«Μαλλιά – κουβάρια» και οι δήμαρχοι του νησιού!

“Ναυαγεί” προς το παρόν η προσπάθεια να συναντηθούν οι δύο Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου προκειμένου να συζητήσουν από κοινού το σχέδιο ‘Καλλικράτης’.
Παρά το γεγονός ότι αυτό αποφασίστηκε στο περιθώριο του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σε μια συνάντηση την οποία προκάλεσε ο περιφερειάρχης κ. Βασίλης Μπρακουμάτσος, τελικά η πρόταση δεν φαίνεται να…. προχωρεί.
Κι αυτό γιατί σε τοπικό επίπεδο, η ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου αντιμετωπίζει πλείστα όσα εσωτερικά -κομματικού κυρίως χαρακτήρα- προβλήματα αφού οι δήμαρχοι σε επίπεδο νήσου Ρόδου δεν λένε να ομονοήσουν για το μέλλον του νησιού μας.
Μέχρι και χθες, το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ δεν γνώριζε πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση, ενώ έχει ανακοινωθεί (προφορικώς) ότι το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου θα γίνει στην Ρόδο το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Φεβρουαρίου.
Στο συνέδριο θα τεθεί επί τάπητος το σχέδιο ‘Καλλικράτης’ για τη νέα διοικητική δομή της χώρας και όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Μιχάλης Κορδίνας, δεν θα συζητηθεί ακόμη το χωροταξικό.
Βέβαια, τα συμπεράσματα του συνεδρίου τα οποία αναμένονται με ενδιαφέρον θα κατατεθούν στην ΚΕΔΚΕ και μάλιστα θα επιδιωχθεί να περιληφθεί η διάταξη της ‘νησιωτικότητας’ την οποία αγνόησαν παντελώς στο πρόσφατο ομόφωνο ψήφισμα της ΚΕΔΚΕ.
Να σημειωθεί ότι στο τέλος του Μάρτη δεν αποκλείεται να γίνει κι άλλο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όπου θα συζητηθούν πλέον σε επίσημη βάση οι γεωγραφικές αλλαγές της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας μας.
Ο χωροταξικός σχεδιασμός των νησιών του νομού και κυρίως της Ρόδου, θα αποτελέσει αντικείμενο ενός έκτακτου συνεδρίου της ΤΕΔΚ που ενδεχομένως να διεξαχθεί στα μέσα Μαρτίου, αφού η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα την τελική πρότασή της για τον ‘Καλλικράτη’ στο τέλος Φεβρουαρίου.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον είναι διατεθειμένοι πλέον οι δήμαρχοι της περιοχής μας και κυρίως του νησιού να αλλάξουν νοοτροπία και να σκεφτούν σοβαρά τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν για το μέλλον του τόπου.
Συνάντηση Ραγκούση-βουλευτών Δωδ/σου
Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γιάννη Ραγκούση, είχαν οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσου, κ.κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Νικητιάδης, Νίκος Ζωΐδης και Στάθης Κουσουρνάς την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010.
Την πρωτοβουλία της συνάντησης είχε ο Υπουργός προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα διοικητική δομή της χώρας, το γνωστό ως “Πρόγραμμα Καλλικράτης”, και να ακούσει τις απόψεις τους όσον αφορά την εφαρμογή του στα Δωδεκάνησα.
Οι βουλευτές ανέπτυξαν στον Υπουργό τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας του Αιγαίου αλλά και των Δήμων της Δωδεκανήσου. Ο Υπουργός, από την πλευρά του, υποσχέθηκε να λάβει υπόψη του τις απόψεις των βουλευτών στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου όσον αφορά την περιοχή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τους τέσσερις βουλευτές ζητήθηκε να υποβάλουν κι εγγράφως τις απόψεις τους, μεμονωμένα ή από κοινού, το αργότερο ως τις 10 Φεβρουαρίου.
Κατά μία πληροφορία οι κ.κ. Ν. Ζωΐδης και Στ. Κουσουρνάς τάχθηκαν εμμέσως υπέρ της δημιουργίας ενός Δήμου (για ένα “ισχυρό Δήμο” έκαναν λόγο), ενώ οι κ.κ. Δημ. Κρεμαστινός και Γ. Νικητιάδης επιφυλάχθησαν.
