Προειδοποίηση για κήρυξη στη Ρόδο «εργασιακού πολέμου»

Ετοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις είναι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία του νησιού μας γιατί διογκώνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι έλεγχοι που διενήργησαν συγκεκριμένα στα ξενοδοχεία στελέχη του ΣΕΠΕ και της ΓΣΕΕ ανέδειξαν πολύ σοβαρά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν η κατάσταση εκτροχιαστεί.
Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας περιέγραψαν, σε συνέντευξη τύπου χθες, με τα πιο μελανά χρώματα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) κ. Παναγιώτης Προύτζος και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάνης Σταμούλης, συνεπικουρούμενοι από τον πρόεδρο του ΕΚΡ κ. Σ. Χατζησάββα, συνδικαλιστές και στελέχη της ΓΣΕΕ.
Όπως καταγγέλθηκε χθες οι περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι εργάζονται αλλά δεν πληρώνονται καθώς οι εργοδότες τους επικαλούνται την οικονομική κρίση που τους έχει προκαλέσει έλλειψη ρευστότητας.
Ακόμη αυξάνονται και πληθύνονται και οι αλλοδαποί μαθητές παρά το γεγονός ότι ο νόμος είναι σαφής.
«Δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε πως οι εργασιακές σχέσεις στον τομέα επισιτισμού έχουν απορρυθμιστεί. Οι συνάδελφοι πλήττονται βάναυσα από την κατάργηση κάθε πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας. Τα όνειρα των εργοδοτών έχουν γίνει πράξη. Η ευελιξία στην απασχόληση δεν προσφέρει στην βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Η Ρόδος και άλλοι τουριστικοί προορισμοί έχουν κατακλυσθεί από μαθητές αλλοδαπούς που εργάζονται ανασφάλιστοι», κατάγγειλε ο κ. Παναγιώτης Προύτζος και τόνισε πως από τις ελαστικές μορφές απασχόλησης ακόμη και την αδήλωτη εργασία έχουν απώλειες τόσο το ΙΚΑ όσο και ο ΟΑΕΔ.
«Το ΙΚΑ δεν έχει ελπίδα να αντιμετωπίσει όλη αυτή την κατάσταση. Οι εργοδότες έχουν καταφέρει σε αρκετές περιπτώσεις να μετακυλήσουν μέρος της μισθοδοσίας στον …ΟΑΕΔ. Αυτό σημαίνει πως τα ποσοστά για την ανεργία δεν αποτυπώνουν την αλήθεια τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι που είναι γραμμένοι στα μητρώα των ανέργων αλλά εργάζονται. Δουλεύουν χωρίς να λαμβάνουν τις αποδοχές που ορίζει ο νόμος και δεν έχουν ασφάλιση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ και πρόσθεσε πως εξαιτίας της κατάστασης αυτής ο ΟΑΕΔ χάνει κάθε ελπίδα για να επιβιώσει.
Ο κ. Προύτζος αναφέρθηκε και στις κλαδικές συμβάσεις που χάθηκαν επειδή δεν έγιναν διαπραγματεύσεις. Το φαινόμενο αυτό ανθεί, όπως τόνισε, στον τομέα του επισιτισμού.
«Είχαμε το χειμώνα κύματα απολύσεων γιατί δεν υπεγράφησαν ατομικές συμβάσεις. Στο χώρο του επισιτισμού μιλάμε για όλεθρο με εργαζόμενους που δεν καταφέρνουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση χρειαζόμαστε συγκροτημένους συνδικαλιστές και ζωντανά σωματεία που θα δίνουν τη μάχη για να πάψει να επικρατεί ζούγκλα στις εργασιακές σχέσεις. Θέλουμε να δημιουργήσουμε και ένα δίκτυο υποστήριξης για τους αναξιοπαθούντες», δήλωσε ο κ. Προύτζος.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ αναφέρθηκε και στους αγώνες που θα δοθούν σε λίγους μήνες για να υπογραφούν οι συμβάσεις εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
«Η Ομοσπονδία θα προσπαθήσει να κρατήσει ένα επίπεδο ασφάλειας για τους εργαζόμενους. Σίγουρα έχουμε αρκετά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Τον Αύγουστο λήγει η πρώτη σύμβαση και θα αντιμετωπίσουμε άρνηση από τους εργοδότες. Στο τέλος του 2013 λήγει και η τοπική σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Ρόδου. Πρέπει να δοθεί μεγάλος αγώνας για να υπογραφεί μια νέα», τόνισε ο κ. Προύτζος.
