένας φορητός Η/Υ, ένα τσαντάκι μέσης, ένα τσαντάκι ώμου, 3 ζευγάρια γυαλιά μυωπίας, δύο ζευγάρια γυαλιά ηλίου, ένα ζευγάρι κιάλια, δύο φακοί, δύο mp3 player, ένας φορτιστής usb, ένα USB STICK, δύο πιστωτικές κάρτες VISA, δύο ψαλίδια, ενα ψαλίδι μισό, πέντε hands free, ένα κέρμα ονομαστικής αξίας δύο λιρών Αγγλίας και ένας χάρτης τα οποία και κατασχέθηκαν.
Σε σωματική έρευνα που διενεργήθηκε στον A. Z. βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πορτοφόλι το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των εννιακοσίων 900 ευρώ και μια χρυσή κάρτα της western union.
Σε σωματική έρευνα που διενεργήθηκε στον M. S. βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φάκελος, ο οποίος περιείχε δύο εισιτήρια πλοίου με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης (ημερομηνία αναχώρησης 24-06-2013 και ώρα 02.00), το χρηματικό ποσό των 200 Λέι (Εθνικό νόμισμα της Μολδαβίας) και ένα πορτοφόλι μάρκας diesel το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των χιλίων εκατό (1.100) ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι εξεταζόμενοι προφορικά ανέφεραν ότι ήρθαν στη Ρόδο προ δεκαημέρου από το Ηράκλειο της Κρήτης με σκοπό την διάπραξη κλοπών από αυτοκίνητα τουριστών σε διάφορες παραλίες του νησιού της Ροδου χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τα ψαλίδια που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα πράγματά τους.
Οπως δήλωσαν, τα πράγματα και τα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν προέρχονται από αυτές τις κλοπές, ενώ ομολόγησαν ότι είχαν διαπράξει πάνω από 25 διαρρήξεις οχημάτων.
Ο M. S. ανέφερε επίσης ότι επίσης είχε πραγματοποιήσει πολλές διαρρήξεις οχημάτων με τον ίδιο τρόπο στο Ηράκλειο Κρήτης.
Από περαιτέρω έρευνα και προανάκριση προέκυψε ότι οι ανωτέρω διέπραξαν τις παρακάτω κλοπές:
Την 20ή Ιουνίου 2013 στο πάρκινγκ της Λίνδου διέρρηξαν την πόρτα του οδηγού του υπ’ αριθμ. ΚΧΕ-9675 Ι.Χ.Ε. ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου το οποίο είχε μισθώσει μια υπήκοος Γερμανίας και αφαίρεσαν μία τσάντα η οποία περιείχε ένα πορτοφόλι με το χρηματικό ποσό των 150¤, ένα φορητό ΜΡ3 player, ένα ρολόι χειρός, ένα USB και διάφορα προσωπικά αντικείμενα,
Την 23η Ιουνίου 2013 στο Πρασονήσι από ανασφάλιστο παράθυρο εισήλθαν εντός του οχήματος ενός υπηκόου Αιθουανίας και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 170¤.
Την 18η Ιουνίου 2013 στο Πρασονήσι διέρρηξαν την πίσω πόρτα ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου το οποίο είχε μισθώσει υπήκοος Γερμανίας και αφαίρεσαν από το χώρο των αποσκευών ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας HTC, ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας SAMSUNG S3 ΜΙΝΙ και χρηματικό ποσό 400 ευρώ,
Την 22α Ιουνίου στη Λίνδο αφαίρεσαν χωρίς ίχνη παραβίασης από το υπ’ αριθμ. ΡΟΧ-1657 Ι.Χ.Ε. ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο το οποίο είχε μισθώσει μια υπήκοος Ιταλίας ένα notebook και έναν υπολογιστή ταξιδιού και από το χώρο αποσκευών το διαβατήριο της καθώς και το διαβατήριο του συζύγου της.
Την 22α Ιουνίου 2013 στο Πρασονήσι διέρρηξαν την πόρτα του οδηγού του υπ’ αριθμ. ΙΟΗ-7970 Ι.Χ.Ε. ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου το οποίο είχε μισθώσει μια υπήκοος Ιταλίας και αφαίρεσαν ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας APPLE Ι-ΡΗΟΝΕ 5, χρώματος λευκό.
Χθες ενώπιον του κ. Ανακριτή ο πρώτος ανέλαβε την αποκλειστική ευθύνη για τις διαρρήξεις και ο δεύτερος δήλωσε άγνοια.
Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρέστη ο δικηγόρος κ. Δ. Αντώνογλου.