Το εφετείο του Σαν Φρανσίσκο έκανε δεκτή τη θέση της κυβέρνησης Ομπάμα και αποφάσισε να κλείσει τον φάκελο των μυστικών πτήσεων της CIA, πρακτική που εγκαινιάσθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου για τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατική δράση στο εξωτερικό για ανάκριση, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση “κρατικό απόρρητο”.
Η Αμερικανική Ενωση για την Υπεράσπιση των Ατομικών Ελευθεριών, η οποία υποστηρίζει τους ενάγοντες στην υπόθεση, ανακοίνωσε αμέσως ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Η ολομέλεια (11 μέλη) του δικαστηρίου αποφάσισε με έξι ψήφους υπέρ και πέντε κατά να κλείσει την υπόθεση αποδεχόμενη τη θέση της εισαγγελίας ότι τα στοιχεία της υπόθεσης αυτής πρέπει να τύχουν της προστασίας του κρατικού απορρήτου.
Θυμίζουμε ότι μεταξύ των 7 ελληνικών αεροδρομίων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν 108 φορές την περίοδο 2001 – 2005 για την μετακίνηση αεροσκαφών των Aμερικανικών Mυστικών Yπηρεσιών (CIA) περιλαμβάνεται και το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Pόδου.
Πραγματοποιήθηκαν περίπου 70 πτήσεις από και προς αεροδρόμια της περιοχής των Αθηνών, 18 από και προς Ηράκλειο, 10 πτήσεις από και προς Κέρκυρα και από 2 πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Ρόδου και Χίου.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ζητήσει εκτεταμένες ανακρίσεις και στις 14 χώρες οι οποίες εμπλέκονται στο δίκτυο μεταφορών της CIA (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) ενώ η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιλήφθηκαν της ίδιας υπόθεσης.
Εν πάση περιπτώσει η έρευνα της υπόθεσης στις ΗΠΑ ξεκίνησε τον Μάιο 2007 μετά από μήνυση που κατέθεσαν πέντε πρώην κρατούμενοι εναντίον της Jeppesen Dataplan, θυγατρικής της Boeing την οποία κατηγόρησαν ότι παρείχε την πρακτική υποστήριξη στη μεταφορά των υπόπτων προς κέντρα κράτησης εκτός των ΗΠΑ.
Οι πέντε δήλωσαν ότι απήχθησαν, μεταφέρθηκαν σε ξένες χώρες και παραδόθηκαν σε πράκτορες της CIA ή σε ξένες κυβερνήσεις για να υποστούν βασανιστήρια.
Τα γεγονότα αφορούν την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, η οποία και παραδέχθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν τέτοιες πτήσεις μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
“Ακόμη και αν πληροφορίες για τις επιχειρήσεις αυτές έχουν έλθει στη δημοσιότητα, ο ρόλος της Jeppersen και η ενδεχόμενη ευθύνη της στις πτήσεις δεν μπορούν να απομονωθούν από τα τμήματα του φακέλου που είναι απόρρητα και πρέπει να τύχουν προστασίας…επιμένουμε στο γεγονός ότι η επίκληση του κρατικού απορρήτου για το κλείσιμο μιας υπόθεσης πρέπει να συμβαίνει σπάνια…ωστόσο αυτό ισχύει στην παρούσα υπόθεση”, αναφέρεται στην απόφαση του εφετείου.
Τον Απρίλιο 2009 το ίδιο δικαστήριο, που συνεδρίασε σε τριμελή σύνθεση, είχε αναγνωρίσει το δίκαιο των μηνυτών και είχε αποφασίσει υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας.
Η κυβέρνηση Ομπάμα ωστόσο ζήτησε την επανεξέταση της υπόθεσης από το δικαστήριο σε πλήρη σύνθεση, με το επιχείρημα ότι είναι αδύνατο να διαχωρισθεί το κρατικό απόρρητο από τα άλλα στοιχεία της υπόθεσης κατά την ενδεχόμενη εξέταση των ευθυνών της Jeppesen Dataplan από το δικαστήριο.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/klini-o-fakelos-mistikes-ptisis-cia/













