Ενα καθόλου κολακευτικό ρεπορτάζ για τον Δωδ/νήσιο υφ/ργό Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη δημοσίευσε την Κυριακή, ο «Ελεύθερος Τύπος».
Με τίτλο «πανάκριβο φιάσκο Νικητιάδη στη Μόσχα» η εφημερίδα, δημοσίευσε τα ακόλουθα:
Σε φιάσκο με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ερχόμενη τουριστική σεζόν εξελίχθηκε η επίσκεψη του υφυπουργού Τουρισμού Γ. Νικητιάδη στη Μόσχα. Οι φόβοι για «ναυάγιο» επιβεβαιώθηκαν απόλυτα καθώς δεν υπήρξε προεργασία και δεν είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων καμία συνάντηση με αρμοδίους από τη ρωσική πλευρά. Ο υφυπουργός, πέρα από κάθε λογική, ζητούσε επιτακτικά από τους Ελληνες διπλωμάτες να του κλείσουν, μέσα σε διάστημα 5 ημερών, ραντεβού με τον Πατριάρχη, το νέο δήμαρχο της Μόσχας, τον υπουργό Τουρισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, καθώς και τον υπουργό Σιδηροδρόμων… «Μόνο συνάντηση με τον… Πούτιν δεν απαίτησε», σχολίαζαν δηκτικά οι παράγοντες της πρεσβείας. Οταν οι Ρώσοι εξήγησαν ότι Πατριάρχης και δήμαρχος δέχονται «κυρίως αρχηγούς κρατών» και πως δεν ήταν εφικτό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσει να συναντηθεί με τους υπουργούς Σιδηροδρόμων και Τουρισμού, τότε μόνο «χαμήλωσε» τις απαιτήσεις του και ζήτησε να τον δεχθεί ο ομόλογός του. Με εμφανή δυσαρέσκεια, η ρωσική πλευρά απάντησε στην πρεσβεία, που είχε τον χειρισμό του θέματος, ότι «την τελευταία στιγμή που το ζητάτε δεν είναι κανείς ελεύθερος να σας δεχτεί». Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν οφείλεται μόνο στην κακή οργάνωση της επίσκεψης Νικητιάδη στη Μόσχα, αλλά και στην προσβλητική συμπεριφορά προς τη ρωσική πλευρά από τον Ελληνα υφυπουργό. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα που πέρασαν εν πολλοίς απαρατήρητα, ο κ. Νικητιάδης, ο οποίος είχε συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του στο Λονδίνο, «ξέχασε» την υπόσχεσή του να είναι η χώρα μας χορηγός στη ρωσική κυβερνητική έκθεση «ΙΝΤΟΥΡΜΑΡΚΕΤ 2011» με αντάλλαγμα τη διαφήμιση σε όλα τα έντυπά της.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά, βασιζόμενη στη δέσμευση του Ελληνα αρμοδίου για τον τουρισμό, είχε τυπώσει και το χαιρετισμό του για την έκθεση.
Η ασυνέπεια του υφυπουργού είχε ως αποτέλεσμα να ματαιωθεί αρχικά η συμμετοχή της ρωσικής αντιπροσωπίας στην έκθεση «Philoxenia» στη Θεσσαλονίκη. Τελικά, επικράτησαν πιο ψύχραιμες θέσεις και η επίσκεψη έγινε, όμως ήταν εμφανώς υποβαθμισμένη.
Οι μόνες συναντήσεις που κατάφερε να έχει ο υφυπουργός ήταν με ορισμένους τουριστικούς πράκτορες, στους οποίους όμως ο ΕΟΤ χρωστάει σημαντικά ποσά την τελευταία διετία. Οπως είναι φυσικό, δεν προέκυψε καμία πρόοδος και στο θέμα της χορήγησης βίζας προς τους Ρώσους πολίτες. Ο κ. Νικητιάδης, σύμφωνα με δήλωσή του, αρκέστηκε σε ευχολόγια κάνοντας λόγο για την ανάγκη λήψης κοινής απόφασης των υπουργών της Ε.Ε. Την ίδια ώρα που η ελληνική πλευρά μιλά για τη μακρινή προοπτική έκδοσης πολλαπλών εισόδων για έξι μήνες, η Ισπανία χορηγεί μαζικά βίζες χρονικής διάρκειας έως πέντε έτη.
Η απόλυτη αποτυχία της επίσκεψης Νικητιάδη συνοδεύτηκε από εξωφρενικές σπατάλες, την ώρα που η κυβέρνηση αφαιρεί από τους Ελληνες εργαζομένους κάθε δικαίωμα και μειώνει δραματικά τα εισοδήματά τους. Η εξαμελής ελληνική αντιπροσωπία επέλεξε για τη διαμονή της ένα από τα ακριβότερα ξενοδοχεία της Ευρώπης, το πολυτελές «Ριτς», όπου η τιμή του απλού δωματίου για μία διανυκτέρευση αγγίζει τα 1.000 ευρώ! Στα έξοδα πρέπει να προστεθούν τα αεροπορικά εισιτήρια διακεκριμένης θέσης, ενώ ο λογαριασμός που πλήρωσαν οι Ελληνες φορολογούμενοι ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/panakrivo-fiasko-nikitiadi-sti-moscha/













