Μαζικές κινητοποιήσεις γιατρών-φαρμακοποιών

Σε μαζική κινητοποίηση θα προχωρήσουν γιατροί και φαρμακοποιοί στη Ρόδο, αντιδρώντας στις επώδυνες αλλαγές που θα φέρει, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Αυτό αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Φαρμακοποιών που πραγματοποιήθηκε, προχθές το μεσημέρι στο ΑΚΤΑΙΟΝ.
Στη συνέλευση μετείχε και ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ Ευάγγελος Μανδρακός, ο οποίος έκανε ενημέρωση στους φαρμακοποιούς, για τις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο και η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.
«Είμαστε προβληματισμένοι, με όλα αυτά που φέρουν οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας. Θα έχουμε πια στη χώρα μας, όπως πάνε τα πράγματα, φάρμακα αγνώστου προελεύσεως και ποιότητας. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, σε μαζική κινητοποίηση μαζί με τους γιατρούς», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νίκος Φουτούλης.

Οι φαρμακοποιοί θα αντιδράσουν δυναμικά και για την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ, στον οποίο θα υπάγονται πλέον όλα σχεδόν, τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.
«Θα διακόψουμε την πίστωση στους ασφαλισμένους, των ταμείων που θα υπάγονται στο νέο οργανισμό από την 1η Νοεμβρίου, αν δεν λάβουμε σαφείς οδηγίες για τη λειτουργία του συστήματος. Αν γίνουν όλα, όπως πρέπει και υπογραφούν οι συμβάσεις τότε δεν θα κάνουμε τίποτε», τόνισε ο κ. Φουτούλης.
Στη συνέλευση έγινε συζήτηση και για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων . Εξετάστηκε δηλαδή, η πρόταση του υπουργείου Υγείας και απορρίφθηκε, αφού δεν είναι υποχρεωτική.
«Δεν θα επέλθει καμία αλλαγή, σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων στη Ρόδο. Δεν είναι υποχρεωτική, η εφαρμογή της πρότασης του υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου», επεσήμανε ο κ. Φουτούλης.
Οι φαρμακοποιοί ετοιμάζονται να προσφύγουν και στη δικαιοσύνη διαμαρτυρόμενοι, για τις μεγάλες εξαγωγές που κάνουν κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιαστεί έλλειψη φαρμάκων στην αγορά.
«Δεν θα το αφήσουμε, να περάσει αυτό έτσι. Θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για να σταματήσει το πρόβλημα αυτό. Οι εταιρείες εξάγουν τα περισσότερα από τα φάρμακα που παράγουν γιατί έχουν πολλαπλάσιο κέρδος, από ό,τι αν τα διοχέτευαν στην ελληνική αγορά», δήλωσε ο κ. Φουτούλης.