Είναι προφανές ότι αν επέλθει συμφωνία μεταξύ των βουλευτών, οι απόψεις τους θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν.
Φαίνεται, πάντως, ότι στην Κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός κατά πόσο πράγματι είναι λύση ο ένας Δήμος, την ώρα μάλιστα που το ΙΤΑ επιμένει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό γι’ αυτό και εμμένει στη λύση των τριών Δήμων.

Η ΤΕΔΚ
Από την ΤΕΔΚ, στο μεταξύ, εστάλη προς όλους τους Δήμους του νομού, η ακόλουθη εγκύκλιος:
ΘΕΜΑ: Αποστολή προτάσεων για το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης-πρόγραμμα “Καλλικράτης”
Ενόψει της διενέργειας του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου που θα διεξαχθεί τις επόμενες μέρες στη Ρόδο, παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε τις απόψεις σας, μόνο επί θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων όπως θα τις συζητήσετε στο δημοτικό/κοινοτικό συμβούλιο αλλά και μεμονωμένα απόψεις δημοτικών/κοινοτικών συμβούλων, προκειμένου να συνθέσουμε κατά τον καλύτερο και πληρέστερο δυνατό τρόπο, τις προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού μας, για το σημαντικό αυτό θέμα που αφορά τν κοινωνία και επηρεάζει την οικονομία και την ανάπτυξη.
Οσον αφορά το χωροταξικό θέμα, αυτό θα συζητηθεί μεταγενέστερα και αμέσως μετά τις θέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.
Θα ήταν χρήσιμο για εμάς εάν είχαμε τις απόψεις σας μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου ημέρα Τετάρτη.
Δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του διοικητή του ΓΝΡ
Δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου ο πρώην βουλευτής Δωδ/νήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Βασ. Παπανικόλας, αλλά για την δημαρχία του δήμου Ροδίων ή του ενιαίου δήμου Ρόδου.
Αυτά αναφέρει σε επιστολή του προς την «δ» που έχει αναλυτικά, ως εξής:
Φίλε κ. Διευθυντά,
Θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι στο ρεπορτάζ της έγκριτης εφημερίδας σας, φέρομαι ότι έχω εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του Διοικητή του Νοσοκομείου της Ρόδου, γεγονός το οποίο δεν ανταποκρίνεται ούτε στις δικές μου προθέσεις, ούτε σε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους μου προς τον σκοπό αυτό.
Το Νοσοκομείο της Ρόδου, στο οποίο υπήρξα (επιτυχημένος κατά πολλούς) άμισθος Πρόεδρος του την περίοδο 1982-1989, υπήρξε η πρώτη μου επαφή με τα κοινά. Επειδή όμως στην πολιτική μου διαδρομή συνήθισα να κάνω κάθε φορά καινούργια πράγματα και να αποδέχομαι τις προκλήσεις της πολιτικής συγκυρίας, σε χρόνο ανύποπτο είχα δημόσια δηλώσει την πρόθεση μου να ασχοληθώ τώρα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε ως υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου, είτε στην περίπτωση του ενιαίου δήμου ως Δήμαρχος του νησιού της Ρόδου.
Στην πρόθεση μου αυτή εξακολουθώ να εμμένω και θα είμαι υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος μου, όταν αρχίσουν οι σχετικές διαδικασίες. Αυτός ήταν ο ένας λόγος, για τον οποίο αρνήθηκα όταν μου έγινε σχετική βολιδοσκόπηση για τη θέση του Διοικητή του Νοσοκομείου μας. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο αρνήθηκα, είναι ότι τη στιγμή που ασκώ ένα επάγγελμα που μου επιτρέπει να ζω αξιοπρεπώς, θα ήταν πρόκληση να εξαργυρώσω την κομματική και πολιτική μου ιδιότητα για μια διορισμένη έμμισθη θέση!
Με τη βεβαιότητα ότι διευκρίνισα επαρκώς τις όποιες ασάφειες, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη φιλοξενία της παρούσας μου.
Ρόδος, 28 Ιανουαρίου 2010
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ
Πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου