«Ο τόπος χρειάζεται πραγματική αποκέντρωση πόρων και πολιτικής»

«Η πραγματική αποκέντρωση πόρων και πολιτικής θα είναι η μοναδική ελπίδα, για να φτιάξουν τα πράγματα στο χώρο της υγείας και όχι μόνο. Το κράτος και η Αθήνα πρέπει να πάψουν να μας κυβερνούν και να είναι μόνο επιτελείς σε εθνικά θέματα. Όλα τα υπόλοιπα, τα δοκιμάσαμε και έχουμε μεγάλο δείγμα διαχρονικής αρνητικής αναποτελεσματικότητας».
Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «δ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Χρήστος Μαντάς, υπογραμμίζοντας ότι μόνο «ένας Δωδεκανήσιος Κυβερνήτης δημοκρατικά εκλεγμένος, ηγέτης, μαζί με 20 αιρετούς συνεργάτες του και όχι 500 θα είναι αυτός που θα βλέπει αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι, όντας μακρύτερα». Αναφερόμενος στον τομέα της Υγείας ο κ. Μαντάς τονίζει ότι νοσεί βαριά και χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση, δημιουργικό πνεύμα, αποφασιστικότητα και ρήξη με το πολιτικό κατεστημένο σε όλα τα μέτωπα για να βγούμε από αυτήν την βαθιά κρίση.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρεται και στο έργο της αναπαλαίωσης χώρων του παλαιού νοσοκομείου που τελείωσε.
“Πιστεύω ότι η αναπαλαίωση ενός μεγάλου τμήματος στο ερειπωμένο-ρημαγμένο παλιό νοσοκομείο με την συμβολή μόνο των συναδέλφων μας, με την θεσμική αλλά και την εθελοντική οικονομική ενίσχυσή τους, αποτελεί μεγάλο δημιούργημα όχι μόνο των γιατρών αλλά και για την πόλη της Ρόδου και για αυτό είμαστε υπερήφανοι”, επισημαίνει ο κ. Χρήστος Μαντάς.
Η συνέντευξη του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Χρήστου Μαντά αναλυτικά:

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα ήδη για την ανάδειξη νέας διοίκησης στον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου. Κάνοντας απολογισμό ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά στοιχεία της θητείας σας;
Οι αρχαιρεσίες του ΙΣΡ θα διεξαχθούν στις 26 Ιουνίου για όλα τα συλλογικά όργανα, που προβλέπονται για την διοίκηση του συνόλου των γιατρών για την επόμενη τριετία. Σε μια Ελλάδα που περνάει τις πιο δύσκολες στιγμές της από την κατοχή και μετά, υπήρχε για μας μια πολύ δύσκολη θητεία όπου τα προβλήματα διαδέχονταν το ένα μετά το άλλο με κινηματογραφική ταχύτητα. Ιδιαίτερα ο χώρος της υγείας στοχευμένος από την τρόικα στο στυγνό αντικοινωνικό σκόπευτρό της, δυσκόλεψε και θα δυσκολέψει ακόμη για πολύ καιρό, πολίτες και γιατρούς. Δώσαμε και δίνουμε όμως πολλές μάχες, δεν μείναμε ποτέ στη διαχείριση και την μοιρολατρία, αλλά στο συνεχές πνεύμα της δημιουργίας. Η θεσμοθέτηση του νέου οργανισμού στο ΓΝΡ, η ανάδειξη των προβλημάτων και σε μερικές περιπτώσεις λύση στα μικρά νησιά που ανήκουν σε εμάς, ο ολοκληρωτικός εκσυγχρονισμός των διοικητικών υπηρεσιών του συλλόγου μας με ό,τι διαθέτει σήμερα η τεχνολογία, η άμεση εξυπηρέτηση των ιατρών και η συνεχής συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά τους, θεσμικά και επαγγελματικά, η οντότητα, το κύρος και η συνεχής παρουσία και η φωνή του ΙΣΡ σε πανελλήνιο επίπεδο μας έκαναν να συγκαταλεγόμαστε μαζί με τους Ι.Σ. Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου στη πρώτη πεντάδα των Συλλόγων της χώρας με την μεγαλύτερη δραστηριότητα στην Επικράτεια και αυτό δεν το λέω εγώ αλλά το ΥΥ&ΚΑ, ο ΠΙΣ και πολλοί πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων που συνεργαζόμαστε. Η νέα δυναμική ιστοσελίδα-portal μας με την καθημερινή της ενημέρωση, η οργάνωση πολλών ιατρικών επιστημονικών εκδηλώσεων, η συμμετοχή μας σε μεγάλες εθελοντικές πρωτοβουλίες, η συνεχής παρουσία μας και οι προτάσεις μας στα προβλήματα υγείας με όλους τους θεσμικούς φορείς ακόμα και με το σημερινό πρωθυπουργό, η πολύ καλή συνεργασία στα διοικητικά πλαίσια με την Ένωση Ιατρών του ΓΝΡ & KY, του συλλόγου ιατρών ΙΚΑ στα προβλήματά τους, η επιτυχημένη νέα έκδοση της εφημερίδας μας ΅’Νέα Ιατρική Ενημέρωση” και τέλος ένα όραμα ζωής 60 χρόνων να αποκτήσει επιτέλους ο ΙΣΡ ιδιόκτητη ΅’Στέγη” και παράλληλα να ιδρύσουμε μαζί ΅’Μουσείο Ιατρικής Ιστορίας” στη Ρόδο. Πιστεύω ότι η αναπαλαίωση ενός μεγάλου τμήματος στο ερειπωμένο-ρημαγμένο παλιό νοσοκομείο (κτήριο του 1926 η παλιά οδοντιατρική ιταλική κλινική και πρώην τμήμα Μεσογειακής αναιμίας του ΓΝΡ) με την συμβολή μόνο των συναδέλφων μας, με την θεσμική αλλά και την εθελοντική οικονομική ενίσχυσή τους αποτελεί μεγάλο δημιούργημα όχι μόνο των γιατρών αλλά και για την πόλη της Ρόδου και για αυτό είμαστε υπερήφανοι που το καταφέραμε μετά από χίλιες και μια δυσκολίες. Σε λίγες μέρες θα εγκαινιάσουμε το νέο απόκτημά μας και σας καλώ στην Ερυθρού Σταυρού 14, για να δείτε την διαφορά μεταξύ μιας Πολιτείας αδιάφορης και οκνηρής που βλέπει άβουλη την καταστροφή της πόλης και από την άλλη, πώς μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα όταν υπάρχει μεράκι, θέληση, αποφασιστικότητα, σθένος και τόλμη.
Στα θέματα που πιστεύω ότι είχαμε αρνητικό πρόσημο μέχρι στιγμής είναι η σύγκρουσή μας με τις δυσκολίες που μας έφερε το μνημόνιο με τα χρεοκοπημένα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και η Β’ ΥΠΕ στο ΓΝΡ π.χ. για την Γ’ ζώνη που ακόμα εκκρεμεί όπως άλλωστε όλοι οι Περιφερειακοί Ιατρικοί Σύλλογοι αλλά και εκεί δώσαμε την μάχη μας και συνεχίζουμε. Ψηφίσθηκε ο Ν.3965/11 που αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής των μελών μας. Η κοινωνική ευαισθησία, στα θέματα περίθαλψης δόθηκε από όλους τους γιατρούς μέλη μας όλων των κλάδων. Η Χάλκη δεν έχει ακόμα ειδικευμένο γιατρό και η τηλεϊατρική καρκινοβατεί. Η συνεχής αυτή προσπάθεια στην επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων, στηρίχθηκε από την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ αλλά και από την μεγάλη πλειοψηφία των απλών μελών μας και για αυτό τους ευχαριστώ όλους. Η υγεία στην Ελλάδα νοσεί βαριά και χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση, δημιουργικό πνεύμα, αλλά και αποφασιστικότητα και ρήξη με το πολιτικό κατεστημένο σε όλα τα μέτωπα για να βγούμε από αυτήν την βαθιά κρίση. Να είστε σίγουροι ότι ο ΙΣΡ θα είναι παρών ακόμα πιο δυναμικά και αποτελεσματικά διεκδικώντας την πρωτιά στη χώρα σε θετική ιατρικό-πολιτικό-συνδικαλιστική δραστηριότητα και επιτυχίες.

Θα διεκδικήσετε εκ νέου τη θέση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και γιατί;
Η παράταξη που πιστεύει σε αυτά τα ιδανικά και το συνεχή άκαμπτο αγώνα θα είναι παρούσα στις εκλογές. Εάν οι ιατροί μας επιλέξουν, θα είμαι μαζί τους από την θέση που θα μου δώσουν. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που αρκούνται στη κριτική χωρίς την ενεργό συμμετοχή. Να γνωρίζετε ότι είμαι οπαδός του είμαστε αυτό που κάνουμε και όχι αυτό που λέμε ή σκεπτόμαστε ή αισθανόμαστε.

Υπήρξε συνεργασία με άλλους φορείς της περιοχής που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και σε ποιο αντικείμενο;
Η επιτυχία χρειάζεται συνεργασίες και συλλογικότητα. Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών ΓΝΡ και Κέντρων Υγείας, ο Σύλλογος Ιατρών ΙΚΑ, ο Δήμος Ρόδου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου , οι Βουλευτές, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Σύλλογος ΅’Θάλεια” και άλλοι τοπικοί Σύλλογοι με κοινωνική προσφορά σε πολλά θέματα Υγείας, Πρόνοιας προληπτικής ιατρικής αλλά και πολιτισμού στάθηκαν συνεργάτες μας και αυτό θα συνεχιστεί.Βρήκατε στήριξη για τη αξιοποίηση των χώρων του παλαιού νοσοκομείου; Θα προχωρήσει το έργο ;
Η στήριξη ήλθε μόνο από το Δήμο Ρόδου, με τις υπηρεσίες του και γι’ αυτό τον ευχαριστούμε πολύ, αλλά περισσότερο ευχαριστώ όλους τους γιατρούς που συνέβαλαν οικονομικά και ηθικά και συμβάλλουν ακόμη και με τις εθελοντικές τους προσφορές. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εταιρεία Α. Φράγκου & Α. Ζουμπά που έδωσαν πολλά και είδαν το έργο ως γνήσιοι ευπατρίδες Ροδίτες και όχι ως επαγγελματίες . Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς. Όπως σας είπα και παραπάνω όχι μόνο το έργο προχώρησε αλλά τελείωσε και αυτό έγινε μέσα σε περίπου πέντε μήνες ενώ η διαδικασία απόκτησης και κατοχύρωσής του άρχισε πριν από πέντε χρόνια. Σε λίγο τα φώτα σε ένα μεγάλο τμήμα του παλιού νοσοκομείου όπου έδωσαν τη μάχη τους πολλοί παλιοί συνάδελφοι μας θα ανάψουν και πάλι.

Έχει βελτιωθεί η κατάσταση αναφορικά με τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πληρωμές προς τους γιατρούς, καθώς υπάρχει ήδη ένα αρνητικό παράδειγμα με τον ΟΠΑΔ;
Η Ελλάδα είναι μια βαθιά χρεοκομημένη χώρα, εάν δεν πάρει τις δόσεις του δανείου δεν έχει να πληρώσει τίποτα. Όλοι όμως πρέπει να συμβάλουμε στη σωτηρία της αυτή την στιγμή . Είναι εθνικό καθήκον εάν και οι περισσότεροι ασφαλισμένοι και γιατροί δεν φταίνε για αυτό. Ο ΟΠΑΔ βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από όλα τα ταμεία. Το ΤΥΔΚΥ έχει διαλυθεί διοικητικά αλλά κατόρθωσε να ξοφλήσει σχεδόν όλο το 2009 στους περισσοτέρους ιατρούς και αυτό έγινε με επίμονη προσπάθειά μας που κράτησε 4,5 μήνες . Ο ΟΑΕΕ, και το ΝΑΤ βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. Το ΙΚΑ και το ενσωματωμένο ΤΑΞΥ εξόφλησε μερικούς μήνες αλλά ο δρόμος ακόμη είναι μακρύς. Οι οφειλές είναι πολλές σε δημόσια Νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, και αυτοαπασχολουμένους ιατρούς αλλά και σε ασφαλισμένους και η αβεβαιότητα είναι χειρότερη από την απογοήτευση.

Πώς κρίνετε την κατάσταση στο νοσοκομείο Ρόδου καθώς το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν έχει λυθεί παρά τις υποσχέσεις που αφειδώς δίνονται;
Το νοσοκομείο της Ρόδου θα έχει συνεχώς προβλήματα διότι η υποστελέχωση θα συνεχισθεί, δεν υπάρχουν χρήματα και οι γιατροί και το προσωπικό θα περάσουν για αρκετό καιρό πολύ δύσκολες στιγμές μαζί με τους ασθενείς. Με ενοχλεί γιατί δεν λένε την αλήθεια, αλλά κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους για το πολιτικό κόστος. Πάραυτα, επειδή γνωρίζω καλά από μέσα τα πράγματα, η ασφάλεια και η παροχή υπηρεσιών είναι ακόμα σε υψηλό επίπεδο για ένα και μοναδικό σκοπό. Από το ελληνικό φιλότιμο. Έμεινε όμως στα λόγια και η ένταξη του νοσοκομείου στην Γ’ ζώνη παρά τις δεσμεύσεις που δόθηκαν σε συσκέψεις που έγιναν στην Αθήνα. Τι έφταιξε και δεν τα κατάφεραν και σε αυτό το θέμα οι φορείς του νησιού μας;
Η γνωστή υπογραφή του Υπουργείου Οικονομικών που τα σταματάει όλα και ειδικά αυτό τον καιρό. Η κοινή υπουργική απόφαση υπογράφηκε εν μέρει και ο αγώνας συνεχίζεται γιατί αποτελεί λύση καλή για το νοσοκομείο μας που βρίσκεται στη παραμεθόριο και δεν βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας όμως η αδράνεια κάνει να περνούν αργά οι ώρες και γρήγορα τα χρόνια και οι πολιτικοί μας έχουν πάρει διατριβή σε αυτό.

Τι θα πρέπει να γίνει για να πάψει να νοσεί ο τομέας της υγείας στο νησί μας γιατί εκτός από το νοσοκομείο υπάρχουν και άλλα προβλήματα στα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία της περιοχής μας;
Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και πολυπαραγοντικό, εντάσσεται σε καθαρά πολιτική βούληση και πολιτικό θάρρος. Ποιοι τομείς στη χώρα μας βρίσκονται ψηλά, κανένας , μόνο ο ήλιος και η θάλασσα γιατί εκεί τα ΦΕΚ και οι υπουργικές αποφάσεις δεν πιάνουν την άγραφη γραφίδα τους. Η πραγματική αποκέντρωση πόρων και πολιτικής θα είναι η μοναδική ελπίδα, για να φτιάξουν τα πράγματα στο χώρο της υγείας και όχι μόνο. Το κράτος και η Αθήνα να πάψουν να μας κυβερνούν, να είναι μόνο επιτελείς σε εθνικά θέματα, τα υπόλοιπα, τα δοκιμάσαμε και έχουμε μεγάλο δείγμα διαχρονικής αρνητικής αναποτελεσματικότητας. Μόνο ένας Δωδεκανήσιος Κυβερνήτης, δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης, μαζί με 20 αιρετούς συνεργάτες του και όχι 500 θα είναι αυτός που θα βλέπει αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι, που θα βλέπει μακρύτερα από τους άλλους και που θα βλέπει πριν από τους άλλους.

Πόσο αισιόδοξος είστε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει τελικά να ξεπεράσει τα σοβαρά οικονομικά της προβλήματα;
Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να περάσει αυτά τα οικονομικά προβλήματα χωρίς πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, έχοντας αυτό το σύστημα πολιτικής Διοίκησης που υπάρχει. Χάσαμε μεγάλες ευκαιρίες και τώρα θα τις πληρώσουμε. Η Ελλάδα φυσικά δεν θα σβήσει, τα βουνά, τα χωράφια, οι ποταμοί θα μείνουν, αλλά πολλοί – πολλοί άνθρωποι θα δυστυχίσουν, θα απελπιστούν, θα πεθάνουν από μαρασμό και απόγνωση. Το μοντέλο της ζωής μας πρέπει να αλλάξει μαζί με το σύστημα Διοίκησης της χώρας. Πρέπει να δημιουργηθεί Γερουσία και να διαχωριστεί η Νομοθετική Εξουσία από την Εκτελεστική Εξουσία και να πάμε σε μοντέλο Διοίκησης Κυβερνητών με ολιγομελή βουλευτικά τοπικά έδρανα με θητεία έως και 8 χρόνια.

Μετά την κατάθεση της πρότασης της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση άρχισε να γίνεται λόγος για συναίνεση. Πώς μπορεί να υπάρξει συναίνεση όμως με όλα όσα έχουν γίνει;
Η χώρα δέχεται επίθεση και σε ένα πόλεμο οι Έλληνες ήταν πάντα ενωμένοι. Ετσι και τώρα. Όλοι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και να μην παριστάνουν τους σωτήρες από μόνοι τους, χρειάζονται το λαό μαζί τους και δεν τον έχουν. Ακόμη και για ψυχολογικούς λόγους μια κυβέρνηση ενότητας θα ένωνε πολλές δυνάμεις που τώρα μαλώνουν σαν τα κοκόρια και ο χρόνος περνάει. Αυτό που έχει σημασία, ανά πάσα στιγμή, δεν είναι η θέση στην οποία βρίσκεσαι, αλλά η ταχύτητα με την οποία κινείσαι και, βεβαίως, η κατεύθυνση προς την οποία κινείσαι.

Θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τελικά, αν δεν επιτευχθεί η συναίνεση που ζητά για το δικό της πρόγραμμα η κυβέρνηση;
Ναι, θα έχουμε εκλογές και θα έχουμε κυβέρνηση από όλα τα μεγάλα αλλά και μικρά κόμματα. Δεν υπάρχει άλλη λύση κατά την άποψή μου. Όταν η εξουσία ακολουθεί την κοινή γνώμη, είναι ισχυρή. Όταν την χτυπάει, τότε πέφτει.