Για την κήρυξη εργασιακού πολέμου αν δεν λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάσης Σταμούλης.
«Η Ρόδος αντιμετωπίζει προβλήματα περισσότερα από όλη την Ελλάδα . Αυτό τόνισαν και οι ειδικοί επιθεωρητές που ήρθαν στο νησί μας. Ο Ιούνιος φθάνει στο τέλος του και πολλοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία είναι απλήρωτοι. Είναι δύσκολη η εποχή που διανύουμε. Ας σοβαρευτούν οι ξενοδόχοι που κάνουν και μειώσεις στους μισθούς. Πρέπει να πούμε πως οργιάζει και η αδήλωτη εργασία. Όλα αυτά θα λειτουργήσουν σαν μπούμερανγκ για τον τουρισμό του νησιού μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων που αναφέρθηκε και στους αγώνες που έδωσε και η διοίκηση του ΕΚΡ για να μην υπογραφούν επιχειρησιακές συμβάσεις σε τρία ξενοδοχεία.
«Να σταματήσουν τα «παπαγαλάκια» να μας κατηγορούν. Να μας πουν τι γίνεται στην Κω και στην Κέρκυρα, όπου οι εργαζόμενοι έχουν φθάσει στα όρια της εξαθλίωσης. Το σωματείο μας δίνει λύσεις και κάνει αγώνα. Έφερε ελεγκτικούς μηχανισμούς στο νησί μας. Είναι υποχρέωση όλων των συνδικαλιστών να είναι κοντά στους εργαζόμενους», δήλωσε ο κ. Σταμούλης και πρόσθεσε πως τις επόμενες ημέρες, αν δεν εξοφληθούν οι εργαζόμενοι, θα ξεκινήσει εργασιακός πόλεμος.
«Τις επόμενες ημέρες αν δεν εξοφληθούν όλοι οι εργαζόμενοι θα ξεκινήσουμε έναν εργασιακό πόλεμο, που όμοιός του δεν έχει ξαναγίνει. Να μην μας επιρρίψετε την ευθύνη για ό,τι συμβεί στον τουρισμό από εδώ και πέρα. Οι εργαζόμενοι πεινάνε. Πριν προχωρήσουμε στα επόμενα βήματά μας θα στείλουμε επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά. Θα του επισυνάψουμε και τη λίστα με τα ονόματα των ξενοδόχων που δεν είναι συνεπείς», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και πρόσθεσε, πως με εξαίρεση τους βουλευτές κ.κ. Μίκα Ιατρίδη και Δημήτρη Γάκη, όλοι οι υπόλοιποι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του νομού μας …κοιμούνται.
«Δεν έχουν κάνει μια ερώτηση στη Βουλή. Είναι τυχαίο που βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος είναι συνέχεια στα γραφεία της ΕΞΡ; Επίσης φαίνεται πως δεν μπορεί να αγγίξει κανείς τους υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού που δεν επλήγησαν από τον ανασχηματισμό», δήλωσε ο κ. Σταμούλης και κατήγγειλε πως αρκετοί συνδικαλιστές δέχονται εξαιτίας της δράσης τους, βρόμικο πόλεμο.
«Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως πολλοί συνδικαλιστές της παράταξής μου δέχονται βρόμικο πόλεμο. Τα βάζουν με τις γυναίκες τους κάποιοι. Αρχίζει ένας μεγάλος αγώνας από τη Ρόδο και θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Δεν μπορεί στην Κω να έχουν υπογραφεί 22 επιχειρησιακές συμβάσεις και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να σιωπούν. Οι εργαζόμενοι υποφέρουν», τόνισε ο κ. Σταμούλης.